Potres u NBA ligi: Nazire se novi klub Luke Dončića, prostor je već otvoren za sjajnog Slovenca

Odlazi li iz Dallasa?

Potres u NBA ligi: Nazire se novi klub Luke Dončića, prostor je već otvoren za sjajnog Slovenca

A. Čaušević

Iznenađujuća vijest stiže iz NBA lige, nakon razočaravajuće sezone Luka Dončić bi mogao napustiti Dallas Maverickse. Slovenac je već godinama među najboljim igračima najjačeg košarkaškog takmičenja, ali njegovi Mavsi nisu konkurentni za vrh.

Prošla sezona za Dallas Mavericske je bila iznad očekivanja, 52 pobjede i put u finale Zapadne konferencije. Tako je uslijedilo ljeto puno optimizma i pronalaženje načina da se napravi veliki korak naprijed, onaj koji će Mavse definitivno učiniti konkurentima u ritmu njihovog najboljeg igrača, Luke Dončića.

Ali stvarnost je bila sasvim drugačija, surova. Samo 38 pobjeda, četrnaest manje nego prošle sezone te izostanak plasmana u play-off i to nakon dovođenja sjajnog Kyrieja Irvinga.

Američki mediji pišut da franšiza iz Teksasa mora učiniti sve da Dončiću pruži doista pobjednički projekt, sa zvjezdanom prašinom i mogućnošću da se svake sezone bori za finale.

U agustu 2021. Dončić je potpisao maksimalno produženje svog rookie ugovora, koje je stupilo na snagu ove sezone, pet godina i 207 miliona dolara. U sezoni na izmaku zaradio je 37 miliona i osigurao se za sljedeća četiri 40, 43, 45,9 i 48,9.

Iako ovaj posljednji iznos, onaj za takmičarsku godinu 2026/27, ovisi o opciji igrača koja će omogućiti igraču da bude, ako želi, slobodan agent na ljeto 2026. godine.

Oglasi

Javna je tajna da ako Mavsi ne ponude nešto bolje, ako ne usmjere kurs ka vrhu i ne pokažu znakove nečeg stvarno važnog, da će se odnos s Dončićem početi ozbiljno zaoštriti.

Druge su zvijezde, poznato je, pritiskale i tražile transfere na druge destinacije unatoč tome što su usred gigantskih ugovora, a na tom putu je Dončić.

John Hollinger, iz The Athletica i bivši izvršni direktor Memphis Grizzliesa, iznenadio je sve izjavom da će Dončić preći u Utah Jazz.

"Moji izvori mi kažu da Utah Jazz posebno pažljivo prati situaciju s Dončićem. I čini se da niko ne može ponuditi ono što može Jazz", kazao je Hoolinger.

Jazz je krenuo u rekonstrukciju odlaska Donovana Mitchella i Rudyja Goberta i imao vrlo briljantnu sezonumladim trenerom (Will Hardy, 35 godina) i novi grom ekipe počevši od Laurija Markkanena te novajlija Walkera Kesslera i Ochaija Abgajia.

Razbijanjem dosadašnje ekipe Jazz ima zavidan materijal za ulazak u komplekse tržišne operacije pa tako jednom igraču mogu ponuditi čak 60 miliona dolara po sezoni.

Jasno je da je pred Dončićem, ali i Mavsima period važnih odluka. Tim iz Teksasa će morati brzo reagovati jer će drugi klubovi iz vrha lige raširenih ruku dočekati sjajnog Slovenca.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi