LeBron James prestigao Michaela Jordana na četvrtom mjestu liste najboljih strijelaca svih vremena
Ako LeBron ostane još nekoliko godina u NBA ligi, Jabbarov rekord će sigurno biti ugrožen (Foto: EPA)

Novi rekord za Kralja

LeBron James prestigao Michaela Jordana na četvrtom mjestu liste najboljih strijelaca svih vremena

M. Šljivak

LeBron James od sinoć je četvrti strijelac u historiji NBA lige.

Jamesu je u meču protiv Denver Nuggetsa bilo potrebno 13 poena da bi prešao Jordana na vječnoj listi. To je uspio tokom druge dionice, a publika u Staples Centru pozdravila ovacijama ovaj rekord.

LBJ sada ima 32.311 poena, Jordan je stao na 32.292 i ispred njega su još samo trojica košarkaša. Čak bi i rekord Kareema Abdula-Jabbara mogao biti ugrožen jer je legendarni centar na brojci od 38.387 poena.

Iza Jabbara su Karl Malone (36.928) i Kobe Bryant (33.643), a gotvo je sigurno da će barem njih LeBron do kraja karijere prestići.

Ipak, ono što je loše za LeBrona u protekloj noći bio je novi poraz. Nuggetsi su razbili Lakerse 99:115 i gotovo je sigurno da Jamesa nećemo gledati u doigravanju.

Jordan je uvijek kritikovao Jamesa

Usporedbe između Jamesa i Jordana su konstantne u prethodnim godina. Neki ljubitelji košarke smatraju LBJ-ja i boljim igračem, ali i on je kao i svi klinci gledao u Michaela kao božanstvo.

James je po prvi put upoznao idola kada je imao 16 godina i u razgovoru za ESPN je opisao kako je sve izgledalo.

"Bilo je nevjerovatno. Osjećao sam se kao da stojim pred Bogom. Tako sam se osjećao kao 16-godišnjak kada sam upoznao Michaela", rekao je LBJ, te je dodao:

"Ako imate šansu da pričate sa njim, onda slušate šta vam govori. Više ljudi je slušalo njega, nego ono što priča predsjednik", istakao je James.

Iako je LeBron veliki obožavalac Jordana, ovaj ga je nebrojeno puta kritikovao. To LBJ-ja ne ljuti.

"Michael Jordan je najveći košarkaš svih vremena i ako neko može kritikovati to je on. Nema šanse da naljutim na njega zbog kritika", rekao je James po dolasku u ligu 2003. godine.

Jordanove kritike su tada glasile:

"Talentovan je, ali suviše mladi. Dosta je stvari koje ne zna. Je li sposoban napraviti velike stvari? Da. Ima vještine koje većina 18-godišnjaka nema. Ako sada to uporedite sa igračima u ligi, mislim da će trenutno biti prosječan igač, sa velikim potencijalom za napredak", riječi su najvećeg košarkaša svih vremena.

Također, 2013. godine Jordana su novinari pitali je li LeBron bolji igrač od njega, ali dobili su žestok odgovor.

"Zašto me to pitate? Znate da je ovo ESPN-ovo pitanje, znate da će biti tamo. Da li bih pobijedio LeBrona u igri jedan na jedan? Bez dileme", poručio je tada Jordan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi