Više šuteva i lakša tranzicija: NBA liga potvrdila promjenu pravila

U novu sezonu sa novim pravilima

Više šuteva i lakša tranzicija: NBA liga potvrdila promjenu pravila

"Gazde" NBA lige su jučer jednoglasno podržale prijedloge Komisije za takmičenje za promjene pravila pred novu sezonu, a iste bi trebale dodatno ubrzati igru i omogućiti ekipama veći broj pokušaja po susretu, kao i osigurati "čist prolaz" ka košu u tranziciji.

Usvojene su izmjene tri pravila, a najvažnija je svakako ona koja se tiče resetovanja vremena napada. Tako će ekipe nakon ofanzivnog skoka imati 14 sekundi da upute šut umjesto dosadašnjih 24 što bi svakako trebalo dodatno ubrzati igru i omogućiti više pokušaja, posebno u neizvjesnim završnicama susreta.

Pojednostavljeno je i "clear path" pravilo, odnosno pravilo koje omogućava težu sankciju za zaustavljanje protivničkog igrača koji ima otvoren put prema košu u tranziciji. Tako će se sada "clear path" faul moći svirati ukoliko je načinjen nad bilo koji igračem u tranziciji koji je, i bez lopte, u dobroj poziciji za postizanje poena. Također sudije više neće morati razmatrati pozicioniranje defanzivnog igrača i previše razmišljati o namjeri.

Ovakav prekršaj i dalje neće biti dosuđivan ukoliko dođe do faula nad ofanzivnim igračem u tranziciji u trenutku upućivanja šuta ili ukoliko je on posljedica namjere da se presječe dodavanje. Kao i do sada za "clear path" faul sankcija će biti dva slobodna bacanja i posjed.

Treća promjena pravila se odnosi se na proširenje definicije "neprijateljskog čina" koje će omogućiti sudijama da kroz pregledavanje snimka brže i efikasnije utvrde kaznu sa sve igače i trenere koji tokom meča uđu u bilo kakav sukob sa igračima i trenerima protivničke ekipe, navijačima ili arbitrima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi