Spektakularna utakmica i velika drama na kraju - Partizan slavio protiv Zvezde!

Euroliga

Spektakularna utakmica i velika drama na kraju - Partizan slavio protiv Zvezde!

Edmir Škorić

Prvi ovosezonski vječiti derbi između Paritzana i Zvezde odigran je večeras u beogradskoj Areni u sklopu 5. kola Eurolige, a crveno-bijeli su bez prisustva svojih navijača poraženi nakon velike drame. Bilo je 88:86.

Meč je bio jako važan budući da su i jedni i drugi loše otvorili sezonu u Euroligi, pa su do večeras imali omjere 1-3. Nakon velike borbe, pobjeda je pripala Partizanu, koji je na fantastičan način otvorio meč, na kraju bio na rubu poraza, a onda se vratio u finišu i došao do pobjede.

Naime, domaći košarkaši poveli su 10:0, imali 17:2, uglavnom isuviše lako dolazili do poena, dok je Zvezda pokušavala najviše da kroz vanjski šut spusti zaostatak, ali nisu na startu duela crveno-bijeli imali mirnu ruku.

Na kraju prve četvrtine Partizan je vodio 22:13, ali je u drugoj dionici Zvezda bila mnogo bolji rival, pa je stigla do izjednačenja (42:42). Anđušić je uspio zabiti tricu na isteku poluvremena, ali nije na vrijeme uputio šut, pa je ona poništena.

Jako bitna je bila treća četvrtina, a ona je u potpunosti pripala Zvezdi (23:11), pa je gostujući tim imao +12 prije ulaska u posljednjih 12 minuta (53:65).

Oglasi

Partizan je bio u teškoj situaciji, ali naravno ekipa Željka Obradovića htjela je na krilima sjajnih navijalča da dođe do potpunog preokreta.

Prednost Zvezde je rasla početkom zadnje četvrtine, kada je trojkom Brazilca Matheusa stigla do +13. Ipak, domaćin se budi, pravi seriju i vraća se u meč, te smanjuje na 68:62.

Crveno-bijeli nisu dozvoljavali svom rivalu potpuni povratak, vratili su se na dvocifrenu prednost, a onda Avramović veže pet poena i vraća Partizan u život, te donosi dramu utakmici na 2:40 do kraja. Na semaforu je bilo 75:77.

Partizan dolazi do preokreta, 80:79, a onda Teodosić sa slobodnih bacanja s polovičnim učinkom donosi izjednačenje na minut i 35 sekundi do kraja. Avramović je bio ključan čovjek za povratak, a onda je tricom donio Partizanu 83:80. 

Nakon time-outa, Teodosić je fauliran na šutu za tri. Promašio je dva, pogodio tek treće slobodno bacanje i na neki način je tragičar svog tima. Iskusni playmaker je promašio trojku za novo izjednačenje, pa je tako olakšao Partizanu posao. U penal završnici crno-bijeli slave trijumf.

Avramović je bio junak Partizana sa 14 poena, LeDay 13, Jaramaz je ubacio 12, a Kaminsky 11 poena. U sastavu Zvezde Bolomboy 16, Napier 14, Hanga i Mathaues po 11 poena.

Već smo kazali da nije bilo gostujućih navijača, a ta odluka nije se dopala ni Grobarima. Grobari i Delije su bili saglasni da se razmijene karte, ideja je bila da to bude 2.000 ili bar 1.000 karata, ali je na kraju uprava crno-bijelih ponudila samo 300, što Delije nisu prihvatile.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

"Ni profit, ni lažni zahtjevi murije nisu bitniji od tradicije! Karte gostujućim navijačima!", pisalo je danas u poruci Grobara.

U narednom euroligaškom kolu Zvezda će ugostiti Bayern, no prije toga ima odigrati još jedan derbi s Partizanom i to u ABA ligi, a on je na programu za četiri dana. Partizan će drugu pobjedu tražiti u gostima kod Baskonije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi