Gregg Popovich iskreno o Dončiću: "Kad ga gledaš, imaš osjećaj da je pojeo..."

Niko ga nije tako hvalio

Gregg Popovich iskreno o Dončiću: "Kad ga gledaš, imaš osjećaj da je pojeo..."

Edmir Škorić

U posljednjoj utakmici prije Božića Luka Dončić je blistao pošto je u pobjedi Dallas Mavericksa nad San Antonio Spursima (144:119) ubacio 39 poena, 12 skokova i 10 asistencija.

Mavsi su dva puta ove sezone dobili Sunse u teksaškim duelima. Dončić, koji nije igrao utakmicu ranije protiv Houstona, pokazao je svu svoju košarkašku nadmoć, a legendarni trener Spursa Gregg Popovich iz prve je ruke mogao da gleda tu dominaciju Slovenca.

"Jednostavno uništi svaku odbranu koju postaviš protiv njega. Mislim da je pomalo podcijenjen na atletskoj razini. Znaš, pogledaš ga i izgleda kmao da je pojeo par krafni previše. Dakle, obično ga ne doživljavate kao sportistu, ali osim njegovog IQ-a, morate gledati na njegov instinkt za igru, njegovo donošenje odluka uvijek u pravom trenutku...", rekao je Popovich.

Popovich ima jednog košarkaškog dragulja u svojim redovima, a riječ je o francuskom čudu od košarkaša Vicotru Wenmbayami. Unatoč njemu, Spursi su očajni i imaju tek četiri pobjede uz čak 24 poraza ove sezone.

Gregg obožava sve svoje igrače, ali za njega je Luka Dončić "nešto posebno".

Oglasi

"Luka je uvijek par koraka ispred. On radi ono što mora, a radi to zahvaljujući svom IQ-u i svojoj kinetičkoj viziji terena. On cijelo vrijeme zna gdje su svi. Razumije te prostorne odnose i ne treba divljački skakati ili trčati. Ali on koristi svoje tijelo koje je sposobno staviti suparnike u situacije s kojima se oni ne mogu nositi", dodao je Gregg.

Za sada je Dončić (ove sezone prosječno bilježi 32,7 poena, 8,5 skokova i 9,1 asistencija) protiv Spursa nastupio 17 puta. U njima ima prosjek od 29,6 poena, 8,5 skokova i 9,2 asistencije:

"Svaki put kad igramo protiv njega više sam impresioniran onim što radi, a to je zbog dosljednosti s kojom to radi. Ima onih koji mogu raditi ono što on radi u određenom trenutku, ali on to radi svaku večer. On je vrlo poseban mladić".

Dončić će u noći sa ponedjeljka na utorak sa Dallasom igrati protiv Phoenix Sunsa i imat će priliku da poboljša svoj nevjerovatan učinak ove sezone, naročito u decembru otkako je postao otac i otkako Dallas mora da igra bez Kyriea Irvinga.

Uostalom, treba mu 11 poena da dođe do cifre od 10.000 poena i bit će sedmi najbrži igrač u NBA ligi koji je uspio doći do te nevjerovatne brojke.

Dončić je zabio 30 ili više poena u 12 od svojih 13 nastupa. Sveukupno, Dončić tokom decembra ima prosjek od 36 poena, 11,3 asistencije i 9,5 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi