Historijska prilika za bh. košarkašice: Poznat je put do SP-a, jedna utakmica će biti ključna
FOTO: FIBA

Zmajice među osam u Evropi

Historijska prilika za bh. košarkašice: Poznat je put do SP-a, jedna utakmica će biti ključna

H. Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u četvrtini finala Eurobasket od favrizovane Francuske rezultatom 80:67.

Izabranice Gorana Loje su u ovom meču igrale bez Marice Gajić, pružile su sjajan otpor glavnim favoritkinjama za zlato, a sada ih očekuje bitna utakmica protiv Švedske koja je u četvrtini finala poražena od Bjelorusije rezultatom 58:46.

Zmajice su u razigravanju od 5. do 8. mjesta, a trijumf protiv Švedske znači i plasman u kvalifikacije za SP 2022. godine koje se održava u Australiji.

Kakav je put do SP-a?

Naše košarkašice prvo trebaju savladati Švedsku da bi bile među šest evropskih selekcija koje će igrati kvalifikacije. Pored šest selekcija iz Evrope u kvalifikacijama za SP učestvovat će dvije ekipe iz Afrike, četiri iz Južne i Sjeverne Amerike (FIBA prvenstvo Amerike) i četiri iz Azije.

Kvalifikacioni turnir za SP igra se u feburaru 2022. godine, a od 16 ekipa, deset će izboriti plasman na pomenuto prvenstvo svijeta, koje je na rasporedu 2022. godine, tačnije od 23. septembra do 2. oktobra u Australiji.

Oglasi

Na Munodbasketu za košarkašice učestvovat će 12 selekcija. Australija kao domaćin i pobjednik Olimpijskih igara u Tokiju izborit će direktan plasman.

Sistem kvalifikacija bi se igrao turnirski, a domaćini i grupe bit će poznate krajem ove godine. Kvalifikacioni sistem bi trebao sačinjavao četiri grupe sa četiri selekcije, gdje bi dvije prvoplasirane i dvije najbolje trećeplasirane izborile plasman na Mundobasket, ali FIBA treba da ozvaniči konačan sistem kvalifikacija u narednom periodu.

Dakle, ako savladamo Švedsku naše košarkašice bi imale lijepu priliku da se plasiraju na Mundobasket. Bili bi među 16 selekcija u kvalifikacijama, deset bi išlo na Mundobasket u Australiju.

Olakšica za našu selekciju svakako bi bila i nova FIBA ranking lista pred žrijeb gdje naše djevojke očekuje ozbiljan skok nakon plasmana u četvrtinu finala Eurobasketa.

Pored navedenog naše djevojke očekuju i kvalifikacije za Eurobasket 2023. godine u Sloveniji i Izraelu, a prilikom žrijeba ćemo imati dobru poziciju.

Top Komentari

Toniche
Naprijed Bosanke. Nakon što ste izbacile moje Hrvatice moj ste favorit u svakoj slijedecoj tekmi. Šteta što ždrijeb dodijeli francusku ali repka za respect. Pozdrav iz Zagreba!
17 0
Husrefbeg22
Naprijed i u novu pobjedu nad Svedskom!
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi