Koliko mogu LeBron i družina protiv moćnih Warriorsa?

Večeras počinje veliko NBA finale!

Koliko mogu LeBron i družina protiv moćnih Warriorsa?

Bliži nam se i prva utakmica finalne serije NBA lige. Akteri su ponovo isti - Golden State Warriorsi i Cleveland Cavaliersi, ali čini se da LeBron James ove godine ima menje šanse nego ikada da dođe do šampionskog prstena.

Warriorsi i Cavaliersi će po četvrti put u nizu odmjeriti snage u finalu NBA lige, a franšiza iz Oaklanda je trenutno na omjeru od 2-1 u ovim sudarima i samo čudo može spriječiti da ovaj omjer nakon nove serije ne bude 3-1.

Ipak, u čudo vjeruje LeBron James koji je svojeručno odveo svoju ekipu do novog finala, iako je doprinos njegovih saigrača u većini susreta play-offa bio gotovo zanemarljiv.

Veliki plus za Cavse u prvoj utakmici finala je činjenica da, barem u ovom duelu, u dresu Warriorsa neće biti Andrea Iguodale, dok bi se u roster ekipe iz Clevelanda trebao vratiti Kevin Love. Andre Igoudale je, naime, izuzetno važan za Warriorse s obzirom da je u svim dosadašnjim sudarima sa Cavsima bio primarni "marker" na LeBornu Jamesu i košarkaš koji mu najbolje može parirati (koliko-toliko) u fizičkim predispozicijama.

Warriorsi su pokazali boljke u finalu Zapada protiv Houstona koje su, ipak, uspjeli riješiti u svoju korist. Ovu seriju je obilježila pomalo haotična igra obje ekipe, a Warriorsi su, na momente, bili neobično ranjivi, pa bi Tyronn Lue iz ove serije mogao izvući dosta pouka.

Čini se da je nešto kraća klupa itekako uticala na Warriorse, koji ipak imaju ulogu apsolutnog favorita u seriji sa Cavsima.

Sa druge strane, timskoj igri Cavaliersa nije pomogao ni totali "redizajn" na polovini sezone, s obzirom da LeBronova družina u većini utakmica djeluje kao ekipa bez plana. Ipak, Cavsi bi mogli imati nekoliko iznenađujućih prednosti ili barem rješenja za Warriorse, a jedno od njih bi mogao biti i George Hill.

Naime, dok je prošle sezone nosio dres Utah Jazza, Hill se pokazao kao pravi problem za sjajnog playmakera Warriorsa Stepha Curryja. Hill je tako, u momentima kada ga je čuvao u duelima Utaha i Golden Statea, poprilično ograničavao Curryja, a njegove duge ruke bi mogla biti problem za playja Warriorsa i u finalnoj seriji.

Također, Cavsi će vjerovatno pokušati maksimalno usporiti tempo igre i tako eliminisati ubojitu tranziciju Warriorsa iz "jednačine", dok se navijači tima iz Clevelanda nadaju da će Larry Nance Jr. i Jordan Clarkson konačno dobiti pravu priliku, proraditi i dati veliki doprinos sa klupe.

Šansa Cavsa bi mogla biti i dosta "jača" imena pod koševima, s obzirom da Cleveland može računati na Kevina Lovea, Larryja Nance Jr. i Jeffa Greena na poziciji četvorke, dok su krilni centri Warriorsa trenutno Draymond Green, David West, Kevon Looney i Jordan Bell. Kada su centri u pitanju Cavsi imaju Tristana Thompsona, dok su u rosteru Warriorsa trenutno Zaza Pachulia i JaVale McGee, koji se nisu naigrali u play-off.

Bilo kako bilo, Warriorsi su veliki favoriti, a ukoliko bi LeBron izveo čudo i doašao do titule NBA šampiona vjerovatno bi se zacementirao na tronu najboljeg svih vremena.

Prva utakmica finalne serije NBA lige se igra u Oracle Areni u noći sa četvrtka na petak, sa početkom u 03:00 sati po našem vremenu.

Top Komentari

Benjamingst
Ja navijam za Cleveland a zivim blizu Oaklanda. Inace u Sacramentu 80% su protiv GSW veliki su rivali i bas se ne podnose kao Lekirsi I Kingsi... favorit je GSW.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi