Američki košarkaši obrukali naciju teškim porazom tamo gdje se ne smije izgubiti

U Havani potop SAD-a

Američki košarkaši obrukali naciju teškim porazom tamo gdje se ne smije izgubiti

Midhat Šljivak

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država uspjela je izgubiti meč kvalifikacija za FIBA AmeriCup od selekcije Kube. Amerikanci su u Havani poprilično razbijeni 81:67.

Iako košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država u kvalifikacijama za FIBA AmeriCup ne igra s velikim zvijezdama, u njenom sastavu je nekoliko imena kojaa su obećavala velike NBA karijere.

Međutim, zašto nisu postali zvijezde i zašto svi igraju G-ligu, odnosno drugi rang američke košarke, pokazali su u kvalifikacionom meču u Havani gdje ih je kuba razbila rezultatom 81:67.

Američki košarkaši su očigledno veoma opušteno ušli u meč. Prije nekoliko dana su na svom parketu lagano dobili ovu selekciju (100:79) i vjerovatno su smatrali da su i prije dolaska na Kubu završili posao.

Umišljenost ih je koštala. Na parketu su izgledali razbijeno i neugirano, nisu im pomogla imena ni kao što su Elfrid Payton, Jordan Bell i Stanley Johnson, koji imaju ozbiljno NBA iskustvo i na kraju ih je Kuba razbila.

Oglasi

Kubanci su tako nakon 53 godine dobili košarkaški meč protiv SAD-a. Posljednji put su to napravili 1971. godine na Panameričkim igrama i ovo je svakako veliki dan za ovu zemlju.

Razlozi su naravno poznati. Politička situacija između ovih zemalja decenijama unazad je napeta i svaka pobjeda 'male' Kube je ogromna za ovaj narod.

Kubance je do trijumfa vodio košarkaš argentinskog Unio de San Guillerma Pedro Bombino koji je ubacio 19 poena, a po 11 su dodali Marcos Chacon i Jasiel Rivero.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

S druge strane ekipa koju je selektovao Jerome Allen predvodio je RaiQuan Gray sa 17 poena, a Jahimus Ramsey je ubacio 14 poena.

Košarkaši SAD-a doživljavaju ozbiljne neuspjehe na košarkaškim terenima već godinama unazad. Porazi su postali česti i više ova selekcija nije tako dominantna.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Bravo Kuba
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi