Braća Hernangomez odvela Španiju na krov Evrope!

Završen Eurobasket

Braća Hernangomez odvela Španiju na krov Evrope!

E. Škorić

Završeno je 41. izdanje Eurobasketa, a novi prvak na Starom kontinentu je Španija, koja je u finalu u Berlinu pobijedila Francusku sa 88:76.

Španija je bila sjajna tokom cijelog turnira, a pravo lice pokazala je u mečevima nokaut faze protiv Litvanije, Finske i Njemačke, kao uostalom i Francuska na drugoj strani, ali na tronu je ipak bilo mjesta samo za jednu reprezentaciju.

Španci bolje otvaraju večerašnji meč, poveli su 9:3 na startu, imali dvocifrenu prednost tokom prve dionice, a na prvu malu pauzu otišli sa 23:14.

U drugoj četvrtini razgoropadila se selekcija Španije, koja je u jednom momentu uspjela da ode na čak 21 poen razlike (47:265), ali je Francuska uspjela brzo da se vrati i da zaostatak prepolovi do odlaska na odmor, pa je na poluvremenu bilo 47:37.

Tokom trećeg perioda Španci su uglavnom bili u vodstvu, ali Francuska je pokazivala znakove života i ni u jednom trenutku nije odustajala.

U zadnjoj četvrtfini velika borba, ali Španija je uglavnom održavala ranije ostvarenu prednost, Francuska nastojala u potpunosti da se vrati. Protiv ovakve Španije ipak se nije moglo, nade Francuza bile su uzaludne.

Juancho Hernangomez je bio ključan u pobjedi Španije. Samo u prvom poluvremenu ubacio je šest trica, te je upravo on činio razliku i bio ta prevaga na strani Španaca.

Meč je završio sa 27 poena, a dobru partiju opet je pružio i njegov brat Willy koji je ubacio 14 poena. Lorenzo Brown je imao double-double sa 14 poena i 11 asistencija. Jaime Fernandez je ubacio 13 poena. Najefikasniji u Francuskoj bio je Evan Fournier sa20 poena, dok je Thomas Huertel ubacio 16, a 13 je ubacio Guerschon Yabusele.

Španiji je ovo bila četvrta titula prvaka Evrope. Prethodne tri osvajali su 2009., 2011. i 2015. godine, a uz to imaju i šest srebrenih medalja i četiri bronze. Francuzima je ovo bilo četvrto finale EP i treći poraz. Jedino zlato osvojili su 2013. godine.

Još podsjetimo da je treće mjesto na Eurobasketu pripalo domaćoj selekciji Njemačke koja je nešto ranije pobijedila Poljsku.

Top Komentari

King_Kenny
...prije mjesec dana sam rekao da Spanci ovo uzimaju,volim sto sam znalac...
0 5
ubnt2
Najdraža mi reprezentacija ovog takmičenja poslije BiH osvojila!!! Bravoo!
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi