Enes Kanter konačno otputovao van SAD-a i na patikama ispisao kratku i jasnu poruku

Turski košarkaš igra u Torontu

Enes Kanter konačno otputovao van SAD-a i na patikama ispisao kratku i jasnu poruku

Enes Kanter, poznato je, već odavno "ratuje" sa vlastima u rodnoj Turskoj, a prije svega sa predsjednikom Erdoganom kojeg je svojevremeno nazvao i "Hitlerom našeg doba".

Kanter je zbog političkih razlika i javnog kritkovanja bio primoran konstatno boraviti u SAD-u, ali je konačno bio u mogućnosti napustiti ovu državu i odigrati jednu utakmicu van njene teritorije. Podsjetimo, Turska je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

Ipak, Kanter je bez straha mogao doći na utakmicu svojih Celticsa koji upravo igraju meč NBA lige protiv Raptorsa u Torontu (Kanada).

"Želim zahvaliti Vladi kanadskog premijera Justina Trudeaua, američkoj i kanadskoj policiji, američkom senatoru Edu Markeyu, Celticsima, NBA ligi i mojim menadžerima koji su marljivo radili kako bi mi omogućili nastup u utakmici protiv Raptorsa na Božić te mi zajamčili sigurnost. Tako ću na Božić protiv Raptorsa odigrati svoju prvu utakmicu za Boston izvan granica SAD-a", rekao je Kanter za dnevnik "Globe and Mail", prije par dana, i dodao:

"Za mene ne postoji ništa drugo što bih više želio raditi od igranja košarke. No, nisam bio u mogućnosti odlaziti u gradove izvan Sjedinjenih Država. Morao sam ostaviti svoj tim na cjedilu, što je vrlo teško za čovjeka poput mene, koji iznad svega cijeni zajedništvo i timsku solidarnost. Razlog: usudio sam se progovoriti protiv turske vlasti."

Kanter koji se konačno osjeća slobodnim za večerašnju utakmicu je spremio posebnu poruku na svojim patikama - markerom je na njima napisao "freedom" (eng. sloboda).

Također na samu utakmicu je stigao u majici na kojoj je pisalo: "Sloboda za sve".

Inače, Enes Kanter je i ranije ispisivao slične poruke na svojim patikama. Očigledno je to njegov način da u javnost plasira svoja stajališta kada je sve što mu se dešava sa vlastima u domovini u pitanja.

Top Komentari

BobPaisley
...i SAD su raspisale potjernicu za Edwardom Snowdenom zbog spijunaze i prodaje drzavnih tajni,jel to znaci da i kod njih vlada diktatura???
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi