Francuska nakon velikog preokreta do bronce na Mundobasketu
Andrew Albicy s tri trojke kad se rezultat lomio bio je X faktor za Tricolore

Australci nakon sjajnog prvog poluvremena ostali bez medalje

Francuska nakon velikog preokreta do bronce na Mundobasketu

Košarkaši Francuske osvojili su broncu na košarkaškom Svjetskom Prvenstvu koje se igra u Kini. Oni su nakon velikog preokreta savladali košarkaše Australije rezultatom 67:59.

Prvo poluvrijeme ovog susreta ostat će upamćeno po fantastičnoj obrani Australaca koji su Francuze u prvom poluvremenu ostavili na samo 21 poenu. Dovoljno je reći da je trojkom De Coloa u posljednjim sekundama prve četvrtine Francuska dostigla dvoznamenkast broj koševa u tom periodu a nastavak nije bio ništa bolji za Tricolore. 

U toj tvrdoj i ratničkoj košarci puno bolje su se snašli popularni Boomersi za koje je Ingles odigrao sjajno prvo poluvrijeme ubacivši 12 poena i barem malo se iskupivši za blijedu partiju u polufinalu. Jedini igrač kod Francuza koji je mogao sastaviti par poena bio je Fournier dok su svi ostali debelo podbacili, posebno Gobert koji kao da se ispraznio nakon fantastične utakmice protiv SAD-a u četvrtfinalu.

Već na samom startu treće četvrtine Australci su vrlo brzo otišli na velikih 15 koševa viška te se u tim trenutcima činilo kako će bez većih problema Boomersi staviti brončanu medalju oko vrata. No tada su Francuzi, a posebno Nicolas Batum u obrani, te Fournier i De Colo u napadu ubacili u brzinu više i do kraja trećeg perioda istopili veliku prednost Australije koja je izgubila koncentraciju u napadu te je pred završni period utakmice rezultat glasio 46:42 a Francuzi su u trećoj četvrtini ubacili isti broj poena kao u cijelom prvom poluvremenu. 

Nastavio je De Colo sa sjajnom igrom i u 4/4 a Poirier je sjajno reagirao s klupe kad ga je Collet ubacio u igru umjesto indisponiranog Goberta pa su Francuzi brzo poveli sa 50:46. No u tim trenutcima su i Australci došli do daha i opet proigrali te je bilo izvjesno da nas čeka neizvjesna završnica utakmice za brončanu medalju. X faktor za Tricolore u zadnjoj dionici susreta bio je Andrew Albicy koji je ubacio tri trojke a Joe Ingles je opet nestao s parketa nakon sjajnog prvog poluvremena. Skromnu partiju za svoje standarde odigrao je i Patty Mills te su Francuzi nakon velikog preokreta došli i do velikog slavlja i turnir napuštaju s broncom oko vrata. 

Može se reći da su Francuzi Australce u drugom poluvremenu razbili sjajnom obranom i energijom, upravo onim oružjima kojima je Australija u jednom momentu došla do velikih 15 razlike, no snage za više nisu imali i tako su Francuzi ponovili uspjeh sa SP u Španjolskoj 2014 godine.

Najbolji pojedinci Francuske bili su De Colo sa 19 i Fournier koji je ubacio 16 poena a Boomerse je predvodio Ingles (17) koji je u drugom poluvremenu odigrao lošu košarku. Mills je dodao 15 poena a ostali košarkaši su debelo podbacili u drugom poluvremenu.

Ono što valja spomenuti je i da je Ademir Zurapović u ovom susretu obavio jako dobar posao kvalitetnim suđenjem i makar na ovaj način osvjetlao obraz našoj košarci na velikoj sceni. 

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Australija: Sobey, Giddon, Goulding, Mills 15, Bogut 5, Ingles 17, Dellavedova 4, Kay 9, Baynes 5, Barlow, Landale 4, Creek

Francuska: Ntilikina 2, M'Baye, Batum 9, Fournier 16, De Colo 19, Poirier 8, Albicy 9,  Labeyrie 2, Lessort, Gobert 2, Toupane, Lacombe

Top Komentari

cako
Svaka cast Zurapovicu, velika stvar! Tvrda utakmica, zasluzena pobjeda Tricolora!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi