Miško Ražnatović: Sjajan je igrač, ali ponašanje Jusufa Nurkića mi se ne sviđa
"Mirza je godinama bio jedan od najboljih u Euroligi i NBA je bio logičan potez, a kada gađate 10 od 10 s 10 metara, onda sve možete"

Poznati košarkaški menadžer za SportSport.ba

Miško Ražnatović: Sjajan je igrač, ali ponašanje Jusufa Nurkića mi se ne sviđa · Intervju

E. Škorić

Zaista je impresivna lista košarkaša i trenera koje je zastupao ili još uvijek zastupa Miodrag Miško Ražnatović.

Radi se o jednom od najutjecajnijih i najcjenjenijih košarkaških menadžera u Evropi. Osnivač je, predsjednik i generalni direktor agencije BeoBasket koja je pronašla mnoge košarkaške talente, koji su kasnije postali članovi najvećih svjetskih ili evropskih klubova.

Od 1995. godine Miško traži talente i brine se o njihovim karijerama, a u svojoj bogatoj referenci ima jednog od najboljih evropskih košarkaša Vasilisa Spanoulisa, vodio je i Mirzu Teletovića u NBA ligu, brine se o Nikoli Jokiću, zastupa(o) i Nikolu Pekovića, Peru Antića, Nihada i Nedima Đedovića, Elmedina Kikanovića, Andriju Stipanovića, Džanana Musu, Nenada Krstića, Dejana Muslija, Nikolu Rebića, Novicu Veličkovića, Duška Savanovića, Emira Preldžića, Bobana Marjanovića, Furkana Korkmaza, kao i trenere poput Duška Ivkovića, Duleta Vujoševića, Sašu Obradovića, Božidara Maljkovića, Dejana Radonjića i mnoge druge.

U razgovoru za SportSport.ba prisjetio se početaka svoje menadžerske karijere, ali i dana kada je igrao košarku, govorio je o Teletoviću, Nurkiću, Musi, Dončiću, sarajevskoj Bosni s kojom je sarađivao, Dušku Vujoševiću...

Kako ste počeli da radite kao košarkaški menadžer i sjećate li se prvih transfera?

"Sasvim slučajno, nije bilo nikada planirano da se bavim takvim nekim poslom. Radio sam kao advokat, nekim igračima je bilo neophodno zastupanje oko problema vezanih za ugovore s klubovima i ja sam se prihvatio toga, uspješno obavio taj čisto advokatski dio i tako je sve krenulo. Prvi transferi bili su na lokalnom nivou. Primjera radi, prvi je bio prelazak iz jednog u drugi beogradski nižerazredni klub, a klijent je bio Branko Sinđelić. U to vrijeme najbolje sam sarađivao sa Zdravljem iz Leskovca, gdje je bilo puno igrača iz agencije. Od tada je sve počelo".

Navodno ste kao pravnik zastupali i Kristijana Golubovića, radili ste na nekim u Srbiji jako bitnim slučajevima? Šta vas je to "prebacilo" na košarku?

"Nisam ga zastupao nego sam branio drugu osobu koja je bila u istom krivičnom predmetu. Igrao sam košarku do 38. godine, bio jako veziran u igru i poznavao ljude, tako da je došlo do spoja između košarke i advokature, davne 1995. godine".

Jednom ste rekli da ste obožavali statistiku, jeste li poput nekih današnjih igrača dosta pažnje posvećivali vlastitim brojkama tokom mečeva u kojima ste nastupali?

"Da, to je istina, uvijek sam brojao u sebi kolio sam davao poena i nikada nisam imao pogrešku u tome. Danas to ne bih savjetovao nijednom od svojih klijenata".

Veliki broj uspješnih trenera u vašoj je agenciji? Koje biste izdvojili i jeste zadovoljni saradnjom sa njima?

"Jesam, a teško bih izdvajao ikoga, ali svakako najupečatljivije ime je bila saradnja s Dušanom Ivkovićem. Saradnjom sam svakako zadovoljan, jer da nisam - ne bi je ni bilo".

I bh. igrači su u Vašoj nadležnosti. Braća Đedović, Džanan Musa, Mirza Teletović, Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović... Čini se da BiH ima talenta kada je košarka u pitanju?

"Bez ikakve dileme, BiH je košarkaški jako talentovano područje. Imajući u vidu veličinu prostora i broj igrača koji nastupaju na najvišem nivou, to se slobodno može tvrditi".

Zanimljivo je da zastupate i Mirzu Teletovića, kojeg ste odveli u NBA. Kako je došlo do toga da Mirza ode u SAD i kako se on uspio tako brzo prilagoditi američkom svijetu? Smatrate li da je to bio dobar potez za njega?

"Mirza je godinama bio jedan od najvažnijih igrača Eurolige i sasvim je logično da je sljedeći korak bio NBA. To je naravno bio sjajan potez za njega, a smatram da neko ko ima mogućnost da šutira 10 od 10 sa 10 metara razdaljine, kao što to on radi, lako je prilagoditi se bilo gdje".

Kada smo kod bh. igrača, kako komentarišete Jusufa Nurkića u Portlandu i našeg dragulja Džanana Musu u Cedeviti?

"Nurkić je odličan igrač i tu nema nikakve dileme. Meni se lično njegovo ponašanje apsolutno ne sviđa, ali to je naravno manje važnoj u svoj toj priči. Džanan je sigurno jedan od najvećih talenata koji se pojavio u BiH u zadnjih 10 i više godina. Smatram da niko sa 18 godina nije igrao na takav način na tom nivou takmičenja. Velika je budućnost pred njim, a ja sam ubijeđen da je i NBA budućnost ispred njega. No, treba sačekati malo vremena da bi se sve to ostvarilo i imati malo sreće. Sve drugo Džanan već ima".

Luka Dončić je hit tema u svijetu košarke. Čini se da je dečko sazrio za NBA?

"Sazrio je apsolutno za NBA. Pa to je najveći evropski talent ikad poslije Dražena Petrovića. Barem ja imam takvo mišljenje".

Duško Vujošević je na klupi Bosne i Hercegovine. Možete li nam opisati kakvog ga vi poznajete?

"Znamo se sigurno više od 20 godina. Mislim da manje-više o njemu svi sve znaju, kako u pogledu ostvarenih rezultata, tako i nevjerovatne količine igrača, koje je lansirao u orbitu, a prema kojima se ponašao kao roditelja. Znam iiz nekog drugog ugla i mogu reći da je neko ko je uvijek spreman za šalu i veoma često je beskrajno duhovit".

Bili ste u žiži košarkaške javnosti u BiH kada je KK Bosna igrala ABA ligu i Eurocup. Tada su vas pojedinci proglasili grobarom Bosne. Možete li to prokomentarisati?

"Najbolje je pitati ljude koji su vodili klub kakva je i kolika pomoć davana Bosni od strane agencije u to vrijeme I sami ste naveli na kojem je nivou klub bio tada. Sada je to sve znatno drugačije, a ne samo ja, već i čitav region se nada da će Bosna da se vrati tamo gdje je nekad bila. Sarajevo je jedini glavni grad od svih bivših glavnih gradova u Jugoslaviji koji nema ABA košarku i to je loše za košarku, ne samo u BiH već i u regionu".

Vaše otkriće je i Nikola Jokić. Kako je došlo do saradnje s Nikolom i kakvu budućnost mu predviđate u NBA ligi, te da li je možda vrijeme da promijeni Denver?

"Praktično sam ga otkrio prateći juniorsku ligu Srbije i to znatno prije nego što ga je bilo ko drugi vidio. Ne mislim da mu je vrijeme da napusti Denver, pošto se odlično snašao i to je trenutno za njega najbolje mjesto".

Partizan ili Zvezda? Koji klub Vam je pogodniji za saradnju i da li za neki od njih navijate?

"Ne navijam ni za jedan od navedenih klubova. Kao dijete sam navijao za Radnički, a kada je on sišao s mape, pojavila se Mega i to je klub koji sada bodrim. Uvijek je najbolje sarađivati s evroligašima, pa je u Srbiji to uvijek bio slučaj. Tim koji je igrao Euroligu mogao je lakše da angažuje najkvalitetnije igrače, a samim tim i saradnja je bila na većem nivou nego sa klubovima koji nisu u Euroligi".

Jeste li se ponekad pokajali što ste krenuli u osnivanje BeoBasketa ili je to isao najbolji mogući potez u vašoj karijeri, a također, je li vam ponekad dosta letova, ugovora, igrača, košarke....

"Naravno da ne, to je najbolji potez koji sam napravio u čitavom životu. Košarke nikada dovoljno, a sve drugo što ste nabrojali je u mom slučaju samo prateća pojava".

Da nije bilo nesretnog rata, da li bi Jugoslavija danas bila vodeća košarkaška sila?

"Ne postoji ni promil dileme u ovom slučaju. Definitivno bi bila vodeća sila na svijetu".

Top Komentari

Vitez Koja
Nurkic je klasicni konj...zar tu ima dileme?!
13 22
Zoilomas
Ko te jeb
17 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi