Trenutak kada je Kobe šokirao svijet: Uradio nezamislivo i pokazao Gasolu da na terenu nisu braća

James, Wade i društvo nisu vjerovali da se to desilo

Trenutak kada je Kobe šokirao svijet: Uradio nezamislivo i pokazao Gasolu da na terenu nisu braća

E. Čaušević

Ljubitelji košarke još uvijek nisu prežalili preranu smrt legendarnog NBA košarkaša Kobeja Bryanta koji je poginuo 26. januara 2020. godine.

Bryant je poginuo u blizini Los Angelesa nakon što se srušio helikopter u kojem je bila i njegova kćerka Gina, te još sedam osoba.

Smrt jednog od najboljih košarkaša svih vremena žestoko je potresla cijeli svijet. Bryant je poginuo u 42. godini života i s njegovim odlaskom i dan danas se jako teško pomiriti.

On je skoro cijelu karijeru proveo u LA Lakersima s kojima je pet puta bio prvak NBA lige. Bryant je sjajno igrao i u reprezentaciji Amerike s kojom je osvojio dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama, te je bio i prvak svijeta 2007. godine.

Prije nekoliko dana pojavio se dokumentarac o nastupu košarkaškog tima Amerike na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine pod nazivom "Redeem Team". Tada je Amerika s najjačim sastavom došla na Olimpijadu i očekivano osvojila zlato.

Pored Bryanta u ekipi su tada bili još LeBron James, Dwayne Wade, Dwight Howard, Chris Paul, Chris Bosh, Carmelo Antony, Tayshaun Prince, Michael Redd, Deron Williams, Jason Kidd i Carlos Boozer.

Oglasi

U centru pažnje javnosti se posebno našao jedan dio ovog dokumentarca, a riječ je o odnosu Bryanta i Paua Gasola. Oni su tada bili saigrači u Lakersima i izuzetno dobri prijatelji, ali koliko je Kobe bio posvećen košarci i pobjedama najbolje se vidjelo u Pekingu.

Iako su on i Gasol bili kao braća u finalu toga za njega nije bilo. Saigračima je rekao da će u prvom napadu Španije dati do znanja Gasolu da su na parketu tog dana neprijatelji, ali niko u ekipi mu nije vjerovao.

U finalu Olimpijade su bili Amerika i Španija i oba tima su bez poraza došla do ključne utakmice. Kobe je želio svim silama zlato, a to ovaj dokumentarac najbolje pokazuje.

"To je utakmica koju svi jedva čekaju vidjeti. Gasol? Mi smo kao braća, dosta smo bliski. Malo je teško igrati protiv njega", rekao je Bryant pred utakmicu.

Gasol se prisjetio da je Bryant pred meč došao da posjeti Gasola, ali je već tada vjerovao da je sve to bio dio Kobeovog plana kako da uđe u glavu protivnika i još lakše ih slomi.

Oglasi

"Sjećam se tog dana jasno. Veliki brat me došao vidjeti. Bio sam saigračima koji su bili iznenađeni da je takva legenda došla kod nas. Vjerovao sam da je to možda dio njegove strategije da me 'omekša'", priča Gasol u ovom dokumentarcu.

Kobe Bryant used Olympic gold medal to motivate Pau Gasol in locker room -  OlympicTalk | NBC Sports

Kobe je pred sami početak meča saigračima rekao da će u prvom napadu Španaca dati Gasolu do znanja da nisu braća u tom finalu, a LeBron i društvo mu uopšte nisu vjerovali. No, kada je Kobe zaista "pokosio" Gasola u duelu svi su ostali šokirani.

"Rekao je da će u prvom napadu da udari Gasola u prsa. Nismo mu vjerovali da će to da uradi. Daj čovječe on ti je saigrač, nema šanse da to uradiš. Znao je da prvi napad ide preko njega... Kunem vam se, prvi napad na utakmici je to uradio. Bili smo u fazonu 'je*ote šta se desilo'", govori LeBron James.

"U punom trku je natrčao i udario me u prsa. Htio je poslati poruku ne samo meni nego i svojim saigračima i reći im 'Ovo je možda moj brat, igramo zajedno, ali me ništa ne zanima osim pobjede'", dodao je Gasol.

James i saigrači nisu mogli da vjeruju šta je Kobe uradio, ali su shvatili poruku. Zaigrali su svi najbolje što su mogli i pobijedili su Špance sa 118:107 i došli do zlatne medalje u Pekingu.

Bryant je meč završio sa 20 poena, šest asistencija i tri skoka. S druge strane Gasol je uspio da zbaci 21 poen, te doda šest skokova i jednu asistenciju.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi