Litvanija nakon velike drame ispala s Eurobasketa, Španija u četvrtfinalu
Foto - FIBA

Odličan meč u Berlinu

Litvanija nakon velike drame ispala s Eurobasketa, Španija u četvrtfinalu

M. Šljivak

Košarkaši Španije pobijedili su večeras u Berlinu nakon velike drame i produžetka selekciju Litvanije rezultatom 102:94 i ostvarili su plasman u četvrtfinale Eurobasketa.

Prva dionica donosi poprilično izjednačenu košarku. Ekipe su imale svoje periode igre u kojima su igrali bolje, a nakon 10 minuta igre Litvanija je imala poen prednosti, 20:19.

Španija je početkom druge dionice napravila seriju od 10:2 i odlazi na sedam poena prednosti (29:22). Nije međutim Litvanija dopustila da se Španci previše odvoje i zaigrali su zaista fenomenalnu košarku.

Dominirali su litvanski košarkaši u svim segmentima igre do kraja prvog poluvremena. Pogađali su gotovo sve i na odmor odlaze s pet poena prednosti, 45:40.

Litvanci u trećem periodu održavaju prednost. Nisu dopustili Špancima neku seriju kojom bi okrenuli rezultat na svoju stranu, a u posljednju dionicu ulazi se s pet poena razlike u korist Litvanije, 68:63.

Španci su bili konstantno blizu, a na nešto više od tri minute prije kraja konačno dolaze na samo minus jedan (75:74).

Oglasi

Uspjela je potom španska selekcija i da preokrene rezultat. Lopez-Arostegui pogađa za 80:78 na minut i po do kraja i uslijedla je neizvjesna završnica meča.

Na 16 sekundi do završetka bilo je 82:81 za Španiju, Litvanija je imala napad, ali Sabonis pravi ličnu u napadu i zatim Willy Hernangomez pogađa jedno bacanje za 83:81.

Jokubaitis je pokušao šutem za tri poena donijeti pobjedu svojoj reprezentaciji, promašio je, ali u napadu skače Brazdeikis i šalje loptu kroz mrežicu za 83:83 te odvodi susret u dodatnih pet minuta.

Bez drame nije moglo ni u produžetku. Španci su imali u jednom trenutku sedam poena prednosti, no Litvanija nije odustajala i trojkama se na minut do kraja vraća u igru 95:94.

Imala je Litvanija i napad za vodstvo. Brazdeikis je međutim uprskao sve, dobio je nesportsku i Brown je završio priču u ovom meču.

Lorenzo Brown je predvodio Špance do pobjede s 28 poena, Willy Hernangomez je dodao 20, a Fernandez i Juancho po 13.

Mindaugas Kuzminskas je bio najefikasniji kod Litvanije s 18 poena, Brazdeikis je dodao 17, a Sabonis i Lekavicius po 15.

Španija će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz meča Finske i Hrvatske.

Promo

Top Komentari

plemic
nije vezano za ovaj članak, ali da informiram uredništvo i pučanstvo da je vaterpolo reprezentacija hrvatske postala europski prvak. to su objavili svi portali osim ss.ba
4 15
E.Car
U kako teškoj grupi smo mi bili je ovo dokaz, od 4 ekipe tri idu u 4finale a i ovi zadnji jedva ispali od prvoplasirane ekipe iz druge grupe. Da smo bili u bilo kojoj drugoj grupi lagano bi prošli i to sa omjerom 4:1!!!!
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi