Hoće li Amerikanci ponoviti 2002. godinu?
(Foto: EPA)

Sastav potpuno izmijenjen

Hoće li Amerikanci ponoviti 2002. godinu?

Midhat Šljivak

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država suočila se sa mnogobrojnim otkazima.

Velike NBA zvijezde odlučile su da kažu 'ne' pozivu u reprezentaciju od strane legendarnog Gregga Popovicha, pa je Dream Team sada ipak daleko od toga naziva.

Popu su redom otkazivali: Anthony Davis, James Haredn, Bradley Beal, Eric Gordon, Tobias Harris, CJ McCollum, Zion Williamson, DeMar DeRozan i Damian Lillard.

Iako je Poopovich uputio nove pozive cifra od 15 imena nije zadovoljavajuća za početak priprema, ali sa problemima se jednostavno mora nositi. Još jedan problem predstavlja činjenica da Kyle Lowry mora na operaciju, pa je i njegov nastup na Svjetskom prvenstvu u Kini pod upitnikom.

Nakon mnogobrojnih otkaza pravo je pitanje hoće li se tako lako Amerikanci prošetati do zlata? Ovaj tim izgleda mnogo slabije u odnosu na one koje su slali u prethodnim godinama i vidjet ćemo hoće li im se to obiti o glavu, kao što je to bilo 2002. godine na Svjetskom prvenstvu.

Tada su od Jugoslavije izgubili u četvrtfinalu, a od Španije su poraženi u duelu sa peto mjesto i završili su kao šesti na domaćem terenu.

Te 2002. godine je reprezentacija ipak izgledala mnogo jače nego što je ova danas, a tu su bili Michael Finley, Baron Davis, Paul Pierce, Reggie Miller, Shawn Marion. Imena ništa nisu značila i to je bio krah Dream Teama.

Američkom selektoru su ostali ovi košarkaši, a njih 12 će u Kinu.

Harrison Barnes
Andre Drummond
Kemba Walker
Kevin Love
Kyle Lowry
Khris Middleton
Myles Turner
Kyle Kuzma
Brook Lopez
Paul Millsap
Jayson Tatum
P.J. Tucker
Donovan Mitchell
Marcus Smart
Thaddeus Young

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

SP u Kini se održava od 31. augusta do 15. septembra, a Amerikanci su u grupi E sa selekcijama Turske, Češke i Japana.

Top Komentari

VelaHavle
Zato sad imaju najjaceg selektora na SP
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi