Košarkaški potres registriran u Bosni i Hercegovini

Šta se zapravo dešava?

Košarkaški potres registriran u Bosni i Hercegovini

Još jedan potres jučer je registriran na području Bosne i Hercegovine. Srećom, njegova magnituda nije se morala mjeriti Richterovom ili Merkalijevom ljestvicom, a njegov epicentar, prostorije KS BiH, nažalost su već navikle na ova povremena pomjeranja tla u domaćoj košarci. 

Sinoć su svoju utakmicu 14. kola košarkaškog prvenstva BiH u Laktašima trebali odigrati Igokea i Spars Realway. Sarajevski klub nije pristao na ovaj termin odigravanja zbog tog što već sutra igra utakmicu ABA 2 lige sa Splitom. Propozicije takmičenja kažu da se oba kluba moraju složiti oko novog termina odigravanja utakmice što konkretno na ovom primjeru nije bio slučaj.

Kao grom iz vedra neba došla je vijest da je KS BiH nakon svega suspendirao cijelo prvenstvo do daljnjeg, a u potpisu dopisa koji je stigao svim klubovima stajao je potpis Amera Čolana, generalnog sekretara KSBiH. I dok se vijest poput požara širila domaćim medijima odnekud je stiglo i priopćenje možda i najrelevantnije osobe za ovakve stvari.

Komesar za takmičenje KSBiH Siniša Jakovljević poslao je dopis, koji je SportSport.ba objavio u cijelosti i u kojem je rečeno kako prvenstvo nije prekinuto i kako Čolan nema ovlasti da obustavi prvenstvo, već da takvu odluku može donijeti isključivo Upravni Odbor KSBiH. Inače, po propozicijama također, Jakovljević je osoba koja je nadležna za vođenje prvenstva i odgovorna organu koji ga je imenovao, a to je UO KSBiH.

Jedno je sigurno, a to je da se kalendar natjecanja, posebno onaj u ABA i ABA 2 ligi u kojem nastupaju četiri naša kluba nije dovoljno proučio i sada dolazimo do ovih problema.

Mada, korijen ovog problema je još i dublji a nastao je onog trenutka kada je KSBiH u prošloj sezoni dopustio Igokei da ne igra prvenstvo Bosne i Hercegovine, te joj bez ikakvih posljedica u ovoj aktualnoj dozvolio da se vrati.

Na kraju je Siniša Jakovljević donio odluku da se utakmica registrira 20:0 za klub iz Laktaša te da se Sparsima oduzme bod zbog nedolaska na utakmicu, ali ne treba čuditi ako se oko ovog incidenta ne povuku još mnogi repovi.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Po informacijama kojma raspolaže SportSport.ba, zasada, nikakvog obustavljanja prvenstva neće biti i 15. kolo će se igrati po rasporedu, tj. tokom narednog vikenda.

Hoće li sve ostati onako kako je sad, uvjereni smo, saznat ćemo jako skoro.

Top Komentari

DamirT
****la vas Igokea.Na sta smo spali kad nam jedan seljacki klub kroji sudbinu cijelog saveza.Da je bilo suprotno,Igokea bi nasla nacin da se ide njima u korist,a vi bi to potvrdili
6 3
Leo
Ta Igokea je najveće ruglo od kluba u državi i regionu. Kad njima odgovara treba se pomjerati prvenstvo a Sparse ko šljivi? Znamo svi da Igokea neće još dugo opstati u ABA ligi i hvala Bogu što neće.
6 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti