Gordić: Od Vujoševića i Džikića se može mnogo naučiti
Bh. reprezentativac je već jednom osvojio ABA ligu, a nada se da će ponoviti taj uspjeh i u ovoj sezoni. (FOTO: KK Budućnost)

Košarkaš Budućnosti za SportSport.ba

Gordić: Od Vujoševića i Džikića se može mnogo naučiti · Intervju

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Nemanja Gordić igra sezonu za pamćenje u dresu podgoričke Budućnosti, s kojom je prvi put u historiji izborio plasman u finale ABA lige i time kreirao najveći uspjeh ovog tima u regionalnom takmičenju ikada.

U polufinalnoj seriji protiv Cedevite, Gordić je prvo bio junak prve utakmice u Podgorici (84:83) kada je postigao 23 poena uključujući i odlučujuće u posljednjim sekundama, a zatim je u Zagrebu zabio 12 poena u porazu 82:75. U majstorici je Gordić završio meč sa devet postignutih poena, te na kraju proslavio veliki trijumf za pobjedu 2:1 u seriji.

Gordić je u intervjuu za SportSport.ba govorio o velikom uspjehu, te se osvrnuo na cjelokupnu sezonu koju može smatrati jednom od najuspješnijih u svojoj karijeri. Također, dotakao se i reprezentacije BiH, predstojećih utakmica, Duška Vujoševića...

Za početak, kakav je osjećaj ispisati historiju sa ekipom Budućnosti? Prvo finale ABA lige je tu.

Osjećaj je fantastičan, zaista. Ogromna pozitivna energija se ovih dana osjećala u gradu, dugo se čekalo na ovo i sinoć smo kočano uspjeli da se plasiramo u finale ABA lige, na veliku radost svih nas.

Šta je, po tebi, presudilo u duelima sa Cedevitom? Smatraš li plasman u finale iznenađenjem?

Iskreno, mislim da je presudan faktor bio domaći teren za koji smo se izborili u regularnom djelu sezone gdje smo završili ispred Cedevite. U polufinalu smo imali teškog rivala, Cedevita je stvarno odlična ekipa koja je igrala sjajno cijelu polufinalnu seriju sve do posljednje četvrtine u majstorici. Onda smo proigrali, sve je išlo kako treba a u tome su nam mnogo pomogli i naši navijači koji su nas nosili do pobjede.

Čini se da je ABA liga ove sezone dosta neizvjesnija nego nekih prošlih, kada je Zvezda objektivno bila koplje iznad ostalih timova. Zvezda će vjerovatno i biti vaš protivnik u finalu. Vjeruješ li u titulu?

Da, ABA liga je ove sezone jako zanimljiva i mislim da nema izrazitog favorita. Objektivno, na papiru je to Crvena zvezda, ali dosadašnji tok sezone je pokazao da možemo i sa njima igrati ravnopravno. Zbog toga i vjerujem da ćemo u finalu imati šta da kažemo.

Imaš sreću da sarađuješ sa dva velika trenera. Da li bi mogao uporediti Aleksandra Džikića sa Duškom Vujoševićem, razlikuju li se puno njihove metode na treninzima i utakmicama?

Zadovoljstvo je raditi sa njima dvojicom, ali ne bih ih upoređivao. I Džikić i Vujošević imaju nešto svoje i u neku ruku su različiti, ali najvažnije je da se od obojice može mnogo naučiti.

Iza tebe je zaista dobra sezona. Budućnost je i u Eurocupu bila odlična, što se vidi i po rezultatima utakmica protiv Lokomotiva i Darussafake koji su i finalisti ovog takmičenja. Žališ li možda što sa svojom ekipom ipak nisi napravio možda i korak dalje u tom takmičenju?

Postojala je šansa da odemo i korak dalje, ali šta je tu je. Ne možemo se žaliti, napravili smo odličan posao i u tom takmičenju. Svi u klubu smo zadovoljni ovom sezonom u Eurocupu, baš kao što sam zadovoljan i svojim individualnim učinkom.

Bliže se polako i nove utakmice sa reprezentacijom BiH. Očekuju nas dueli sa Francuskom i Belgijom. Raduješ li se novom okupljanju i šta očekuješ od tih susreta?

Uvijek je lijepo igrati za reprezentaciju, a do tih utakmica ima još mnogo. Treba sačekati i vidjeti u kakvim sastavima će igrati reprezentacije, pa će slika biti dosta jasnija. Nadamo se najboljem, za sada sve ide po planu i nadamo se da će se tako i nastaviti.

Za kraj, ostaješ li u Budućnosti i naredne sezone ili već ima nekih ponuda za promjenu sredine?

Još uvijek ne znam ništa konkretno po tom pitanju. Vidjet ćemo nakon završetka sezone.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Nemanja Gordić (29) je u karijeri već jednom osvojio ABA ligu i to sa Partizanom u sezoni 2012/2013. Od individualnih priznanja vrijedi istaći da je ove sezone izabran u idealnu petorku ABA lige zajedno sa još jednim bh. reprezentativcem Džananom Musom.

Sjajni playmaker je tokom karijere igrao za Budućnost, Virtus Romu, Azovmaš, Partizan, Igokeu i Cedevitu, te je dugogodišnji član reprezentacije Bosne i Hercegovine s kojom je nastupio na tri Evropska prvenstva 2011., 2013. i 2015. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi