Amar Gegić: U reprezentaciji je zdrava hemija, Paris ima veliku želju da igra Euroligu

Bh. reprezentativac u razgovoru za SportSport.ba

Amar Gegić: U reprezentaciji je zdrava hemija, Paris ima veliku želju da igra Euroligu · Intervju

Haris Zilić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u posljednje vrjieme bilježi dobre rezultate. Nakon dva trijumfa na Eurobasketu prošle godine od čega je jedan bio protiv Slovenije, naše momke je trijumf u kvalifikacijama dijelio i od plasmana na Mundobasket, a u augustu ove godine igramo kvalifikacije za Olimpijske igre 2024. godine prvi put od nezavisnosti.

Igrač koji se istakao u posljednjim akcijama reprezentacije i momak bez kojeg igra reprezentacije već sada nema dodatnu širinu je 25-godišnji Amar Gegić.

Gegić je pružao odlične partije u Ciboni u ABA ligi i nakon partija u Ciboni i bh. reprezentaciji stigao je transfer u francuski Paris, klub koji ima veoma velika ambicije u budućnosti.

Naš košarkaš je ove sezone sa Parižanima igrao Eurocup gdje su zaustavljeni u četvrtini finala play-off od kasnijeg osvajača španske Gran Canarie.

Gegić je maksimalno koristio svoje minute kako u Eurocupu, tako i prvenstvu Francuske, tako da možemo konstatovati da je imao vrlo dobru sezonu, prvu u klubu iz francuske prijestolnice.

Sezona ulazi u finiš, a mi smo iskoristili priliku da sa Gegićem porazgovaramo o sezoni na izmaku, novom klubu, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, dotakli smo se još zanimljivih košarkaških tema.

Oglasi

Za početak Amare, možeš li nam malo prokomentarisati sezonu u Parizu? Kako si se uklopio u novu sredinu? Kakav je život u Francuskoj?

"Nismo otvorili sezonu kako smo planirali i bilo je dosta povreda, ali polako smo se dizali kroz sezonu i došli na nivo koji smo htjeli. Super sam primljen u klub, organizacija je na vrhunskom nivou, a Francuska liga je brža od liga u kojima sam do sada igrao i odgovara mi ovaj ritam košarke, tako da sam se brzo navikao na sve novine koje ovaj klub i ekipa nose."

Ciljevi kluba do kraja sezone? Ima li razočarenja što se u Eurcupu nije otišlo do same završnice?

"Ostala nam je još jedna utakmica do kraja regularnog dijela i ako dođemo do pobjede sigurno smo u play-offu. Tada bi jedan od ciljeva kluba bio ostvaren. U play-offu je sve moguće i ako uđemo među top 8 ekipa, dati ćemo sve od sebe da pokušamo doći do titule."

Opis nije dostupan.

Oglasi

Spominje se da bi Paris mogao biti jedan od klubova koji će naredne sezone igrati i Euroligu, koliko ima istine u toj priči?

"Dosta se priča o tome i ja koliko znam Paris Basketball ima veliku želju da igra u Euroligi. Da li će se to desiti sljedeće godine ili za dvije ostaje da vidimo."

Kakva je generalno košarka u francuskom prvenstvu? Vidimo Monaco je na Final Fouru Eurolige?

"Košarkaski klubovi i liga u Francuskoj se dosta ugledaju na NBA ligu i kvalitet košarke je veoma visok što i pokazuju rezultati u Evropskim ligama ekipa koje igraju."

Koliko si zadovoljan svojim partijama u dresu Pariza?

Oglasi

"Veoma brzo sam se navikao na novi stil košarke koji ove godine igramo i ovo je bio odličan korak u karijeri za mene. Zadovoljan sam ovom sezonom."

Ostaje li Amar Gegić član kluba iz francuske prijestolnice? Ima li drugih ponuda možda na stolu?

"Još uvijek nisam siguran da li ću napustiti Pariz. Imam ugovor do kraja sezone i trenutno sam fokusiran samo na to. Kada sezona završi donijeti ću odluku o tome gdje nastaviti karijeru."

Pratiš li bh. košarku? Igokea i Borac su u borbi za titulu? Očekivano?

"Naravno, gledao sam dosta utakmica ove sezone, očekivano finale. Iako i da je situacija drugačija, da su u finalu Široki i Budućnost bilo bi zasluženo. Ove tri ekipe su uz Igokeu sigurno igrale najbolju košarku kroz čitavu sezonu."

Oglasi

Tvoj bivši klub OKK Spars ima jednu lošu sezonu, ekipa je ostala bez play-offa ABA 2 lige, eliminisani su na startu play-offa za prvaka BiH? Tvoje viđenje cijele situacije?

"Spars je na početku sezone odlučio krenuti sa mlađim timom i to je bio odličan korak da se Spars polako oporavi, te da se kroz dvije tri godine vrati na mjesto gdje pripada. Samim tim realno je bilo očekivati nešto lošije rezultate ove sezone. Uprkos tome dobro su otvorili sezonu, ali su ih povrede omele, premda su na kraju opet izborili play off što i nije tako loše."

Reprezentaciju BiH očekuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre? Koliko možemo?

"Ova reprezentacija ima velike domete, što je najbitnije imamo zdravu hemiju i prave lidere koji daju primjer ostalim. Ukoliko budemo zdravi sigurno možemo očekivati veliki rezultat na velikoj sceni u naredne četiri godine."

Opis nije dostupan.

Pružao si sjajne partije u dresu reprezentacije, koju bi utakmicu izdvojio?

"Sigurno bih izdvojio utakmicu u Mejdanu protiv Crne Gore, ali naravno i moj mali doprinos u pobjedi protiv Slovenije na Evropskom prvenstvu ima svoje mjesto u srcu."

Kakva je budućnost bh. košarke i bh. reprezentacije?

"Pa činjenica da su igrači koji su okosnica A reprezentacije, bili dio iste sa 16-17 godina, dok u posljednje tri godine u reprezentaciju nije ušao nijedan igrač mlađi od 20 godina, nam ne daje nadu za pozitivnu budućnost. Ali to je sve odraz naše lige i mlađih selekcija reprezentacije. Od 12 trenutnih igrača reprezentacije, desetg igrača se izgradilo zahvaljujući nekadašnjem pravilu u ligi BiH, koje je glasilo da u svakom trenutku barem jedan igrač mlađi od 21 godine mora biti na terenu. Danas, nažalostu ligi BiH ekipa može imati neograničen broj stranaca, a ovo pravilo više ne postoji. Također, mlađe selekcije reprezentacija koje učestvuju na međunarodnim turnirama igraju veliku ulogu u formiranju igrača. Od Miralema koji je najstariji do Kamenjaša koji je trenutno najmlađi, svi smo prošli sve selekcije i kalili se i skupljali potrebno iskustvo protiv vršnjaka širom Europe. Mi danas nemamo te reprezentacije, a pogotovo ne ljude koji bi išli po drugim državama da dovedu naše momke koji igraju i žive širom svijeta kao što su prije dovodili Sulejmanovića, Alibegovića i ostale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi