Enes Kanter je počeo novi "rat", sada proziva Nike, Jordana i LeBrona

Kontrovezni turski košarkaš

Enes Kanter je počeo novi "rat", sada proziva Nike, Jordana i LeBrona

A. Čaušević

Enes Kanter, turski centar iz Bostona Celticsa, nikad nije imao kratak jezik kada bi pričao o političkoj situaciji u svijetu i svojim vjerskim ubjeđenjima. 

Kanter vodi otvoreni rat sa Tayyipom Erdoganom zbog čega mu je zabranjen ulazak u Tursku, a sada je pokazao nezadovoljstvo i režimom u Kini.

Turski košarkaš je već ranije kritikovao vladu azijske zemlje i stao u odbranu nezavisnosti tibieta zbog čega je u Kini zabranjeno prikazivanje utakmica Boston Celticsa.

Sada je Kanter otišao korak naprijed. Na posljednjem meču nosio je patike na kojim je bilo ispisano nekoliko riječi kao što su "ropstvo", "nema više izgovora", "Nike licemjeri" i slično.

"Nike nastavlja da priča o nepravdi, ali kada na red dođe Kina, Nike šuti. Ne govori se o brutalnosti policije u Kini, ne govori se o diskriminaciji LGBT zajednice, uopšte se ne govori o manjinama u Kini, strah ih je da govore", poručio je 29-godišnjak.

Prozvao je Kanter i vlasnika Nikea, Phila Knighta i dva najpoznatija zaštitna lica proizvođača sportske opreme, LeBrona Jamesa i Michaela Jordana.

"Šta misliš da, Phile, da rezervrišemo karte za Kinu i odemo zajedno? Možemo da posjetimo kampove za robove i da to sve vidiš svojim očima. LeBron James i Michael Jordan, i vi ste dobrodošli da nam se pridružite", poručio je Kanter.

Top Komentari

makelele
Ovaj Kanter je teski moron.
7 7
Twista
Prozvao ih, a obukao Jordan tene! Koja je razlika izmedju njih!
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti