Hukić: Nove generacije sve manje osjećaju pripadnost državnom dresu
(Foto: Delo.si) Proslavljeni bh. reprezentativac je u 39. godini odlučio okačiti patike o klin

Proslavljeni bh. reprezentativac o planovima, problemima u bh. košarci i mogućem rješenju

Hukić: Nove generacije sve manje osjećaju pripadnost državnom dresu · Intervju

Jasmin Hukić je ove godine odlučio reći kraj. Njegova igračka karijera je gotova, ali nekadašnji reprezentativac BiH ne misli reći zbogom košarci. 

Dugi niz godina je nastupao za reprezentaciju BiH, a njegova klupska karijera je potrajal čak 22 godine. Ostavio je veliki trag u BiH, u Sloveniji i uostalom gdje god da je igrao. U bogatoj karijeri nosio je, između ostalih, dresove Slobode, Olimpije, Hapoel Tel Aviva, Hemofarma, Ural Greata, Prokom Trelf Sopota, Benettona, Donetska, Eniseyja, Petrochimija, Krke i Cibone, a posljednje utakmice je odigrao kao član slovenačke Ilirije.

"Na svoj 39. rođendan sam objavio da završavan karijeru, iako sam ja to znao dosta prije toga. Zadnje dvije godine sam proveo u slovenačkoj Iliriji, više iz prijateljstva i želje da pomognem jednoj mladog ekipi. I uspjeli smo doći iz drugog u prvi rang. Dosta vremena smo bili zaista konkurentni i u Prvoj ligi, borili smo se za play-off... Na kraju mogu reći da sam ja prezdovoljan svojom karijerom, a pogotovo time koliko je ona trajala", poručio je Jasmin Hukić na početku razgovora za SportSport.ba.

Naš proslavljeni reprezentativac, međutim, nema namjeru napuštati košarku.

"Ušao sam u igračku penziju, ali nastavljam dalje da radim. Trenutno sam u aganciji BH Basket, tako da kažem direktor za Sloveniju. Košarku neizmjerno volim i igrački dani su uistinu nešto najljepše što mežete proživjeti, ali i dalje ostajem u košarci i pokušaću svojim radom pomoći što većem broju mladih igrača."

Reprezentativci BiH su u protekle dvije utakmice protiv Finske i Češke dali sve od sebe, ali su ipak ostali bez šansi za plasman na Svjetsko prvenstvo. Jasmin Hukić smatra da u ovoj generaciji ima dovoljno kvaliteta da se ona kvalifikuje na naredni Eurobasket, ali ističe da ima puno problema u domaćoj košarci, ali i problema na koje mi ne možemo uticati.

"Možemo do narednog Eurobasketa, ali vidite šta se dešava. Mi smo, kao i svi ostali, osuđeni da ispaštamo zbog sukoba ULEB-a i FIBA-e. Košarkaši se ne mogu odazivati, a mi sebi to ne možemo dopustiti. Apsurdno je sada npr. govoriti - Da je bio Gordić pobijedili bi Finsku i Češku. To niko ne može znati, to nije ni bitno, nama je problem da nam se svaki put iste stvari ponavljaju oko dolaska ili nedolaska igrača. Evo u drugom prozoru za mjesec dana neće biti Jusufa i Muse i šta onda? Ti sukobi na relaciji FIBA - ULEB nas ubijaju i mi plaćamo najveći ceh, jer mi nemamo veliki bazen igrača da možemo lako zamijeniti dvojicu koja ne mogu doći", smatra Hukić.

Upravo to je možda i veliki problem bh. reprezentacije, nepostojanje "bazena"? Nema više toliko kvalitetnih igrača od kojih bi se vršila selekcija, u reprezentaciji je "sve što valja"...

"Pa da, a to je problem lige. Mi smo nekada imali dosta dobru domaću ligu, ali danas je to jako slabo. Ne radi se u klubovima sa mladima i teško proizvodimo mlade igrače. Ono nešto iole talentovanih odmah ide vani. A nekada je bila jaka ta liga, jaka Bosna koja je proizvela tog Nihada Đedovića koji je sa 16 godina igrao prvu petorku u ABA ligi, da ne spominjem više imena. To su bili projekti kluba da se napravi kvalitetan igrač... A tu je i problem koji traje već duže vrijeme. Te nove generacije ne osjećaju pripadnost državnom dresu. To je veliki problem kada počinje da blijedi nacionalni naboj, a oni normlano imaju pravo da biraju šta i gdje će igrati."

"Sada se igračima može da dođu ili ne dođu na okupljanje, ali u naše vrijeme je to bilo nezamislivo. Ne volim ja to da pričam, kao da hvalim svoju generaciju, ubjeđujem da je bilo bolje, ali tako je bilo... Da ne govorim da je na Eurobasketima u naše vrijeme bilo 16 reprezentacija, sada je 24, hoće još to da prošire i mi opet jedva upadamo..."

Osnovni problem, koji se odražava i na reprezentaciju, su slaba liga i klubovi "na niskim granama". Šta je rješenje, možda privatizacija klubova?

"Finansijska situacija je sve. U komšiliku imamo neke ozbiljne klubove sa ozbiljnim budžetima, ali u BiH osim Igokee koja radi koretno toga nema. Oni imaju budžer, ali nemaju ni oni neku proizvodnju igrača... Nažalost je privatizacija izgleda jedini pravi put, jer država nema sluha sa sport. Nema vjerujte ni u Sloveniji koja je prošle godine osvojila zlato na Eurobasketu, sve države regiona su po tom pitanju u lošoj situaciji. Eto Slovenija još nema Zakon o sportu, od tog zlata se ništa nije promijenilo, a da ne pominjem te ružne stvari koji su se desile kada su se tim momcima trebale isplatiti premije."

"Evo jedan dobar primjer kako treba raditi je klub iz Kopra, Primorska, koji pravi dobre rezultat. Vlasnik daje svoj novac i tako klub egzistira i to je očigledno jedini način da se u današnje vrijeme nešto napravi. Imate u regionu još nekoliko sličnih primjera."

Ipak, čini se da ima i onih koji prepoznaju nešto u našoj selekciji. Najveći stručnjaci iz regiona se odlučuju doći na klupu naše selekcije i uhvatiti u koštac sa svim tim problemima.

"Imali smo mi uvijek dobre selektora, ali eto pogledajte u zadnje vrijeme četiri trenerske i gromade, čak u evropskim okvirima, su bile tu - Duško Ivanović, Aleksandar Petrović, Duško Vujošević i Jasmin Repeša. Normalno je da ih nešto privlači, ti ljudi su jednim dijelom vezani za BiH bez obzira odakle su, eto Jasmin je iz BiH, ali to važi i za ostale. Nešto ih tu "vraća", a i prepoznali su da tu ima dovoljno talenta, dijamanata koje treba izbrusiti... Ipak, nama treba kontinuitet, a ne pet pobjeda i svi slavimo. Moramo početi od djece i izgraditi stabilan sistem, da bi sutra dobili novog Teletovića, Nurkića, Musu...

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Vidi li se Jamsin Hukić u skorije vrijeme i sam u trenerskim vodama?

"Ma ne, iskreno razmišljao sam, ali mislim da se na bih pronašao tu - za zasada. Mislim da mi posao u kojem sam sad odlično paše", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba Hukić.

Top Komentari

K79
BILI su to lijepi dani Bih košarke, Borac,Široki, Brotnjo, Čelik, Bosna i Sloboda, svako svakog dobijao, dvorane bile pune, a vidi nas sad !
17 2
nerminh74
Majko draga priča o reprezentaciji on koji je sa 30 postao slovenac i nikada više nije zaigrao, a kao da nije i on otkazvao i prije, a da ne pričam o kurvalicima i pijančenju na pripremama Samo još sa đedovićem trebate napraviti intrevju da nam on objasni kako se mladi ne odazivaju reprezentaciji
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi