Jusuf Nurkić piše historiju Portlanda, ispred njega su samo dva legendarna igrača
Nurkić je protiv New Yorka odigrao svoju 34. utakmicu za Portland na kojoj je postigao minimalno 20 poena, a za to mu je trebalo samo 19 minuta

Dominantni centar iz BiH u društvu velikana

Jusuf Nurkić piše historiju Portlanda, ispred njega su samo dva legendarna igrača

Najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić sinoć je bio najefikasniji igrač Portland Trail Blazersa u pobjedi nad New York Knicksima rezultatom 111:101.

Za samo 19 minuta na parketu, Nurkić je postigao 20 poena uz osam skokova i tako potvrdio da u posljednje vrijeme igra svoju najbolju košarku u životu.

To je za Nurkića bila 34. utakmica za Portland na kojoj je postigao 20+ poena, što ga svrstava među najbolje centre koji su ikada nastupali za ovaj tim.

Samo je dvojici legendarnih bivših centara Trail Blazersa pošlo za rukom da na više utakmica ostvare pomenuti učinak. Kevin Duckworth je na 123 utakmice postizao 20 ili više poena, dok je Arvydas Sabonis to činio u 66 navrata.

Jusuf Nurkić je u NBA ligu stigao 2014. godine kada je postao član Denvera, a tri godine kasnije tradeovan je u Portland. Ove sezone bilježi najbolje brojke u svojoj NBA karijeri i na prosjeku je od 15.3 poena, 10.5 skokova i 2.9 asistencija po utakmici.

Početkom godine ušao u historiju NBA lige

Naš košarkaš je 2. januara 2019. godine odigrao utakmicu života u trijumfu protiv Sacramento Kingsa.

Ubacio je Jusuf u ovom meču 24 poena, dodao je 23 skoka, sedam asistencija, te po pet ukradenih lopti i blokada te postao prvi čovjek u najjačoj ligi svijeta koji je u jednoj utakmici imao više od 20 poena, više od 20 skokova, te pet ili više asistencija, blokada i ukradenih lopti.

Službena statistika za ukradene lopte i blokada vodi se od sezone 1983/1984. Do tada nije bilo informacija da li je neko uspio ovo napraviti, ali za sada jedini priznat učinak ovakve vrste ima Jusuf Nurkić.

Top Komentari

Naser
Nurk brateee..neka ti ga puse dusmaniii
54 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi