Bh. košarkašice kreću u novi ciklus kvalifikacija: Mlada ekipa bez naturalizovanih igračica
FOTO/VIDEO: H. Zilić

Okupile se na Ilidži

Bh. košarkašice kreću u novi ciklus kvalifikacija: Mlada ekipa bez naturalizovanih igračica

Haris Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija počinje novi ciklus kvalifikacija za Eurobasket. Naše djevojke pripremaju se na Ilidži, a u novi ciklus ulazimo sa novim selektorom i dosta mladim timom. Prvi meč kvalifikacija igramo na domaćem terenu 9. novembra protiv Crne Gore, a tri dana kasnije gostujemo selekciji Luksemburga.

Na Ilidži je danas održana i uvodna press konferencija.

Predstavnicima medija obratili su se predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš, selektor Miloš Pavlović, tim menadžer Razija Mujanović i košarkašica Lejla Omerbašić.

"Imamo novog izbornika, jednu novu ekipu. Trebat će nam dosta rada, energije, volje i želje. Vjerujem da će ekipa imati korektne pripreme za ovaj ciklus kvalifikacija, na zadovoljavajućem nivou, bez obzira što Košarkaški savez BiH uvijek imamo probleme sa novcima. Nadamo se da ćemo iduće godine imati stabilan budžet, uz pomoć države, što bi donijelo određene razultate. Imamo već određena ohrabrenja", rekao je gospodin Miloš.

Nakon toga medijima se obratio selektor reprezentacije, Miloš Pavlović.

"Prvo da pohvalim uslove u kojima se pripremamo. Hotel visoke kategorije, plus sve ostalo, praktično u papučamo silazimo u dvoranu. Imamo apsolutno sve uslove da se pripremimo na najbolji način. Crna Gora je favorit, ali to ne znači da ćemo se mi povući. Imamo određene kvalitete koje ćemo probati iskoristiti na terenu. Ekipa je dosta promijenjena, radi se o spoju mladih i iskusnijih košarkašica. Čekamo još četiri igračice da nam se priključe. Nemamo mnogo vremena za uigravanje, ja sam nov u ekipi, kao i neke igračice i trebat će nam vremena za uigravanje. Vjerujem u uspjeh, ako ništa da protiv Crne Gore pokažemo karakter o kojem pričamo, a pobjeda bi nam donijela zaista mnogo. Sigurno je da se unaprijed nećemo predati", rekao je Pavlović, a onda istakao dvije važne stvari:

Oglasi

"Dobio sam zeleno svjetlo po pitanju naturalizovane igračice, gledat ćemo nešto i na tom polju, a također sam u kontaktu s Maricom Gajić koja još ne razmišlja o povratku koašrci, rekla je ako se odluči vratiti da će mene prvog kontaktirati."

"Znam da je bilo pitanja zašto neke starije igračice nisu ovdje. Sve do jedne su kontaktirane, i to ne samo s moje strane. Više puta. Od Babić do Delić,… U nadi da ćemo pokušati da kreiramo neki most, da se ne presječe radikalno ta smjena generacija. Većina njih ima svoje razloge zašto nije prihvatila da se vrati u reprezentaciju. Neko želi da se posveti klupskoj karijeri, neko porodici. Ja to ne osuđujem. To je prosto tako."

Riječ je imala i tim menadžer naše reprezentacije, Razija Mujanović.

"Igračice koje su tu su spremne, trude se, žele pokazati najbolje što znaju. Dosta je mladih igračica, na njima je da se izbore za mjesto u reprezentaciji. Čekamo još da nam se priključe iskusnije igračice i da selektor konačno dobije pravu sliku na treninzima. Ima i djevojaka koje bi dobile poziv da nisu povrijeđene, poput Sare Heljić, Miline Mišeljić i Anđele Gligić. "

Na kraju se obratila i jedna od najiskusnijih igračica u trenutnoj selekciji, Lejla Omerbašić.

"Atmosfera u ekipi je odlična. Ima dosta informacija, sa selektorom radimo na svim detaljima. Cure su veoma koncentrisane i motivisane. Čekamo našu kapitenku Deuru i još neke djevojke. Mislim da će sve ići u dobrom smjeru."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi