Kamenjaš: Znam da smo obradovali naciju kojoj tako malo treba da bude sretna i zadovoljna
Mladi centar naše reprezentacije oduševio je naciju igrom protiv Latvije i sinoć pokazao da je velika budućnost naše reprezentacije, te da će zajedno sa Nurkićem i Halilovićem biti snažan trio pod košem naše selekcije

Košarkaški zmaj iz Dabravina nakon prespavane noći u razgovoru za SportSport.ba

Kamenjaš: Znam da smo obradovali naciju kojoj tako malo treba da bude sretna i zadovoljna · Intervju

D. Kurbegović

Košarkaška reprezentacija BiH sinoć je u Sarajevu pobijedila selekciju Latvije, te se po jubilarni deseti put plasirala na Evropsko prvenstvo. Bh. košarkaši svakako zaslužuju sve čestitke, Savez na čelu sa predsjednikom Mirzom Teletovićem, te stručni štab sa Vedranom Bosnićem, koji je prije dvije godine preuzeo reprezentaciju i pokazao da se predanim radom i velikom željom može doći do uspjeha.

Cijela nacija sinoć je pratila košarku, koja će još dugo biti top tema u našim medijima. Svakako i treba, jer su nas košarkaši najviše puta obradovali i 10 odlazaka na Evropsko prvenstvo nijedna druga reprezentativna selekcija u drugim sportovima nije učinila.

Prvo ime sinoćnje pobjede nad Latvijom bio je 20-godišnji centar naše selekcije i sarajevski Sparsa, sjajni Kenan Kamenjaš.

Kamenjaš je momak rođen u Dabravinama između Breze i Vareša, a košarku je počeo igrati sa 15 godina. Na mnoga pitanja ovaj 207 cm visoki košarkaš odgovarao je na brojna pitanja za SportSport.ba, dan nakon velike pobjede nad Latvijom i plasmana na Evropsko prvenstvo.

Kenane prije svega čestitke za sinoćnju igru i plasman na Evropsko prvenstvo

"Hvala svima koji su nas podržavali i znam da smo obradovali naciju kojoj tako malo treba da bude sretna i zadovoljna. Nadam se da smo im makar na jedan dan skrenuli pažnju sa mnogih problema u životu i da su ponosni na našu igru i plasman na Evropsko prvenstvo".

Prije pitanja o reprezentaciji, sigurno da mnoge ljubitelje košarke zanima ko je Kenan Kamenjaš, kada i gdje je počeo svoju košarkašku karijeru?

"Svoju karijeru sam počeo u školi košarke Koš, budući da u Brezi nema košarkaškog kluba. To je bilo prije pet godina, odnosno sa mojih 15. godina. Moj prvi trener je bio Eldin Herco, nakon pola godine prešao sam u KK Koš u Sarajevu kod predsjednika Seje Bukve. Taman je te godine iz kluba dalje otišao Džanan Musa, a ja sam došao u Sarajevo. Odigrao sam jednu sezonu u kadetima i juniorima, kod trenera Enesa Numanovića, a onda je došla ponuda Sparsa".

Slijedi prelazak u Spars u juniorskoj konkurenciji, te je uslijedilo igranje za prvi tim ovog kluba i za KK Travnik na dvojnu registraciju

"Sejo Bukva kao predsjednik kluba prihvatio je ponudu Sparsa, a i ja kao igrač, te sam prešao u moj današnji klub. Mi smo svi juniori iz SPARS-a igrali za Travnik u A1 ligi, trener nam je bio Slobodan Kecman i to mi je dosta pomoglo u afirmaciji u tom trenutku. U seniorima Sparsa trener mi je bio Marko Trbić i njima mogu zahvaliti isto za svoj dosadašnji razvoj".

Pojavila se informacija da te Cedevita nije htjela uzeti kada si počeo svoju košarkašku karijeru?

"Istina, bio sam 2015. godine na probi u Cedeviti, oni nisu bili zadovoljni onime što su vidjeli i to je sva priča oko te Cedevite".

U vrijeme juniorskog staža, kao kapiten juniorske reprezentacije BiH kod trenera Borisa Džidića odstranjen si iz reprezentacije navodno zbog nediscipline. Sjećaš li se tog događaja i imaš li kakav komentar na to sve sada nakon više od dvije godine?

"Ja sam sa 18 godina kao kapiten juniorske reprezentacije odstranjen iz tima, ali ja sam po prirodi veoma miran i korektan momak i ne želim da iznosim nikakav prljavi veš niti protiv trenera Borisa Džidića niti protiv Košarkaškog saveza u to vrijeme. Bilo je što je bilo, ne želim se vraćati u prošlost, ja sam nastavio dalje i mogu samo kazati hvala im što su me učinili još jačim i što sam nakon toga još više i jače trenirao".

Posljednje dvije sezone kreće tvoja eksplozija u dresu Sparsa, kada dobiješ veliku minutažu, a u to vrijeme stigao je i poziv u reprezentaciju od Duška Vujoševića

"Da krenula je ta moja afirmacija u prvoj ekipi, velika minutaža i dosta dobrih utakmica. To je pratio i tadašnji selektor Duško Vujošević kod kojeg sam bio u užem krugu kandidata, čak sam sjedio na klupi u gostujućoj utakmici protiv Belgije. Moj debi za reprezentaciju nekih 50-ak sekundi bio je u Zenici protiv Bugarske u prošlim kvalifikacijama, kada smo ih u posljednjem kolu pobijedili u zeničkoj Areni".

Ova godina za mnoge je neuspješna po mnogo čemu, a posebno zbog ove pandemije i sve što se dogodilo. Za tebe je na igračkom planu dosta uspješna i sigurno si zadovoljan svojim igrama i napretkom?

"Kada se zna gdje sam počeo svoju karijeru i kako se razvija, te da ću nakon igranja na Evropskom prvenstvu s kadetskom i juniorskom reprezentacijom to uraditi i sa seniorskom onda mogu biti zadovoljan. Ova godina je jedna sezona koja nije završena, ali mi smo osvojili Kup BiH pobjedom nad Igokeom u finalu. Ova sezona je dobro počela u ABA 2 ligi i Premijer ligi BiH, ekipa igra dobro, ja isto tako i ne mogu se požaliti kada je u pitanju moja forma i dalji razvoj karijere".

Nakon kraja prošle sezone imao si ponudu Borca iz Čačka prvaka Srbije, šta se desilo s tom ponudom i ko vodi brigu o tvojoj karijeri?

"Ja imam još dvije godine ugovora sa Sparsima, bila je ponuda od strane Borca nakon završetka prošle sezone, ali klubovi se nisu mogli dogovoriti oko obeštećenja. Ja sam to prihvatio i nadam se da ću ostati ovdje u Sarajevu još godinu dana, te onda napraviti narednu stepenicu u svojoj karijeri. Kada je u pitanju moja karijera o svemu brigu vodi Miško Ražnatović i njegova agencija naravno uz sadašnji klub i vjerujem da će naredni klub biti pravi kada je u pitanju moja karijera".

Vratimo se reprezentaciji, mnogo problema zbog koronavirusa u stručnom štabu, utakmice bez publike, otkazi u repci, mnogo problema. Kako je bilo igrati ove mečeve bez publike i kako ste se vi osjećali znajući da dvije pobjede donose odlazak na veliko takmičenje?

"Bilo nam je čudno igrati bez publike u ovim balonima, gdje si zatvoren sedam dana u hotelu bez kontakta s vanjskim svijetom. Za nas sportiste čudno jer smo navikli na veliku podršku s tribina. Protiv Bugarske znali smo da smo kvalitetniji i to smo pokazali na terenu. Protiv Latvije koja je došla u jačem sastavu nego kad smo igrali protiv njih u gostima. Mi smo odigrali jednu vrhunsku utakmicu sa jednom dobrom odbranom i napadom i pokazali smo naciji da ima nešto lijepo u ovom vremenu. Donijeli smo naciji malo sreće i zadovoljstva, svi smo ponosni na to".

Kakav je trener Vedran Bosnić, primijeti se njegov rukopis u ovim rezultatima reprezentacije, mnogi se slažu da svi igrači za reprezentaciju daju i više od svog maksimuma?

"Vedran je kao čovjek jedna velika ljudina, a kao trener je pokazao da ima snage i želje da uradi dosta toga. Kada je preuzeo reprezentaciju prije dvije godine napravio je tu smjenu generacije, vjerovao je u nas kao mlade momke, zato smo i neke utakmice izgubili i to s malom razlikom. Uvijek je vjerovao da s dobrom odbranom možemo napraviti dobre rezultate, mi smo protiv Latvije pokazali da smo mi veće atlete od njih i da je došlo vrijeme na naplatu poslije dvije godine dobrog rada u reprezentaciji od Bosnića i njegovih saradnika".

Evropsko prvenstvo je za dvije godine, to je još daleko, ali imate li neku sliku toga koliko bi ova reprezentacija na tom takmičenju, naravno uz sve naše najbolje igrače?

"Mi smo pokazali da imamo mladu i jaku ekipu. Nama fale Nurkić, Musa, Halilović, Gordić i pokazali smo da se možemo nositi sa jakim ekipama, ali vjerujem da ako budemo kompletni na Evropskom prvenstvu da možemo napraviti dobre rezultate i mnoga iznenađenja".

Kakvi su vaši dalji planovi, vidiš li se naredne sezone u nekoj jačoj ligi u Evropi?

"Želja mi je kao košarkašu da se razvijam i da napredujem. Naravno da bih se volio okušati u jačoj ligi, želja mi je naredne sezone igrati u klubu koji će igrati ABA ligu, nadam se da će se to desiti i da će se karijera nastaviti kretati uzlaznom putanjom. Uz dobro zdravlje vjerujem u to. Imam još dosta prostora za napredak, mnogo treniram, radim, vjerujem u sebe i nadam se da ću biti još bolji u narednom periodu", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Kenan Kamenjaš mladi centar naše selekcije koji je sinoć oduševio naciju sjajnom igrom u odbrani i napadu, te pokazao da je velika budućnost naše reprezentacije.

Top Komentari

Dobar,Los,Zao
Dabogda u LA Klippersima igro!
8 0
tuner
Izmedju Breze i Varesa? Hoce li mu rodjene sarajlije sada govoriti da je seljak, njiha i slicna dismriminatorsko nacisticka s...?
2 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi