Neviđena drama, 245 poena na meču i novi bolan udarac za američku košarku!

Kanadi bronza na Mundobasketu

Neviđena drama, 245 poena na meču i novi bolan udarac za američku košarku!

Eldar Ganibegović

Iako za sebe kažu da se kod njih igra najbolja svjetska košarka, Amerikanci i Kanađani ispali su od Evropljana (Njemačke i Srbije) u polufinalu Mundobasketa. Danas su odigrali sjajan meč za treće mjesto, a u neviđenoj drami slavila je Kanada i zadala novi udarac američkoj košarci. Bilo je 118:127 za Kanadu i to nakon produžetaka. 

Kanađani sjajno otvaraju utakmicu, serijom 0:8. Išla je Kanada u prvoj četvrtini i do +13, a na kraju je prva dionica završena u korist te selekcije 25:34.

Amerikanci se bude u drugoj dionici i stižu vodstvo Kanade. U tri navrata su vodili četiri razlike, ali je Kanada na poluvrijeme ipak otišla s prednošću, 56:58.

Nakon petnaestominutne pauze Kanađani su se konsolidovali i u trećoj dionici zaigrali ponovo dosta bolje i prednost popravili na devet razlike, te se pri rezultatu 82:91 ušlo u posljednju dionicu.

Tada je uslijedio novi pad Kanade, što su Amerikanci iskoristili i nekoliko puta prešli u vodstvo. Kanađani se dižu pri rezultatu 107:106 i serijom o d 0:5 dolaze do prednosti od četiri poena, ali Amerikanci uspijevaju uzvratiti i izjednačiti, te odvesti meč u produžetke i to na kakav način.

Namjerno je promašeno slobodno bacanje, lopta dolazi do Bridgesa koji iz nerealne pozicije pogađa trojku i odvodi meč u dodatnih pet minuta. 

Oglasi

Otvaraju Kanađani produžetak serijom 0:5 i sve što su SAD uspjele uraditi bilo je smanjiti zaostatak na četiri poena. Kada je Kanada povela 115:124 40 sekundi do kraja utakmice bilo je jasno kome će bronza. 

Najefikasniji igrač utakmice bio je Brooks s 39 poena, četiri skoka i pet asistencija, a u Kanadi ga je pratio Gilgeous-Alexander koji je jedini imao double-double učinak s 31 poen, četiri skoka i 12 asistencija.

Kod Amerikanaca je najbolji bio Edwards s 24 poena, pet skokova i tri asistencije, dok je Reaves dodao 23 poena, uz pet skokova i asistencijom. 

Podsjetimo, finale je na rasporedu danas od 14:40, a u Mall of Asia Areni sastaju se selekcije Njemačke i Srbije.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Mundobasket, utakmica za 3. mjesto:

SAD - Kanada 118:127 (25:34, 31:24; 26:33, 29:20; 7:16)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti