Jedan košarkaški šampionat se i dalje igra - da li nudi "recept" za NBA?

Košarkaški "balon"

Jedan košarkaški šampionat se i dalje igra - da li nudi "recept" za NBA?

Nikaragva, Tadžikistan i Bjelorusija, države su u kojima se trenutno, bez obzira na globalnu pandemiju novog koronavirusa, i dalje igra fudbal. Njima bi se uskoro trebao pridružiti i Turkmenistan, država čiji bi se šampionat, nakon suspenzije, trebao nastaviti za vikend.

Igra se tu i tamo pokoji "lijevi" teniski turnir (Bjelorusija i Rusija), a još se može pronaći i pokoja hokejaška utakmica.

Kada je košarka u pitanju, sva relevantna takmičenja i šampionati su prekinuti - počevši od najjače svjetske lige, NBA lige.

Međutim, i jedan košarkaški šampionat se još uvijek igra i to u državi koja vam vjerovatno nikada ne bi pala na pamet.

Košarkaški šampionat se i dalje igra u Tajvanu (košarke ima i u Tadžikistanu, ali je riječ o jednom kup takmičenju dok je liga odgođena). Riječ je o "polupriznatoj" otočkoj državi koja je i dalje pod kontrolom Narodne republike Kine, državi izuzetno komplikovanih historijskih i političkih prilika i nekima možda poznatijoj pod drugim imenom - Kineski Taipei. Tajvan je, sa druge strane, i jedan od "Azijskih tigrova", država koja je i dalje u ekonomskoj ekspanziji i koja se može pohvaliti odličnim zdravstvenim sistemom.

Sve gore navedeno nije bitno za naš članak, ono što je bitno jeste da se u Tajvanu košarka i dalje igra, ali i da je nedavno u ovoj zemlji počela baseball sezona.

Baseball sezona je počela sa kartonskim navijačima na tribinama i bubnjarima - robotima. Dakle, bez pravih navijača, od krvi i mesa, baš kao što se igra i košarkaški šampionat.

Prije nekoliko dana je okončan regularni dio sezone tajvanskog košarkaškog šampionata, pa se trenutno igraju utakmice play-offa.

Ono što je zanimljivo jeste da mnogi američki novinari i sportski radnici vjeruju da bi se NBA liga mogla organizovati i završiti po uzoru na tajvansku. A kako znamo da Evropa već odavno kopira NBA, tajvanski košarkaški "balon" bi mogao biti recept i za košarkašak takmičenja koja još nisu u potpunosti otkazana na Starom kontinentu.

Iako je tajvanski SBL, kako je zvanično ime lige, neuporedivo manji od NBA i da se u njemu takmiči jednocifren broj klubova, recept bi se mogao primijeniti na najjaču košarkašku ligu svijeta.

I u NBA se već neko vrijeme šuška o mogućnost da se sve preostale utakmice sezone, uključujući i play-off, igraju na jednoj lokaciji, bez prisustva publike. Tajvanska liga je, pak, potvrda da je to moguće izvesti uz minimiziranje rizika od širenja virusa Covid-19.

Kako je Tajvan organizovao svoju košarkašku ligu?

SBL je sve svoje utakmice premjerstio u HoauYu košarkaški trening centar i u praksi napravio "balon" oko istog. Tako su se Tajvanci pobrinuli da u dvorani u kojoj se igraju utakmice nikada nema više od 100 osoba.

Ulaz je dozvoljen samo ekipama, sudijama, delegatima, kamermanima i novinarima. Mnogi od njih su obavezni nositi maske.

Na ulazu u dvoranu sve "goste" dočekuju zvaničnici SBL-a i mjere im temperaturu. Svakom igraču kojem bi eventualno bila izmjerena povišena tjelesna temperatura bio bi zabranjen ulaz.

Treba istaći da se na licu mjesta ne rade testovi na Covid-19, ali i da mnogi vjeruju da bi potvrđen slučaj zaraze među igračima doveo do prekida takmičenja.

Vjeruje se da će uskoro i kineska liga (CBA liga) početi uz slične mjere, a NBA čelnici željno išečuju njen početak kako bi vidjeli funkcioniše li model "balona" i na primjeru većeg takmičenja i većeg broja timova.

Kineska košarkaška liga se trebala nastaviti prije dvije sedmice, ali je nastavak odgođen i neće ga biti prije kraja aprila ili početka maja.

Za kraj valja izdvojiti i izjavu košarkaša koji trenutno nastupa u tajvanskom šampionatu. Riječ je o Amerikancu Mattu Jonesu koji brani boje ekipe Bank of Taiwan. Čini se da se on još nije navikao na praznu dvoranu.

"Jedina buka koja se čuje dolazi od vaših saigrača. Inače uopšte ne pijem Red Bull... Sada prije utakmica pijem Red Bull samo kako bih dobio energiju. Kada zakucan dođe mi da vrisnem, ali ne činim to. Besmisleno je. Tako da se samo vratim u odbranu", rekao je Jones.

Tajvan, država od blizu 25 miliona stanovnika, je do sada potvrdila tek oko 400 slučajeva zaraze koronavirusom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti