KSBiH povukao konkretne poteze: Matkoviću se oduzima pravo igranja za Hrvatsku?

Čeka se odluka Žalbenog vijeća

KSBiH povukao konkretne poteze: Matkoviću se oduzima pravo igranja za Hrvatsku?

A. Čaušević

Registracija Karla Matkovića u KS Hrvatske i pravo nastupa igranja za Hrvatsku bi mogli poništeni.

KSBiH je u zvaničnom saopštenju objavio detalje "slučaja Matkovića" s porukom da je u toku odvojena arbitraža te da će Žalbeno vijeće donijeti konačnu odluku.

"Iako je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine uložio žalbu na njegovu registraciju, Karlo Matković je u protekle dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nastupio za reprezentaciju Hrvatske.

Riječ je o košarkašu rođenom u Livnu koji je nastupao za mlade selekcije BiH te svojevremeno bio i u rosteru seniorske bh. reprezentacije. On je prošle godine, nakon što se prethodno našao na širem spisku selektora Vedrana Bosnića, izrazio želju da nastupa za Hrvatsku.

Košarkaški savez BiH, međutim, nije izdao nijedan dokument koji je bio neophodan Matkoviću da promijeni svoje sportsko državljanstvo i nastupa za neku drugu reprezentaciju.
Upravo zbog toga je KSBiH i pokrenuo žalbeni postupak pred Košarkaškim arbitražnim tribunalom (BAT) kada se Matković našao na spisku selektora Hrvatske Damira Mulaomerovića.

Uredno su i plaćeni troškovi kompletnog procesa, a danas je na adresu KSBiH stiglo i pojašnjenje Žalbenog vijeća BAT-a u kojem se navodi da će se arbitraža odvijati neovisno o aktivnostima FIBA-e u vezi Matkovića, što zapravo znači da njegova registracija za Hrvatsku eventualno može biti poništena tek nakon što postupak bude okončan.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Nadalje, BAT je tražio dodatnu dokumentaciju od KSBiH u vezi Matkovića, koja bi trebala biti dostavljena do 3. marta. Nakon toga, proces pred Žalbenim vijećem će biti nastavljen", saopšteno je iz KSBiH.

Ianče, upravo je Matković ostavio Hrvatsku u životu za plasman na Svjetsko prvenstvo sjajnom partijom u trijumfu nad Švedskom (98:105) sa 16 poena i 13 skokova.

Top Komentari

Malmi_Suomi
Znači igrao za sve mlađe kategorije košarkaša BiH, bio na spisku seniora i pi*ka nastupa za drugu reprezentaciju? Kada je već tako... NE DAJTE MU NIKAD " potrebne papire da igra ( ne znam ti za koga) , osim ako ovi što odlučuju ne kažu da može. Pi*ka li mu materina NEZAHVALNA. p.s. ovo veze nema što igra za Hrv. Isto bi ovako napisao da igra za USA PAKAŠ!!! NEZAHVALNI
23 2
Erikdier21
U reprezentaciju Hrvatske pozvao ga Damir Mulaomerovic... najveca sportska izdajica Bosne i Hercegovine....
21 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi