Svi će nakon duge NBA sezone na odmor, a on stiže da odsluži vojni rok i onda ide na SP

Želi da ispuni svoju obavezu prema domovini

Svi će nakon duge NBA sezone na odmor, a on stiže da odsluži vojni rok i onda ide na SP

Endin Čaušević

Lauri Markkanen bez dileme je trenutno najveća sportska zvijezda u Finskoj, a koliku ljubav on ima prema svojoj domovini pokazala je njegova odluka da ne želi tražiti da ga poštede vojnog roka koji je u toj zemlju obavezan za muškarce, te je otkrio kada će doći da on ispuni svoju obavezu.

Markkanen je prema mišljenju mnogih jedan od najboljih evropskih košarkaša u ovom trenutku, a Finac blista i u NBA ligi gdje trenutno nastupa za Utah Jazz u koji je stigao prošle godine.

Ovaj 25-godišnjak je karijeru počeo u finskom klubu HBA-Marsky, ali je još kao omladinac otišao u Ameriku gdje je igrao za Arizona Wildcast koledž. Već tu je pokazao o kakvom potencijalu se radi i nije bilo čudo kada je 2017. godine bio na NBA draftu.

Tada su ga na draftu izabrali Minnesota Timberwolvesi, ali bio je uključen u trade i na kraju je otišao u Chicago Bullse.

Markkanen je igrao četiri godine u Chicagu prije nego što je 2021. godine otišao u Cleveland Cavalierse gdje se nije dugo zadržao. Od prošle godine član je Utah Jazza što je bio pun pogodak jer tamo igra u fantastičnoj formi.

Finski košarkaš bio je nedavno i na All-Staru što dovoljno pokazuje u kakvoj je formi. No, javnost u Finskoj je posebno oduševio odlukom da neće izbjegavati vojni rok i poručio je da je već odlučio da isti obavi i ispuni svoju dužnost.

Oglasi

Markkanen neće ići na ljetni odmor nakon duge NBA sezone i prije utakmica za Finsku na Svjetskom prvenstu, te početka priprema za novu sezonu on će odratiti vojni rok i za odmor skoro da neće imati slobodnog vremena.

"To je obaveza i moramo odraditi vojni rok, ali u istom trenutku to radimo s ponosom prema našoj domovini. Odlaskom na odrađivanje vojnog roka želim postaviti primjer svima i pokazati da to ne treba izbjegavati. Siguran sam da to neće imati bilo kakav utjecaj na moju iduću sezonu i pripreme koje će me čekati skoro odmah nakon vojnog roka", rekao je Markkanen.

On je tri puta odgađao odlazak na odsluživanje vojnog roka zbog prevelikih obaveza, ali je odlučio da ovog ljeta to konačno odradi.

Markkanen će odraditi vojni rok i odmah nakon toga priključiti se reprezentaciji Finske koja će igrati na Svjetskom prvenstvu koje počinje 25. avgusta. Ubrzo nakon SP-a počinju i pripreme za novu NBA sezonu.

Zakon u Finskoj jasno govori da svaki muškarac mora obaviti vojni rok prije nego što napuni 30 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi