Da je 18. marta 1995. godine Jordan koristio internet, srušili bi se svi serveri

Dvije magične riječi za povratak kući

Da je 18. marta 1995. godine Jordan koristio internet, srušili bi se svi serveri

E. Škorić

"Vraćam se", poručio je Michael Jordan te 1995. godine. To je bio najelegantiji mogući način...

Sredinom 1990-ih nije bilo lajkova, retweeta, shareova, online pretplata za utakmice, a luksuz je bio posjedovati vlastitu e-mail adresu. Zapravo, jedan mali broj korisnika imao je pristup internetu koji se tek razvijao. Još uvijek je svijet čekao tehnološko doba i puni progon interneta. 

Da je 18. marta 1995. godine internet bio u onoj mjeri dostupan kao danas, vjerujte - svi serveri bi bili srušeni nakon što je veliki Michael Jordan kazao da se vraća. Da se to dogodilo u današnje vrijeme, mjesecima bismo to iščekivali, bilo bi milijardu špekulacija i informacija, odbrojavanja, luksuznih prezentacija, ma šta sve ne...

Ali, jedan od najvećih, Michael Jordan, poslao je faks.

"Kako je to bilo elegantno i jednostavno. Bio je to stari Jordan", prisjeća se David Falk, advokat, agent i jedan od Jordanovih najbližih prijatelja.

Dugo se šuškalo da se tada 32-godišnji Jordan planira vratiti u NBA ligu. Nekoliko dana prije tog 18. marta, MJ je službeno objavio da je njegova bejzbol karijera u Chicago White Soxima gotova, a od tada se njegova luksuzna Corvette C4 sve češće viđala ispred trening centra Bullsa u Deerfieldu.

Oglasi

Službeno se njegov dolazak u trening centra Bullsa navodio kao dolazak gosta kod bivših kolega, ali bilo je svima jasno da će se dogoditi povratak. Njegov agent Falk bio je spreman za to. Napisao je Jordanu nekoliko verzija saopštenja kako bi ovaj najavio spektakularan povratak samog sebe u Bullse. Iako ih je pročitao i dijelom zapamtio, Michael je jednostavno sjeo, stavio ispred sebe potpuno prazan papir i samo rekao - vratio sam se!

Jordan je napustio košarku na vrhuncu. Umirovio se kao veliki šampion s tri uzastopna NBA prvenstva, tri uzastopne ligaške i finalne MVP titule, uz sedam uzastopnih nominacija za All Star meč. Onda se osjećao izgorjelo, umorno i depresivno nakon što mu je otac umro. Želio je ostvariti svoj san i igrati bejzbol.

"Volim ovaj sport. Bijesan sam što nisam počeo profesionalno igrati u srednjoj školi", rekao je kada je potpisao ugovor s Chicago White Soxima.

Ovo je službena verzija. Teorija zavjere je da je Jordan imao vrlo ozbiljne probleme s kockanjem koje NBA vlasti više nisu mogle prikrivati. MJ se trebao vratiti nakon što je sredio svoje poslove. Izdržao je 17 mjeseci bez košarke.

Oglasi

Ono što je želio izraziti 18. marta 1995. godine iznio je u te dvije riječi. Jordanove riječi bile su toliko čarobno jednostavne da ih je Sports Illustrated objavio na naslovnoj stranici svog broja iz marta 1995. "Vratio sam se - to je sve što smo svi htjeli čuti", napisali su novinari SI-ja.

"Faks nas je održavao na životu dugi niz godina", rekao je Brian McIntyre, bivši direktor komunikacija NBA lige. Na prijelazu iz 1980-ih u 1990-e, bio je savršen alat za razvoj globalnih aspiracija lige.

Kad je Alyson Sadofsky, direktorica agencije Davida Falka, u subotu, 18. marta izašla ispod tuša, vidjela je trepćuće svjetlo na telefonskoj sekretarici. Falk joj je snimio čak sedam poruka, od kojih je svaka bila sve hitnija i povezana s istom temom: "Idi u ured. Odmah." Sadofsky je bila u uredu do 11 sati, a sljedećih je sati provela faksirajući Jordanove podatke.

"To nije imalo veze sa slanjem maila na desetak redakcija u isto vrijeme. Morali ste poslati svaki faks zasebno, a zatim pričekati nekoliko minuta na potvrdu primitka. Stroj je zvučao kao divljački konj", rekla je za ESPN.

Nekoliko sati kasnije, u sjedištu NBA u New Yorku i u uredima nekih od najvećih sportskih redakcija u Sjedinjenim Državama, prepoznatljivo pucketanje faksa izbacilo je komad papira s čarobnim riječima "Vratio sam se".

Oglasi

U Falkovom uredu bila su dva faksa. Kako bi mogao poslati Jordanovu izjavu lokalnim novinama u Chicagu, Associated Pressu i nacionalnim novinama kao što su ESPN, The Washington Post i New York Times, Sadofsky je pokrenula dva stroja. Napisala je poruku na memorandumu Falk Associates Management Enterprises i dodala standardne informacije.

"WASHINGTON, 18. marta 1995. Sljedeću izjavu dao je danas Michael Jordan preko svog osobnog advokata i poslovnog menadžera Davida B. Falka, predsjednika Falk Associates Management Enterprises Inc. (" FAME "), sa sjedištem u Washingtonu: "Vraćam se".

"Ne postoji PR agencija u Sjedinjenim Državama koja bi smislila nešto tako elegantno kao što je Michael napisao", rekao je David Falk godinama kasnije. "To su najutjecajnije dvije riječi u povijesti", dodao je Mark Giangreco, dugogodišnji sportski direktor Bullsa.

"Michael Jordan je danas najavljen kao novi igrač Chicago Bullsa", rekao je Phil Jackson uoči nedjeljne utakmice protiv Pacersa u Indianapolisu.

Cijene ulaznica za tu utakmicu vrijdile su 20 puta više nakon što je bilo poznato da će zaigrati Jordan. Obično je utakmice Indiane pratilo desetak novinara, ovoga puta 350 ih je bilo željno ponovno vidjeti Jordana na djelu, 35 miliona gledatelja sjedilo je pred televizorom - to je najbolji rezultat u pogledu gledanosti jedne NBA utakmice.

Sportskom je svijetu Jordan trebao poput kisika. Major League Baseball doživio je najveću krizu u svojoj povijesti. Jordanov povratak košarci izazvao je toliko uzbuđenja da su izjave dali predsjednik Bill Clinton i gradonačelnik Chicaga Richard M. Daley.

Ali te prve noći za Jordana ništa nije bilo kako je trebalo biti. Pomalo zahrđali MJ postigao je samo 19 poena (ubacio je sedam od 19 pokušaja) a Bullsi su nakon produžetaka izgubili 96:103. Možda zato što je igrao s brojem 45 umjesto 23 na dresu.

45 - broj kao počast njegovom tragično preminulom ocu nije dugo trajao, ali je započeo novu eru NBA lige - Jordan s brojem 23 osvojio je tri uzastopne titule s Bullsima. Ali Jordan se još jednom vratio jer je osjetio glad za igrom, da bi 2001. godine prešao u Washington Wizardse. Tada više fakst nije bio potreban, internet je već uveliko bio glavno sredstvo komunikacije, a Jordanove "Vraćam se" riječi iz 18. marta 1995. godine nemoguće je ponovo doživjeti...

Top Komentari

C.Banks
Greatest of all time
3 1
Edin Merlin
Najbolji sportista svih vremena..!!!!!
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi