Velika kladioničarska afera u NBA ligi, zvijezdi prijeti kraj karijere u 24. godini!

Vodi se istraga

Velika kladioničarska afera u NBA ligi, zvijezdi prijeti kraj karijere u 24. godini!

E. Škorić

Košarkaš Toronto Raptorsa Jontay Porter pod istragom je NBA lige i pokušava se utvrditi da li je sudjelovao u klađenjima protiv sebe na dvije utakmice.

Posljednjih mjeseci sve su veće glasine o uključenosti pojedinih igrača NBA lige u namještanje i saradnju sa kladionicama, zbog čega je vodstvo najjače košarkaške lige na svijetu krenulo s interrnom istragom i želi ukloniti svaki korov koji bi se mogao pojaviti.

Francuski centar Minnesotte Timberwolvesa Rudy Gobert nedavno je ukazivao na ovaj problem, a sada se u centru pozornosti našao košarkaš Toronto Raptorsa, koji bi mogao biti povezan s kladionicama ili ljudima koji se klade.

Dvije utakmice privukle su pozornost Lige, a upozorile su i same kladionice:

Prva koja se navodi je odigrana 6. januara (protiv Clippersa), a oklada koja je tog dana u NBA ligi donijela najviše novca bila je trica Portera. U utakmici nije čak ni šutirao trice, a bio je ispod svoje statistike u poenima i skokovima.

Oglasi

Iz igre je izašao nakon četiri minute rekavši da se povreda oka koju je imao iz prethodne utakmice, protiv Grizzliesa, pogoršala, iako se u utakmici koja je uslijedila vratio u punoj snazi ​​s 19 minuta provedenih na parketu.

Potom je 20. marta u utakmici protiv Sacramento Kingsa također Porter donio najviše novca, odnosno najveći broj uplata je bio usmjeren na njegov učinak. Imao je tek jedan pokušaj u tom meču, te je uhvatio dva skoka prije nego što je zatražio zamjenu zbog navodnog umora ili određene vrste bolova.

U ta su dva navrata u kladionicama otkrivena sumnjiva kretanja s Jontayem Porterom. Postovi o statistikama ovog stila, o povrjeđenim igračima, bili su deset puta veći nego inače, navodi ESPN . Krilni košarkaš, brat aktuelnog prvaka Michaela Portera (Nuggets), ima dvostruki ugovor s Raptorsima za koje ove sezone 2023./24. zarađuje 415.000 dolara. Nije prva u NBA: bila je 2020./21. s Memphisom, a nakon toga je dvije godine proveo u G-ligi tražeći priliku koja joj se sada ukazala.

“Nikad ne sumnjam u povrede svojih igrača", branio je košarkaša Darko Rajaković, njegov trener koji također priznaje da “samo znam da niko ne želi imati ovakvu situaciju u svojoj ekipi, morat ćemo se nositi s tim".

Oglasi

Jedan od njegovih saigrača u momčadi Toronta je Garrett Temple, koji je ujedno i potpredsjednik sindikata igrača, a kaže sljedeće: “Bio sam iznenađen. U svom položaju moram ga podržati. Ali nadam se da nije ono što se čini".

Jedan od glasnogovornika NBA lige priznao je nakon što je vijest iznio medijima da su u periodu promatranja. Budući da je svim igračima zabranjeno klađenje na bilo koji događaj koji održava Liga, a čak postoje i radnici u svakoj franšizi koji su posvećeni praćenju ovog aspekta kako se ne bi počinile nepravilnosti, sankcija može biti bilo koje vrste. Očekuje se, ako se sumnje potvrde, da će biti žestoke.

Podsjeća to na slučaj Tima Donaghyja, NBA sudije koji je čak otišao u zatvor nakon što se otkrilo da se kladio na utakmice u kojima je bio akter. Klađenje je službeno uspostavljeno u NBA prije nekoliko godina. Uz njih su sponzorskim ugovorima vezane dvije kompanije FanDuel i DraftKings.

Što se Portera tiče, ovo bi mogao biti i kraj njegove karijere u NBA ligi ako se ispostavi da je sarađivao sa drugim stranama i direktno učestvovao na ishode mečeva u kojima je igrao. On je u 26 utakmica na prosjeku od 4,4 poena, 3,2 skoka i 2,3 asistencije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi