Euroliga, druga priča

Dolazi nam spektakl

Euroliga, druga priča · Kolumna

E. Avdić

Ko bi rekao da će "odvjetnik" iz Barcelone baciti na koljena FIBA-u i odnijeti potpunu pobjedu za prevlast među najjačim košarkaškim klubovima u Evropi. Euroliga završava drugu godinu takmičenja po novom formatu i sa 16 najboljih klubova.

Dugo najavljivana ofanziva FIBA-e u koju su bili uključeni i nacionalni savezi te gromoglasna najava o vraćanju najjačeg evropskog klupskog takmičenja pod svoje okrilje na kraju nije donijela nikakve rezultate izuzev još dubljih podjela u evropskoj košarci. Priče o velikim sponzorima i značajnim nagradnim fondovima nisu naišle na razumjevanje najboljih evropskih klubova koji su vjernost Bartomeu i kompaniji produžili na još najmanje deset godina. FIBA je ostala sa pokušajem ucjenjivanja preko saveza koji jednostavno nisu u stanju da bilo šta narede CSKA, Realu ili Fenerbahčeu. To očekivano nije vodilo nigdje, a FIBA je od sladunjave priče o "FIBA Ligi Šampiona" po uzoru na fudbal došla do situacije da tamo ne nastupa nijedan "šampion" te da se sistem tog bizarnog takmičenja postavlja u posljednji trenutak pa opet mijenja u hodu. Poseban biser "Lige šampiona" je činjenica da viđeniji timovi imaju ugovor u kojem stoji da u slučaju eliminacije iz "Lige šampiona" ne moraju da nastavljaju takmičenje u FIBA Eurokupu, a to naravno saznajemo na dan nakon što se desi, pa odjednom timovi koji su ispali nastavljaju takmičenje jer ovi drugi ne žele da ga igraju!?

Vrhunac su prozori za kvalifikacije tokom sezone ponovo po uzoru na fudbal koji ima vrhovnu organizaciju i u Evropi i u svijetu tj. vraćanje na staro i kraj 90-tih kada su slični "prozori" postojali u evropskoj košarci (one lude kvalifikacije gdje je BiH savladala Hrvatsku dva puta i jednom Litvaniju su također igrane u ovim prozorima novembar/decembar i februar), ali tada je kako smo rekli FIBA kontrolisala sve. Ovo novokomponovani "prozori" su doveli do još veće zbrke i konfuzije jer ih ECA naravno nije podržala, tako da najbolji igrači iz Eurolige ne igraju ove kvalifikacije.

O NBA ligi je valjda izlišno pričati. Na kraju se Bartomeu smilovao i pustio igrače iz svog Eurokupa da igraju za reprezentacije. Dvorane su uglavnom pune jer ljudi žele da gledaju svoje repke kući i to je otprilike jedini plus. Gotovo nijedan najbolji igrač evrope ne igra u ovim kvalifikacijama što je komično samo po sebi. Na momente djeluje da je FIBA namjerno krenula u ovu vrstu kvalifikacija samo kako bi napakostila Euroligi. U tome ne samo da nisu uspjeli nego su dodatno diskreditovali sebe kao organizaciju (ako je to uopšte moguće) te nanijeli veliku štetu reprezentacijama koje se takmiče (Španska TV je npr. zaprijetila raskidom višemilionskog ugovora sa FIBA-om jer Španci moraju da izvode treći ili četvrti tim po kvalitetu što ozbiljno ugoržava gledanost).

Za to vrijeme Jordi Bartomeu uspješno privodi kraju drugu sezonu novog formata Eurolige. Prošle godine bilo je puno skepse oko novog formata takmičenja. Po prvi put 30 utakmica u regulernoj sezoni puls plejof. Svako protiv svakog dva puta. Uvođenje duplog kola, tj. odigravanje dvije utakmice u četiri dana. Mnogo više putovanja, mnogo manje vremena za trening i pripremu utakmica. Ideja Eurolige je bila jasna.

Po uzoru na NBA povećati broj utakmica. Samim tim povećati marketinški kolač i mogućnost dovođenja i promocije sponzora. Omogućiti da svi gledaoci timova učesnika vide sve najbolje ekipe na djelu. Smanjiti mogućnost iznenađenja. Veći broj utakmica, više šanse da kvalitet dođe do izražaja. Da izuzev Final Foura, najbolji timovi ne zavise od jedne ili dvije utakmice gdje su iznenađenja itekako moguća.

Osnovni logistički problem u prvoj godini bila su putovanja. Izuzev CSKA nijedan tim u Evropi nema svoj avion. Ovi bogatiji koriste čartere, ali većina timova i dalje koristi komercijalne linije što lomi igrače više nego same utakmice. Raspored odigravanja utakmica u novom formatu je da slično kao u NBA određeni broj mečeva jednostavno gubite zbog putovanja.

Premalo je u određenim trenucima vremena za oporavak i tu nema šta da se radi. Opet ekipe su se prilagodile i pripremile ovu drugu godinu, tako da većina timova u odnosu na premjerno izdanje novog formata sada bolje putuje. Još uvijek to nije idealno ali u svakom slučaju bolje nego prošle sezone. Činjenica jeste da je NBA sa dvosmjernim ugovorima sa G ligom sklonila ove sezone sa evropskog tržišta jedno 60 odličnih američkih igrača. Činjenica jeste da najbolji Evropljani uz par časnih izuzetaka brzo odlaze u NBA. Vjerovatno je i tačno da je Euroliga slabija nego prošle godine, ali i ove kao i prošle godine igra se iznenađujuće dobra, na momente i vrhunska košarka.

Kraj regularnog djela sezone je blizu. Uskoro slijede četvrtfinala na tri pobjede, pa zatim i kruna sezone F4 u Beogradu....

FAVORITI

Kada je teško...CSKA. Godine prolaze ali moskovski tim uredno gazi svaku regularnu sezonu. Onda se raspadnu na F4. Otišao je Teodosić, došao Rodriguez i CSKA nije ni trepnuo. Doveli su i Lea Westermanna ali to je da bi De Colo imao sa kim da priča na francuskom. Daleko su najbolji napad u EL. Po efikasnosti Real je na drugom mjestu slabiji za gotovo šest poena u prosjeku što je jezivo. Procenti šuta podsjećaju na GSW, 57% za dva poena, trojke 43%!! i još 82% sa linije slobodnih bacanja. Sve ovo su TIMSKE statistike. Ubacuju 90 poena po meču. Gube svega 11 lopti po utakmici. Poraženi su u samo pet mečeva ove sezone. Pobjeđuju sa prosječno 11 razlike. Jednostavno mašinerija. Nando De Colo igra maestralnu sezonu. Postao je simobl efikasnosti za sve igrače u Euroligi. Sergio Rodriguez je dobio ogroman ugovor da se vrati u Evropu i već u prvoj godini nakon Philadephije igra možda i najbolju sezonu u karijeri (14 poena i 5 asistencija u prosjeku 58% za dva, 46% za tri i 87% slobodna bacanja). Igra rezonski i prvi put u životu ne trudi se da napravi šou po svaku cijenu nego sve radi u funkciji ekipe. Junak CSKA ove sezone je Cory Higgins.

Ukratko - pravi profesionalac. Miran, tih i maksimalno posvećen napretku. Igrač koji je nekako na stražnja vrata stigao u CSKA, a svake godine je sve bolji. Malo je Amerikanaca koji više treniraju i koji se lakše prilagođavaju situaciji od njega. Sin bivšeg NBA igrača i jednog od naboljih Jordanovih drugova, Roda Higginsa je bio prvi strijelac Trijumfa i Gazientepa (gdje ga je i zapazio Dimitris Itoudis), a u CSKA je bez napora postao napadačka opcija sa klupe. Higgins je jedan od najboljih prodor igrača u Euroligi pri čemu njegov šut ne možete da testirate, za nešto više od 20 minuta u prosjeku ubacuje 14 poena uz brutalne procente šuta (preko 60% za dva, 45% trojke i 83% penali).

U nedavnoj pobjedi protiv Fenera se ukazao i ove sezone rahmetli Andrej Voroncevič koji na većini utakmica nije uspjevao da pogodi tablu. Odbranu gaze Nikita Kurbanov, Kyle Hines i Othello Hunter. Džoker je Will Clayburn koji može da sprži protivnika ali svoju ekipu. Zavisi kako se probudi. Obično se dočepaju F4, ali se tamo obično i raspadnu...

Ovo je period kada ekipe Željka Obradovića obično dižu formu pa je tako i sa ovosezonskim izdanjem Fenerbahčea. Imali su problema sa povredama. Morali da izmišljaju motive kako bi se održali tokom duge regularne sezone, ali sada kreće ono pravo. Ostali su bez Udoha i Bogdanovića što su teško nadoknadivi gubitci čak i kada imate novca kao Fener. Jason Thompson baš i nije odigrao u skladu sa reputacijom. Većinom se iščuđava faulovima koje mu sviraju, pravi korake ili se sapliće, ali s vremena na vrijeme izdominira u skoku i pogodi nešto sa poludistance. Mada generalni je utisak da se ne snalazi. Zbog povreda su dugo odsustvovali Kalinić i Ali Bobby Muhamed Dixon koji postepeno dižu svoju formu. Sloukas je i dalje Sloukas.

Jedan od najboljih rezervnih plejmejkera u istoriji evropske košarke. Čovjek se do kraja uživio u ulogu rezerve koje pokreće svoj tim i to niko ne radi bolje od njega. Brad Wanamaker je možda i najsnažniji bek u Evropi, mada je sporadičan u šutu za tri poena. Jan Vesely zakucava sve što može. Dva talijana Luigi Datome i Nicolo Melli odrađuju svoje uloge u svakoj utakmici, a Gigi je gotovo najbolji bloker Fenera!? Marko Gudurić uzimajući u obzir da mu je ovo prva sezona ima odlične procente šuta, ali šuterski u Feneru ove godine niko nije bolji od Jamesa Nunnalya. James se prošle godine u Istanbulu plašio svoje sjene i posebno svog trenera ali ove godine ima 58% posto šuta za tri poena!? pri čemu valjda u karijeri nije ispalio nerezonski šut. Fener ima gotovo 20 asistencija u prosjeku sa jedno milion povratnih lopti u svakoj utakmici (što je jedna od zakletvi obradovićevog načina igre).

Gledamo možda i posljednji trzaj Olympiacosa. Izgleda da je ovo godina nakon koje će Djeca Pireja morati na ozbiljan remont. Gledali smo ih kako se čupaju iz svih mogućih i nemogućih situacija ali ove sezone se prvi put godine nosilaca igre jasno vide. Magije ovog tima koji je od rudarske košarke napravio nauku polako izmiče. Izvukli su razne utakmice ali i doživjeli prave brodolome. Ioannis Sfairopolous je visio kao luster, u jednom periodu su ga smjenjivali svake sedmice ali izgleda da će dočekati kraj sezone.

Imaju 19 pobjeda i devet poraza pri čemu im je koš razlika plus 18!? Odbrana je i dalje daleko najbolja u EL ali je i ona uzimala slobodne večeri. Niko ove sezone nije imao više neobjašnjivih poraza od 25-30 razlike od crvenih. Bacaju sve vrste kamenja prema košu naročito sa linije za tri poena. Doveli su odlične Amerikance, zaista jesu, ali se isplatio samo Jamel McLean. Hollis Thompson je trebao biti šuter za tri poena, što je on recimo u Philadephiji bio ali je ovdje pogodio mizernih 28% sa te distance. Bobby Brown za sada ima trojke 0/10, Brian Roberts koji je generalno odličan igrač u Oliju uglavnom ne može da se sastavi.

Na prste jedne ruke mogu da se izbroje njegove dobre tekme ove sezone. Kim Tillie je uglavnom povrijeđen. Ioannis Papapetrou i Vangelis Mantzaris ne mogu da pogode dvoranu. Strelnieks ima samo dvije asistencije po utakmici i na dosta mečeva je neprimjetan. Spanoulis se vratio nakon povrede. Odmah je naravno starter ali i pored nekih 12 poena i šest asistencija, procenti šuta su skromni a u odbrani ga kažnjavaju gotovo u svakom meču. Jedina konstanta je ljubimac ženskog dijela publike Printezis ali i on je počeo da promašuje bitna slobodna bacanja u serijama. Sigurno su treći ali će itekako biti testirani u četvrtfinalu.

Potencijalni derbi četvrtfinala bi mogao biti Real Madrid i Panathinaikos. Barem u ovom trenutku raspored ide ka tome. Panu se isplati gledati ove sezone. Mečevi obiluju fantastičnim zakucavanjima i blokadama. Imate dojam da je u pitanju NBDL ekipa koliko Amerikanaca ima u sastavu. Xavi Pascual koji je Barsi imao jednog ili nijednog Amerikanca sada opslužuje njih 10 pri čemu je naučio engleski tako da u odnosu na svoje katalonske dane zvuči kao Klint Istvud. Na sve to tu je i Dimitris Giannakopolous. Reći da je lud bila bi čista kamilica. Ovaj nekrunisani kralj Instagrama ne bira riječi ni protivnike. U svađi je sa svima, organizuje glasanje za istupanje iz Eurolige, zabranjen mu je pristup dvoranama u ovom takmičenju. Dovodi igrače po ličnom nahođenju. Svađa se sa npr. kompletnom navijačkom bazom Fenera. Zatim šalje otvorena pisma na Instagramu koja nakon normalnog tona završava porukom kako će svima doći na kućni prag i počiniti snošaj sa....znate već nastavak...

Njegov tim je atletski najjači u ligi. Igraju najbolju odbranu ali samo kada im dođe. Zato im statistika u tom segmentu nije naklonjena. Međutim kada se naljute protivnik ne vidi koš. Naravno Dimitris je na sve što ima doveo još dva igrača. Iz samo njemu znanih razloga. Hajde, Mike James nakon što ga je Phoenix izvarao za garantovani ugovor se vratio u tim sa kojim je osvojio titulu prvaka grčke. On je veliki kvalitet i vjerovatno najveći atleta na bekovskim pozicijama u evropi. Doslovno leti po terenu. Jeste da za sada ima 18% šut za tri poena ali dobro... Opet kako objasniti angažovanje Adrieana Paynea. Nekada odlični krilni centar Michigan Statea, Payne je sada doslovno sjena tog igrača. Kao da je ostario 30 godina. Jednostavno ne razumije ništa. Ne zna sa kim igra. Ne zna protiv koga igra. Ako se odmakne pola metra od obruča ne može da pogodi. Jedino što hvata skokove, ali i tu otima saigračima lopte iz ruku ili im zamalo razbije čeljust nekim laktom dok zamahuje u reketu.

Gist i dalje leti. Kada shvatite koliko je marihuane, skanka i hašiša prošlo kroz njega zapitate se kako i dalje stoji na nogama ali on još uvijek pravi neke od najatraktivnijih poteza u Euroligi. KC Rivers je tata da poveže dvije trojke u zadnja dva minuta kada se utakmica lomi mada je i on preživio najgoru šutersku krizu u karijeri ove sezone(nakon što je počeo sa 60% realizacije u jednom trenutku je imao 2-25) Naravno ništa ovo ne bi moglo bez gazdinog omiljenog igrača Nicka Calathesa, ali o njemu malo kasnije.

Real je drugi napad Eurolige i ekipa koju su povrede ove sezone pa gotovo upropastile. Lulla nema još od avgusta i vidjećemo kada će se vratiti i koliko će biti spreman za najvažnije utakmice sezone. Mačulis je optušten. Thompkins je imao jednu aferu gdje je "otišao" 15 dana u SAD zbog povrede. Valjda kose. Kažu da je poslan u Ameriku kako bi izbjegao doping kontrolu jer je navodno bio pozitivan na marihuanu. Ali baš je on po povratku pogurao Real do nekih pobjeda i generalno odigrao dobro. Za Kuzmića je sezona završena. Ayon je stalno povrijeđen. Randolph je odigrao samo 13 utakmica u EL ove sezone i uglavnom je u padu forme.

Luka Dončić je bio spas. Nekih 25 minuta na terenu, 17 poena, 5 skokova i 5 asistencija u prosjeku. Na momente potpuna dominacija ovog tinejdžera u najboljoj ligi u evropi. Poigravanje sa čuvarima. Dugo vremena najbolji igrač u EL sa 19 godina. Onda je i njega stigao zamor materijala. Bilo je evidentno da su mu šutevi kratki. Zatim se i on povrijedio. Rudy igra dobro drugi dio sezone. Reyes je i dalje konstantan mada to i nije dobra vijest za Real. Madrid bi lako mogao da se oprosti već u četvrtfinalu. Zavisi ko će biti protivnik.

OSTALI

Real, Pana, Khmiki, Žalgiris i dalje mogu da se pomjere od četvrtog pa do sedmog mjesta. Žalgiris je uzimajući u obzir resurse odigrao briljantnu sezonu. Jasikevičius je već pokazao da će biti ozbiljan trener. Ko bi rekao. Osmo mjesto pripada Baskoniji i najverovatnije će tako i da ostane. Baskonia ima najlakši raspred do kraja. Makabi je izgubio od Pane, a Baskonia je razbila Barsu u gostima plus im kući dolazi Makabi. Za tim Nevena Spahije to je posljednja šansa. Treba biti iskren Makabi većim dijelom sezone nije izgledao dobro. Pedro Martinez je nakon osvajanja titule prvaka sa Valensijom podigao Baskoniju odradivši fantastičan posao.

Tim iz Vitorije je ozbiljna priča. Deset upotrebljivih igrača. Šut, skok, prodor, odbrana, bezobrazluk, brzina. Imaju sve u svom sastavu i imaju maestra Šengeliju na poziciji četiri koji je najbolji igrač bez šuta u evropi. Svi znaju da Toko ne može da pogodi sa distance ali on opet ima toliko finti i trikova u svojoj igri da ga je gotovo nemoguće čuvati. Jedini recept je da ga iznervirate jer kao i većina gruzijaca ima kratak fitilj. Na niskom postu školuje sve protivnike. Uvijek je spreman da uđe u kontakt. Odličan skakač. Baskonija neće biti naivan protivnik u četvrtfinalu.

Barsa, Efes i Armani su najveća razočarenja. Efes i Armani mogu disertaciju da napišu na temu kako slupati 100 miliona eura i držati fenjer. Uvijek pogrešni igrači za pogrešnog trenera.Uvijek naveće ambicije koje uvenu nakon tri kola.

Barsa je postavila rekord po broju obeštećenja za igrače koje dovode u zadnje dvije godine i opet ništa. Fudbalska sekcija je platila manje obeštećenja.Nisu izbacili nijednog mladog igrača. Gotovo svako pojačanje je bilo pogrešno. Potrošili su i dva trenera. Sada je ponovo tu Svetislav Pešić koji je odmah osvojio kup. Sledeći cilj je titula prvaka. Od Eurolige za ovu godinu su se odavno oprostili. Već druga sezona da Barsa neće vidjeti četvrtfinale.

MVP

Najkorisnijeg igrača sezone treba tražiti između dva imena, Nando De Colo i Nick Calathes. Dončić je dugo bio u kombinaciji ali ipak milsim da su ova dvojica glavni kandidati. Nijedna ekipa ne zavisi od pojednica kao PAO od Calathesa. Ćelavi kamenac igra sezonu života. I dalje ne zna puno riječi grčkog jezika,i dalje lomi table sa više od tri metra ali na sve to igra doktorski na poziciji gdje se bez šuta teško opstaje. Vrlo rijetko gubi dribling, baca odlične alley-oop pasove, poentira floaterom ili različitim polaganjima iz reketa, igra odbranu. Izdržjliv je kao Hišam el Geruž. Bez njega PAO bi ove sezone imao barem dvostruko manje pobjeda. Koliko je samo namjestio lakih poena Singletonu i Gistu te otvorenih trojki Riversu teško je i izbrojati. Najbolji asistent i kradljivac lopti u EL ove sezone. 14 poena, osam asistencija i četiri skoka u prosjeku uz gotovo dvije ukradene lopte po meču. Jeste da su trojke i penali loši ali nekako pogađa i to kada treba.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Nando je postao robot što se tiče efikasnosti. Ubacuje 17 poena po meču uz pazite sada...59% za dva poena, 52% trojke i 94% slobodna bacanja!!!! Nemogući procenti. Čovjek pogađa sve što šutne. Ubacio je 101 slobodno bacanje iz 107 pokušaja. Na sve ovo ima i četiri asistencije po meču uz tri skoka i jednu ukradenu loptu. Sve ovo za samo 26 minuta po meču. Mnogi ga ne simptišu. Mnogi kažu da nije pouzdan u tijesnim završnicama mada ima i dosta primjera koji kažu da jeste. Mnogi ga drže za arogatnog igrača sklnog prljavim potezima na terenu ali ovo što igra trenutno. Protiv ovih brojeva stvarno nema šta ko da kaže....

Za kraj projekcija da će se na F4 naći CSKA, Fenerbahče, Olympiacos i Panathinaikos. Željko Obradović nikada nije odbranio titulu evropskog prvaka. Došlo je vrijeme da i to uradi..

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi