Iz KŽK Čelik poručili: Nećemo igrati domaću ligu

Nakon sramotne i zakašnjele odluke KSBiH

Iz KŽK Čelik poručili: Nećemo igrati domaću ligu

Dino Kurbegović

Danas je u prostorijama ŽKK Čelik iz Zenice održana vanredna press konferencija, na kojoj su se medijima obratili predsjednik kluba Senad Huseijnagić, tim menadžer Arnel Kalušić i trener Slobodan Kecman.

Razlog obraćanja medijima je sramotna i zakašnjela odluka KSBiH da Čelik i Play Off moraju igrati i domaću ligu, iako predstavljaju našu zemlju u Regionalnoj ženskoj ligi.

Prvi čovjek Zeničanki razočaran je odnosom saveza prema najuspješnijem ženskom košarkaškom klubu u BiH.

"Odluka UO KSBiH da Čelik i Play Off pored Regionalne lige moraju igrati i domaće prvenstvo za nas je neshvatljiva, prije svega što je kasno donijeta. Mi smo spremni bili igrati našu ligu, ali trebali smo davno znati da ćemo u njoj i učestvovati, međutim savez donosi odluku prekasno i kada smo mi već formirali ekipu, te odigrali prvu utakmicu u Regionalnoj ligi. Mi nismo u mogućnosti da se takmičimo u domaćem prvenstvu u ovoj prvoj fazi, za usporedbu, odnosno KSBiH diskriminira ženske košarkaške i muške klubova. Muškarci se takmiče samo u ABA ligi i ne moraju igrati prvi dio domaćeg prvenstva. Mi želimo isti tretman kao i košarkaši i to s razlogom jer je krenulo prvenstvo u Regionalnoj ligi. Mi bi igrali domaće prvenstvo, ali da smo znali odluku saveza, koja je trebala biti donijeta u maju mjesecu, a ne nekoliko dana prije početka prvenstva. Napravili smo roster za Regionalnu ligu, nismo u mogućnosti da trenutno igramo i drugo takmičenje, imamo finansijskih problema, kao i ostali klubovi u našoj zemlji. Bez obzira na sve nadam se da će Savez preispitati svoju odluku, te da će preovladati zdrav razum. Mi smatramo da je učešće domaćih klubova u Regionalnoj ligi podiglo kvalitet košarke u BiH, a ako sada istupimo iz te lige, slijedi nam zabrana od tri godine", kazao je Huseijnagić.

Tim menadžer kluba također je ogorčen na odluku krovne kuće košarke u BiH.

"Ovo je izuzetno komplikovana situacija za Čelik i KSBiH jer smo mi dovedeni pred svršen čin. Ne znam kako je moguć ovakav odnos prema dva najbolja kluba u državi, koji daju 90 posto reprezentativki u svim kategorijama. Mi smo sačinili roster za Regionalnu ligu, te poslije kako bi se priključili domaćem prvenstvu u drugom dijelu, ovo je sada stvarno bezizlazna situacija i mi nećemo učestvovati u domaćem prvenstvu. Nama je domaće prvenstvo jeftinije, ali odliv igračica, te kvalitet košarke će biti na nižem nivou. Pogledajte šta se desilo sa Željezničarem i Mladim Krajišnikom, nakon što nisu učestvovali u Regionalnoj ligi, ti klubovi, nekada koji su osvajali sve što se može u našoj državi skoro su pa nestali. Dosljedni smo našeg stava, pokušali smo kontaktirati rukovodstvo KSBiH, da se napravi još jedan sastanak i pokuša promijeniti odluka, ali generalni sekretar Harun Mahmutović mi je napisao da će se teško ponovo okupiti UO KSBiH što nam je jasna poruka", razočaran je Kalušić.

Odluka saveza najviše je pogodila trenera Zeničanki, koji vrlo dobro zna sa kojim igračkim kadrom raspolaže.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

"Stava sam kao i čitav klub, da nam je ranije javljeno sigurno bi igrali domaću ligu, jer bi možda doveli par mlađih igračica. Ovako smo napravili roster, imamo mnoga putovanja, velike troškove, a naša kadetska ekipa također igra omladinsku Regionalnu ligu. Prosto je nemoguće u ovom trenutku da ova ekipa igra dva takmičenja, mi bi od lige vrlo brzo odustali, uslijedile bi brojne povrede igračica. Da nam je u maju javljeno na vrijeme, kako stoji u Pravilniku o takmičenju, onda bi to bila druga priča. Play Off ima i skromniji roster od nas i ovo je veliki udarac za najbolja dva kluba u BiH. Ne znam šta ljudi u savezu misle, ali ovo je van svih pravila i postulata ove igre", kazao je Kecman.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.