Embiid ubacio 50 poena, pa otkrio da im rijetku bolest: "Nastavljam da se borim"

Nije želio ranije pričati o tome

Embiid ubacio 50 poena, pa otkrio da im rijetku bolest: "Nastavljam da se borim"

Edmir Škorić

Jedan od najboljih NBA košarkaša u ovom trenutku, Joel Embiid, objavio je da boluje od teške i rijetke bolesti lica, koja se naziva Belova paraliza.

Embiid je sinoć ubacio 50 poena u 125:114 pobjedi Philadelphia 76ersa nad New York Knicksima, pa je njegova ekipa povela sa 2:1 u prvoj rundi doigravanja na Istoku.

Očekivano, Embiid će biti ključan čovjek Phile i to pokazuje u prvim mečevima play-offa, a sada je otkrio da pati od rijetke bolesti lica. Počelo je utakmicom protiv Miamija, no aktuelni MVP lige htio je da to sakrije.

Ova bolest, nazvana i kao Belova paraliza, pogađa jednu polovinu mišića i djeuje veoma ružno za oko. Može da se javi u bilo kojem uzrastu, najčešće se javlja oko 40. godine života. Svake godine od 100.000 ljudi njih 15 do 30 dobije tzv. Belovu paralizu.

Uzrok Belove paralize nije u potpunosti utvrđen, ali se vjeruje da je izazva virusna infekcija koja uzrokuje oticanje facijalnog nerva.

“To se događa već neko vrijeme, imao sam i migrene. Teško je, ali ja ne odustajem i borit ću se usprkos tome”, rekao je Embiid na konferenciji za medije.

Četvrti duel serije također će se igrati u Philadelphiji, a pobjednik ove serije ide na boljeg iz okršaja Milwaukee Bucks – Indiana Paceers (trenutno 1:1).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi