Ekonomska kriza u Turskoj "dolazi glave" Fenerbahčeu?

Velikan u problemima

Ekonomska kriza u Turskoj "dolazi glave" Fenerbahčeu?

Fenerbahče se našao u velikoj nevolji, s obzirom da se glavni sponzor, Doguš grupa, najvjerovatnije povlači iz ugovora sa turskim velikanom zbog finansijskih poteškoća.

Inače, Doguš i Fenerbahče su prošlog ljeta potpisali trogodišnji ugovor vrijedan 45 miliona eura, što je ujedno bio i najveći sponzorski ugovor u historiji evropske košarke.

Ipak, sada je predsjednik Fenera Aziz Yildirim poručio da su tačne glasine da bi se Doguš mogao povući iz ugovora koji je njegovom klubu donosio 15 miliona eura godišnje.

"Glasine su istinite. Oni imaju neke probleme koje pokušavaju da riješe jer u Tursoj vlada ekonomska kriza. Ako uspiju da se izvuku iz ove teške situacije ostat će naši sponzori", poručio je Yildirim.

Ovakav razvoj situacije mogao bi itekako prouzrokovati probleme Feneru koji trenutno spada u sam vrh evropske košarke. Naime, Doguš je prema trenutnom ugovoru osiguravao pola godišnjeg budžeta kluba, pa ostaje da se vidi da li će, u slučaju povlačenja ove grupacije iz sponzorstva, Fener pretrpiti i drastične promjene u igračkom kadru. Podsjetimo, već su iz Fenera poručili da trener Željko Obradović ostaje u klubu bez obzira na sve.

Potražite više informacija na temu Super Ligi:

"Spremni smo potpisati trogodišnji ugovor sa Doguš grupom... Ovaj ugovor će pokrivati pola našeg budžeta koji iznosi, na godišnjem nivou, 30 miliona eura. Ove godine smo imali ukupni prihod od 12 miliona eura i deficit od 18 miliona", isticao je Yildirim prošlog ljeta pred potpisivanje saradnje sa Doguš grupom, pa je jasno koliko je ugovor koji je sada doveden u pitanje važan za turskog velikana.

Inače, Doguš grupa predstavlja jedan od tri najveća konglomerata u Turskoj, u privatnom sektoru, a u svojoj mreži ima više od 250 kompanija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi