Houston na korak od NBA finala, povreda Chrisa Paula

Peti meč finala Zapadne konferencije

Houston na korak od NBA finala, povreda Chrisa Paula

M. Šljivak

Houston Rocketsi pobijedili su na svom parketu Golden State Warriorse u petom meču finala Zapadne konferencije NBA lige rezutatom 98:94 i poveli su sa 3-2 u seriji.

Rocketsi su bolje ušli u meč. Toyota Centar je od samog početka bio na nogama, prednost domaćeg tima je tokom prvog poluvremena išla i do plus 11, ali se Golden State odličnom završnicom ovog dijela meča potpuno vratio u egal i na odmor se otišlo neriješenim rezultatom, 45:45.

Warriorsi nakratko preuzimaju prednost u trećem periodu. Međutim, Chris Paul je u tim trenucima povukao Rocketse i zahvaljujući njemu domaći tim nije dozvolio aktuelnim prvacima da se previše odvoji.

Treća dionica donijela je izjednačujuću i napetu igru sa obje strane, ali je u posljedinih 12 minuta sa prednošću od jednog poena (71:72) ušla ekipa Golden Statea.

Velika borba viđena je u završnoj dionici. Rocketsi su ostali bez Chrisa Paula kojem je stradala zadnja loža i čini se kako se ne radi o lakoj povredi, ali Warriorsi kako igraju i to im neće predstavljati preveliku prednost u ostatku seriji.

Na 20-ak sekundi do kraja su imali šansu da preuzmu vodstvo, nisu uspjeli, da bi zatim Trevor Ariza sa linije slobodnih bacanja pogodio za plus dva na sedam sekundi do kraja, 96:94.

Nakon time-outa Warriorsi odigravaju katastrofalan napad. Green je napravio veliku grešku, poklonio je loptu protivniku, a Eric Gordon sa linije bacanja pogađa za pobjedu Rocketska od 98:94 i vodstvo u finalnoj seriji.

Upravo je Gordon bio najefikasniji u pobjedničkom timu. Ubacio je 24 koša sa klupe, dok je Chris Paul imao 20 poena, sedam skokova i šest asistencija.

Sa druge strane Kevin Durant je ubacio 29 poena bio najefikasniji kod gostiju, Klay Thompson je ubacio 23, a Steph Curry 22.

Naredni, šesti meč, igra se u noći sa subote na nedjelju, a Rocketsi će imati šansu da dođu do NBA finala, prvi put nakon 23 godine.


NBA liga, finale Zapadne konferencije, peta utakmica

Dvorana: Toyota centar

Gledalaca: 18.208

Šest ličnih grešaka: -

Houston Rockets - Golden State Warriors 98:94 (23:17, 22:28, 26:27, 27:22)

ROCKETS: Ariza 6, Tucker 8, Capela 12, Paul 20, Harden 19, Gordon 24, Green 9, Black, Anderson, Mbah a Moute, Hilario, Johnson, Jackson.

WARRIORS: Green 12, Durant 29, Looney 4, Curry 22, Thompson 23, West, Bell 2, Cook 2, Livingston 2, Young, Jones, McGee, Pachulia.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi