Počinje nova era ženske košarke u BiH: "Ovo nije projekat za jedno ljeto"
FOTO/VIDEO: T. Hebib

Akcenat na mlađim igračicama

Počinje nova era ženske košarke u BiH: "Ovo nije projekat za jedno ljeto"

Haris Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kreće u stvaranje nove generacije. Krećemo od početka akcenat će biti sa mladim igračicama, a vizija i projekat je da u naredne četiri godine ponovo dođemo na ozbiljnu mapu evropske košarke.

Prvo okupljanje zakazano je već u augustu i odmah se krenulo s radom. Ekipu je preuzeo novi selektor, Miloš Pavlović.

U prostorijama KSBiH danas je održana i press konferencija ženske košarkaške reprezentacije na kojoj su se obratili predsjednik Dalibor Miloš, novi selektor Miloš Pavloivć, tim menadžer Razija Mujanović i kapiten Milica Deura.

Prvi je riječ imao predsjednik KSBiH, Dalibor Miloš.

"Tražili smo trenera, selektora, čovjeka koji ima znanje u radu s mlađim igračicama. Selektor i sebe vidi kroz jedan četverogodišnji rad da se mogu napraviti dobre stvari. Naš izbor je pao na selektora Mlioša Pavlovića. Drago nam je što smo uspjeli dogovoriti. Prva utakmica nam je u novembru, nemamo šta čekati. Radit ćemo u augustu da sklopimo neku hemiju i da se krene raditi na vrijeme."

Opis nije dostupan.

Oglasi

Nakon toga medijima se obratila i legendarna Razija Mujanović koja je tim menadžer naše reprezentacije.

"Od danas startamo. Tu su mlađe igračice da selektor ima viziju. Dobar dio igračica se nije odazvao zbog kašnjenja zakazivanja termina. U narednom periodu će biti sve igračice tu. Kvalifikacije počinju u novembru. Trebamo krenuti korak po korak bez pritiska i cilj je stvoriti dobru atmosferu."

Opis nije dostupan.

S ekipom je i kapitenka Milica Deura čije će isksutvo puno značiti mlađim igračicama.

Opis nije dostupan.

Oglasi

"Meni kao dugogodišnjem kapitenu je obaveza da budem tu. Uvijek sam tu za reprezentaciju da pomognem koliko mogu. Tu su mlade djevojke da se dokažu i njima to mora biti čast. Krećemo ispočetka i nadam se da ćemo dobro raditi i postaviti temelje za budućnost."

Na kraju je i riječ imao novi selektor Miloš Pavlović.

"Očekuje nas žestoko podmlađivanje. Vidite na spisku dosta maldih igračica, malo smo kasnili sa startom, bilo je nekih otkaza neočekivanih. Ali evo uspjeli smo okupiti mlađe igračice za ove pripreme. Moja želja je da od danas krećemo sa psotavljanjem sistema", rekao je novi selektor i nastavio:

"Krećemo od nule, uz pomoć nekih iskusnijih igračica. Želimo da što prije dođemo do određenog kvaliteta."

Malo prašine podiglo je i saopštenje RMU Banovića kako je njihova igračica Ajla Ikanović naknadno skinuta sa spiska iako je prvobitno bio poziv upućen. Selektor je i to prokomentarisao.

"Ja sam hitno slao spiskove, planiran je i put za Grčku. Tražio sam da se hitno odgovori. Bilo je vjerovatno i tehničkih problema. Vjerovatno je došlo do nekog nesporazuma. ništa drugo, želim da odmah otklonim svaku sumnju i da znate da se ne krije nešto. Ono što ja znam da nije odgovoreno na mail."

Cilj je jasan istakao je selektor na kraju izlaganja.

"Moj je fokus da napravimo što veću bazu. Da imamo igračice koje će što prije konkurisati za prvi tim. Imamo svoje ljude koji će pratiti sve igračice u prvenstvu. Cilj je da ispratimo svu djecu koju imamo. Ovo nije projekat za jedno ljeto. Želimo u narednim godinama da imamo generacija koje će igrati na visokom nivou."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi