Francuzi imali nezapamćen plan: Tri nebodera u petorci, ali izdajnik Embiid je sve pokvario!
Collet je planirao nevjerovatnu stvar, ali ostalo je na željama (AP Photo/Darren Abate)

Ovo bi bilo čudo

Francuzi imali nezapamćen plan: Tri nebodera u petorci, ali izdajnik Embiid je sve pokvario!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Francuske imala je veoma interesantan plan za Olimpijske igre u Parizu ovog ljeta. Selektor Vincent Collet planirao je početnu petorku s tri 'nebodera', ali sve je pokvario Joel Embiid koji je odlučio nastupati za Sjedinjene Američke Države.

Kamerunac Joel Embiid godinama se nudio reprezentaciji Francuske. Dobio je pasoš ove zemlje i očekivalo se da će zvijezda Philadelphia 76ersa zaigrati za ovu selekciju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Ipak, sav trud Francuza je bio uzaludan. Embiid ih je ostavio u nevjerici odlukom da će nastupati za Sjedinjene Američke Države.

To je razočaralo posebno selektora Colleta koji je planirao napraviti nešto neviđeno u svijetu košarke. Želio je igrati s petorkom u kojem bi bila tri nebodera Joel Embiid - Victor Wembanyama - Rudy Gobert.

U ovoj petorci Wembenyama bi s visinom od 224 centimetra igrao na poziciji niskog krila, Joel Embiid je s 213 centimetara trebao biti krilni centar, a Rudy Gobert koji je visok 216 centimetara igrao bi na svojoj prirodnoj poziciji centra.

Oglasi

Ovakva tri tornja u početnoj petorci definitvno su nešto neviđeno u svijetu košarke. Međutim, sve je ostalo samo na ideji Vincenta Colleta jer je Embiid u posljednji čas odlučio nastupati za Sjedinjene Američke Države.

Embiid će tako, ako bude zdrav, predstavljati SAD u Parizu i u slučaju duela s Francuskom sigurno neće imati topao doček s obzirom na to da im je oduzeo dosta vremena da bi ih na kraju izdao.

Grupe za Olimpijske igre već su poznate

Prije nekoliko dana obavljen je žrijeb grupa za olimpijski turnir i već u grupi će biti nekoliko zaista žestokih duela.

Francuska kao domaćin smještena je u grupi B, a protivnici su im aktuelni prvaci svijeta Nijemci, zatim Japan i pobjednik kvalifikacionog turnira u Latviji.

SAD s druge strane ima također zanimljive rivale. Srbija je svakako duel koji će im biti najteži, tu je i Južni Sudan, te ekipa koja osvoji kvalifikacioni turnir u Portoriku.

U grupi A smješteni su Australija, Kanada, te dvije selekcije koje će igrati na kvalifikacionim turnirima u Grčkoj i Španiji. Možda upravo ove dvije selekcije.

Sjedinjene Američke Države stižu sa najjačim mogućim sastavom u Pariz. Žele se opravdati za očajan nastup na Svjetskom prvenstvu.

Ova selekcija branit će titulu koju su osvojili u Tokiju kada su upravo Francusku savladali u finalu (87:82).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi