Iako ne nastupa na SP Hrvatska izborila Olimpijske kvalifikacije
Katastrofalni rezultati afričkih i azijskih reprezentacija na SP otvorile Hrvatima mogućnost da se kvalificiraju na OI

Sreća za reprezentaciju Hrvatske

Iako ne nastupa na SP Hrvatska izborila Olimpijske kvalifikacije

Košarkaška reprezentacija Hrvatske unatoč nenastupanju na Mundobasketu osigurala je učešće u dodatnim kvalifikacijama za OI.

Svemu ovom kumovali su užasni rezltati afričkih i azijskih selekcija na Svjetskom Prvenstvu. 

Sa Svjetskog prvenstva 2019 na Olimpijske igre u Tokiju 2020 izravno će se kvalificirati 7 momčadi, dok će 16 sljedećih najboljih dobiti priliku da se kvalificiraju na FIBA Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Izvršni odbor je potvrdio sportske kriterije (neće biti pozivnica) za izbor dvije dodatne reprezentacije iz svake zone kako bi olimpijski kvalifikacijski turniri brojali ukupno 24 ekipe (4 turnira po 6 ekipa). Pod sportski kriterij misli se na FIBA ranking zemalja (kategorija muških seniora) u trenutku završetka Svjetskog prvenstva.  Dakle, dvije najbolje rangirane reprezentacije po zoni (Afrika, Amerike, Azija-Oceanija i Europa) koje nisu završile u TOP 23 na Svjetskom prvenstvu, uključivši i one zemlje koje na SP ne sudjeluju, imat će šansu izboriti se za OI u Tokiju.

Hrvatska je po FIBA ljestvici trenutno na 9. mjestu, a sedma u europskim razmjerima. Naravno, momčadi koje sudjeluju na SP dobit će dodatne bodove i sigurno je da će se poredak mijenjati. Osim toga, na Svjetskom prvenstvu sudjeluju 32 reprezentacije te su se Hrvati morali nadati što boljem plasmanu europskih ekipa na SP kako im ne bi konkurirale za ulazak na Olimpijski kvalifikacijski turnir po rankingu.

Današnji poraz selekcije Novog Zelanda od Grčke značio je kako su sve europske selekcije osim Njemačke prošle dalje na SP, a od afričkih, azijskih i oceanijskih selekcija su jedino su Australci prošli u sljedeću fazu. To je otvorilo mjesto Hrvatskoj u dodatnim kvalifikacijama za OI a poslije SP će se znati format i svi učesnici tih izlučnih turnira za OI. 

Top Komentari

Mirko
Bravo
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi