Curry srušio Allenov rekord, umorni James pred najvećim ispitom

Warriorsi poveli 2:0

Curry srušio Allenov rekord, umorni James pred najvećim ispitom

Edmir Škorić

Košarkaši Golden State Warriorsa imaju 2:0 u finalnoj seriji NBA lige, nakon što su još jednom kod kuće slavili protiv Cleveland Cavaliersa (122:103).

I dok je u prvom meču Cleveland imao slobodno bacanje i napad (kojeg je JR Smith upropastio, op.a) za pobjedu, sinoć su Warriorsi daleko lakše stigli do trijumfa i do sigurnih 2:0 uoči nastavka serije koja se seli u Ohaio.

Iako je meč zbog povrede propustio Iguodala, Warriorsi su svejedno kontrolisali čitav meč, od početka do kraja. Već na samom startu 10:4 za domaće, pa 17:9, mada su gosti održali pristojnu razliku nakon prve četvrtine (32:28).

U drugoj je, pak, Golden State napravio razliku od 13 poena (59:46). Tokom treće dionice uspijevali su LeBron James i društvo da došu na pet poena zaostatka, no nikako da se u potpunosti vrate.

U posljednjih 12 minuta Cleveland je počeo da gubi konce u igri, a Warriorsi su krenuli da završavaju posoa, pa su imali i maksimalnih 23 poena prednosti u tri navrata, a na kraju su slavili sa plus 19 (122:103).

Steph Curry je s 33 poena, sedam skokova i osam asistencija bio najefikasniji kod domaćeg tima, a Kevin Durant ga je pratio sa 26 poena, devet skokova i sedam asistencija, dok je Klay Thompson ubacio 20 poena. Na drugoj strani LeBronu Jamesu je falio skok za triple-double, a meč je završio s 29 poena, 13 asistencija i devet skokova. James je predstigao Kareema Abdula Jabbara na vječnoj listi poentera u NBA finalima, a ispred sebe ima još samo Jerryja Westa.

Inače, sinoć je Curry s devet trojki srušio rekord Raya Allena po broju ubačenih trojki na jednom meču finalne serije NBA lige. Allen je ostao na osam trojki.

Naredni meč finalne serije igra se u Clevelandu u noći između srijede i četvrtka od 3 sata po srednjoevropskom vremenu. LeBron James je bio pod pritiskom nakon 0:2 protiv Bostona u finalu Istoka, pa može li protiv daleko superiornijih Warriorsa da napravi čudo? 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi