Fudbal u regionu može zavidjeti: ABA liga objavila izvještaj o posjećenosti
Foto: ABA / KK Crvena zvezda

Solidna posjeta i na utakmicama bh. predstavnika

Fudbal u regionu može zavidjeti: ABA liga objavila izvještaj o posjećenosti

Još jedna sezona ABA lige je iza nas. Crvena zvezda je u finalnoj seriji bila bolja od Budućnosti i tako vratila titulu osvajača regionalnog takmičenja u Beograd.

Posebno su tokom play-offa dvorane bile dobro popunjene, a finalna serije je donijela hiljade navijača na tribinama Morače i Pionira. Istina, donijela je i dosta tenzija o nemilih scena.

ABA liga je objavila zvanični izvještaj o posjeti u ovoj sezoni, a prosječan broj gledatelja utakmica regionalnog takmičenja je po drugi put u historiji prešao cifru od 2600.

Tako je ovosezonske utakmice ABA lige u prosjeku gledao 2691 gledalac. U poređenju sa prošlom sezonom riječ je o porastu prosječne posjete od 5.6%. Ipak, sezona 2012/2013 i dalje ostaje najposjećenija u historiji ABA lige s obzirom da je tokom iste utakmice ovog takmičenja u prosjeku gledalo 2723 navijača.

Partizan je ponovo bio najgledanija ekipa na domaćem terenu. Crno-bijele je tako u Beogradu u prosjeku gledalo 5535 gledalaca.

Na drugom mjestu je Crvena zvezda sa 4564.44 navijača na domaćem parketu, dok je treći Zadar sa 4431.82.

Domaće utakmice Budućnosti prosječno je gledalo 3929.21 navijača.

Bh. predstavnik, Igokea, je na domaćim utakmicama privlačio prosječno 1759 navijača i zauzima sedmo mjesto liste posjećenosti domaćih utakmica ABA lige.

Najslabiju posjetu na domaćim utakmicama imao je FMP.

Kada su u pitanju gostovanja, Crvena zvezda je na svojim imala prosječno 3977.71 gledalaca, dok je Partizan imao 3820.85.

Igokea je na svojim gostovanjima igrala pred prosječno 1827.91 ljudi.

Premijer liga BiH u fudbalu

Da nije riječ o neznačajnim ciframa dovoljno govori usporedba sa posjećenosti Premijer lige BiH u fudbalu.

Tako je CIES-ova istraživačka grupa "Football Observatory" neadvno objavila studiju o posjeti u nacionalnim takmičenjima.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Bh. Premijer liga je zauzela dosta loše 50. mjesto, a utakmice elitnog ranga našeg fudbala, najpopularnijeg sporta u BiH i Evropi, je u periodu od 2013. do 2018. godine prosječno gledalo 1582 navijača.

ABA liga se može takmičiti i sa ostalim nacionalnim prvenstvima u regionu. Tako su utakmice elitnog ranga slovenskog fudbala od 2013. do 2018. privlačile prosječno 1212 gledalaca, srbijanske Super lige 2635, a hrvatskog HNL-a 2850.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi