Jake The Snake

Jake The Snake · Kolumna

E. Avdić

Golden State Warriorsi su košarkaška dinastija. Ono što se očekivalo dolaskom Kevina Duranta je postalo realnost. Dvije uzastopne titule, tri u posljednje četiri godine. Durant je i drugu godinu zaredom odnio nagradu za najkorisnijeg igrača finala i ko zna koji put potvrdio da je naprosto nezaustavljiv.

Jake the Snake Roberts je bio jedna od najmračnijih kečerskih zvijezda u Americi. Izuzetan za mikrofonom, vlasnik možda najatraktivnijeg završnog poteza u tadašnjem WWF. Svuda je nosio ogromnog pitona Damiana u vreći i puštao ga da gmiže po pobjeđenim protivnicima. Van ringa je to bio pa gotovo užasan život fantastično prikazan u odličnom dokumentarcu „Beyond the mat“. Kažu da je dobrim dijelom Mickey Rourke svoju ulogu u oskarom nagrađenom „Wrestleru“, naslonio na stvarni život Jakea Robertsa koji je bio čitavo more alkohola, droge, uništenih brakova, profućkanog novca i razočarenja....

Početkom ove sezone Kevin Durant se pojavio u majici sa natpisom Jake the Snake. Od odlaska iz Oklahome dva nadimka su pratila Kevina. Jedan je bio „kolačić“, a drugi „zmija“. Prvi je autorsko djelo Kendricka Perkinsa koji je tako zvao sve igrače u ligi koje je smatrao mekanima, a drugi su Kevinu zaljepili korisnici twitera zbog načina na koji je napustio Oklahomu. Zbog sve priče o traženju svog puta, o radu i dolasku do vrha od samo g dna, a zatim bijegu u najjači tim u ligi. Kao i Lebron prilikom svog bijega u Miami, tako i Durant prilikom odlaska u Warriorse najblaže rečeno nije očekivao takvu reakciju javnosti. Pat Riley je svojevremeno opisao kako su se Lebron i njegovi saradnici šalili prilikom prvog sastanka sa njim kada je postalo jasno da će preći u Miami. Riley ih je uopzoravao da će reakcija javnosti biti žestoka. Drugi put su se sreli kada je odluka objavljena i kada je Lebron stigao na aerodrom u Miamiju. Šali, a ni osmjesima nije bilo ni traga. Sve redom iscrpljena i zabrinuta lica.

"Sad kao svi hoće da igraju za Heat i Lakerse. Volio bih da se vrate vremena kada su svi bili takmičarski nastrojeni i htjeli da pobjede jake timove".

Legendarna tviter poruka Kevina Duranta iz perioda kada je James stigao u Miami, a OKC bio mlada, izuzetno taletovana ekipa koja je pravila iskorak ka vrhu zapadne konferencije. Westbrook, Harden, Durant, Ibaka. Sve draftovani igrači. Sve dobre procjene menadžmenta Oklahome. Durant je čak u tom periodu porukom na tviteru obznanio produžetak saradnje sa Oklahomom kao u inat raznim cirkusima koji su pravljeni od prelaznog roka. Kevin je uvijek bio prijatan prema medijima. Gledao je svoja posla i igrao brutalno dobru košarku. Nije bilo dovoljno. Oklahoma je u onoj staroj sportskoj priči o korištenju svake pružene šanse odigrala samo jedno finale i tamo se više nikada nije vratila. Par puta su bili izuzetno blizu, možda nikada bliže nego u zadnjoj Durantovoj sezoni. Vodstvo od 3:1 protiv tima sa najviše pobjeda u istoriji NBA i onda tri uzastopna poraza.

Promjena u durantovom ponašanju se desila par godina ranije. Iskreno nikada nisam sreo osobu iz košarke, pa čak ni ljubitelja iste koji su imali bilo šta loše da kažu za Kevina Duranta. Kevin je uvijek davao normalne odgovore, imao strpljenja sa gotovo svima. Igra? Pa dovoljno je reći da od Jordana nismo imali igrača koji bio tako univerzalno cijenjen. Možda Tim Duncan, samo možda ali to nije bila ista popularnost. Lebron, Kobe, Westbrook, Harden, Curry, Melo, Paul, Shaq, stavite koga hoćete. Za svakoga od njih bila je značajna grupa ljudi kojima se iz ovog ili onog razloga nisu sviđali. Ako izuzmemo jedan ili dva kritička teksta tokom njegovog perioda u Oklahomi(čak je za jedan uslijedilo izvinjenje kompletne redakcije), Duranta su respektovali apsolutno svi.

Sjetite se samo bijega Kevina Duranta sa priprema američke reprezentacije za SP 2014. Trebao je da bude prva opcija, ali nakon onog jezivog loma noge koji je doživio Paul George, Durant je malo promislio pa spakovao kofere i otišao kući. Kritike su bile minimalne ako to uopšte možemo tako nazvati. Coach K kojem nije bilo svejedno je na press konferenciji nakon otkaza pričao samo u superlativima, a isto je uradio i Jerry Colangelo. Kevin je tek mnogo kasnije priznao da nije iz glave mogao da izbaci sliku kako Paul George lomi nogu i da je to bio glavni razlog odlaska.(Sa tih priprema ima snimak gdje jedan na jedan igraju Durant, Harden, George i Irving. Ko da koš ostaje, odbrambeni se mijenja. Kevina ne mogu da izbace jedno pet minuta. Pogađa sve. Iz svih pozicija).

U jednom trenutku kao da mu je dosadio imidž dobrog dečka. Durant je počeo da poklapa novinare na press konferencijama. Da daje neke odgovore koji nisu bili uobičajeni, da ulazi u duele po socijalnim mrežama sa raznim navijačima, da šeta sa obezbjeđenjem gdje za to nema potrebe. Ustajao je u zaštitu Russella Westbrooka i njegovog načina igre. Nazivao ljude idiotima i budalama. Ukratko radio stvari koje nisu bile dio njegove ličnosti. Više neki pokušaj uloge.

Kažu da je Draymond Green prvu poruku nakon teškog poraza u finalu 2016 pustio upravo Kevinu Durantu. Nešto u stilu „potreban si nam“.

Niko nije očekivao da će Durant baš otići u Golden State. Igrači takve klase u naponu snage ne odlaze u timove koji ga pobjede u direktnom duelu. Ne odlaze u timove koji bez njega ostvare 73 pobjede u sezoni. Ali Kevin nije bio sretan u Oklahomi. Kako možete biti nesretni dok igrate sport koji volite na vanserijskom nivou, zarađujete 20 miliona dolara godišnje i ubacujete 30 poena svaku noć u najjačoj ligi na svijetu? Očigledno da možete. Durant nikada licem u lice nije uspio da raspravi sa Westbrookom šta je problem u njihovoj igri i hemiji na terenu. Zašto? Jednostavno nije takva ličnost. Wess je čvršći karakter iako je Kevin pa barem deset puta bolji igrač i isto toliko je bio popularniji u Oklahomi. Iz istog razloga gledamo situacije gdje Green urla na Duranta, a ovaj pokunjeno gleda u stranu ili pokušava mekano da odgovori. Kevin je pomalo nesvjestan reakcije javnosti odlučio nakon par dana mozganja i ubjeđivanja udarne četvorke Warriorsa da ode u Oakland. Westbrooka nije ni nazvao. Svi ostali su saznali iz medija. Osim Jarreta Jacka. Njemu je iz nekog razloga rekao da ide u GSW.

Nikada iz usta Kevina Duranta nismo jasno saznali zbog čega se odlučio na taj potez. Možda je jedini pravi odgovor stigao kada je Kevin zaboravio da uključi svoj lažni tviter nalog pa sa pravog napisao o sebi u trećem licu da „Možda nije bio sretan sa Russellom i trenerom Billy Donovanom“. Nakon toga prema vlastitom priznanju nije spavao dva dana jer ga je bila sramota lažnog naloga.

Od njegovog dolaska u GSW traje ta čudna dinamika. Većina NBA legendi je osudila njegov prelazak, navijači su se uglavnom okrenuli protiv njega i časte ga raznim vrstama dobacivanja i uvreda, a on reaguje na gotovo svaku. Internet je prepun durantovih rasprava što pisanih što verbalnih sa raznim ljudima. Kevin kao i Lebron u Miamiju ne može da se pomiri da je sada tražeći sreću i idealan košarkaški scenario ušao u teritoriju košarkaškog negativca gdje se ne snalazi dobro.

Igrač koji je čitav život obožavan sada odjednom to nije. Tokom ovog plejofa gdje je Golden State na momente izgledao kao da osvaja šestu, a ne drugu uzastopnu titulu Durant je bio dežurni krivac. Dok su Warriorsi teturali po ringu u duelima sa Houstonom sve je išlo na leđa Kevina Duranta. Davi loptu, stalno pokušava jedan na jedan, potpuno je ugušio protok lopte. Napad mora da kreće od Currya, on je vođa...itd. Durant je po dolasku u Warriorse izjavio da je sretan što konačno igra u sistemu gdje lopta kruži i gdje svi imaju prostora da pokažu šta znaju. „Niko ne mora da forsira“ bile su njegove riječi tada, a samo godinu dana kasnije izvlačene su grafike koje ilustruju koliko puta je odigrao jedan na jedan u odnosu na prošlosezonski plejof. Najbolji strijelac današnjice je u situaciji kada odigra dobro onda svi kažu da se to podrazumijeva, a kada odigra slabije onda je glavni krivac za poraz. Tako je to kada dođete u najjači tim. Kada je Golden State na maksimalnom broju obrtaja, kada lopta ide u napadu, kada sjevaju trojke sa deset metara onda ne postoji ljepša ekipa za gledanje na planeti bez obzira na ponašanje nekih od glavnih igrača. Sve se odvija brzinom koja je čudesna i za istrenirano oko. Durant se tu pojavljuje kao iz nekog trećeg plana. Na momente zaboravite i da postoji u petorci i uvijek ste ubjeđeni da je u datom trenutku ubacio 15-ak poena, a to je ustvari 30 jer ne postoji igrač koji lakše i neprimjetnije ubacuje 30 od njega. U zadnjih osam godina Durant je osvojio Svjetsko prvenstvo, dvije zlatne olimpijske medalje, u dva finala olimpijada je ubacio po 30 poena u rasponu od četiri godine. U Warriorsima je također u oba finala bio najbolji strijelac i MVP i opet ne djeluje da je sretan. To i jeste najveća misterija Kevina Duranta. Ima igračke karakteristike najvećeg, ali karakterom nije lider. Saigrači ga ne slijede. Jedina sigurnost koju osjeća je na terenu. Van terena i pored strašnih utakmica i poena na sve moguće načine Kevin i dalje osjeća potrebu da nepoznatim ljudima objašnjava svoje poteze, da se pravda ili svađa i vrijeđa sa pijanim navijačima samo par sati nakon što je ubacio 43 poena u NBA finalu!

„Odabrao je najlakši put do titule“, Tracy McGrady je tako opisao NBA trofeje Kevina Duranta. U želji da osvoji šampionski prsten Durant je stigao u najjači tim u ligi i postao dvostruki prvak. Zaokružio je svoj rezime za sva vremena ali ne i način na koji je do toga došao. Svi trofeji su sada tu, igrački je među dvojicom na ovoj planeti ali konstantno imate dojam da je Kevin Durant svjestan Tracyevih riječi. Vidljivo je u svakoj reakciji....

Top Komentari

realno_govoreci
Toliko dobrih tekstova moj Avdicu ali ovaj je fula nad fulama. Durant je bio i ostat ce mis i ti niti bilo ko to promjenitj ne mozete. Uzeo je titulu mvpa finalne serija za sta? Pored Curia koje je bio daleko najbolji igrac serije on dobio nagradu ali dobro kada se vidi ko dodjeluje tu titulu onda i ne cudi. Isto kao da si mu je ti dao. LBJ ce ostati samo san za njega. Kao sto Ker kaze : " ne vjerujem da smo gledali boljeg na terenu od Jamesa" a vi hejteri se ispricajte,bit ce vam lakse ;)
4 26
adonkor
Sada može kao hvaljeni James da uzme još koju titulu pa da se vrati u svoj tim i pokuša se ubacit u velikane.
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi