Kako je igrati u NBA? Nurkić će za godinu zaraditi više nego najveće fudbalske zvijezde BiH zajedno
Foto: Tonci Plazibat/Cropix

Otkrivena primanja bh. centra

Kako je igrati u NBA? Nurkić će za godinu zaraditi više nego najveće fudbalske zvijezde BiH zajedno

Admin Čaušević

Prije nekoliko dana američki mediji su objavili finansijske detalje ugovora Jusufa Nurkića sa Phoenix Sunsima te je najboljih bh. košarkaš ubjeljivo najplaćeniji sportista koji se takmiči pod zastavom BiH. 

Poslije šest godina igranja za Portland Trail Blazerse Jusuf Nurkić je promijenio klub u NBA ligi te je potpisao trogodišnji ugovor sa Phoenix Sunsima.

Iako je dosta skeptika po pitanju dolaska Jukića u Sunse, Patrick Beverely je stao u odbranu bh. centra.

"Volim Nurkića, on je podcijenjen, voli da dodaje loptu, mnogo ljudi to ne zna o njemu. Ne budite iznenađeni ako Nurkić bude kao Jokić", poručio je košarkaš Philadelphia 76ersa u svom podcastu.

U mešuvremenu su otkriveni i finansijski detalji ugovora između Nurkića i franšize iz Arizone prema kojem će bh. košarkaš zaraditi više od 50 miliona dolara.

Nurkićeva plata je rastuća što znači da će u prvoj sezoni inkasirati 16 miliona dolara, zatim će ta cifra porasti na 17, a trećoj godini ugovora će iznositi 18 miliona.

Oglasi

I dok se sa tim ciframa bh. centar nije našao na 100. mjestu najplaćenijih NBA košarkaša od ostalih sportista naše zemlje niko mu ne može parirati.

Edin Džeko u Fenerbahceu ima platu od 5 miliona eura, Miralem Pjanić u Sharjahu 2.5 miliona, a Rade Krunić u Milanu oko 2.3 miliona eura.

Ukoliko na listu dodamo i Anela Ahmedhodžića iz Sheffield Uniteda sa platom od 1.7 miliona te Seada Kolašinca iz Atalante sa platom od 2 miliona najveće fudbalske zvijezde BiH zajedno nemaju godišnju platu kao Nurkić.

Inače, na navedeni iznos Nurkićeve plate nisu uračunati bonusi, međutim važno je da su napomenuti da su troškovi igranja u NBA poprilično veći nego što je to slučaj u fudbalskom svijetu.

Kad je Mirza Teletović igrao u NBA za ekipu Milwaukee Bucska imao je platu od 10.5 miliona dolara, dok je Džanan Musa u Brooklyn Netsima bio plaćen sa 1.9 miliona dolara.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Bravo za Nurkica!
0 0
FahrudinKonjHodzic
daj babi za pastetu zalud mu sina poroda i take nafake
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti