Može li Oklahoma zaustaviti "Ratnike"?

Finale Zapada

Može li Oklahoma zaustaviti "Ratnike"?

Golden State Warriorsi i Oklahoma City Thunder večeras će započeti finalnu seriju Zapada.

Ekipa Stevea Kerra svakako je najviše pokazala u regularnom dijelu sezone zabilježivši 73 pobjede i samo devet poraza. Warriorsi su uz to srušili još nekoliko rekorda i tako se istakli kao prvi favoriti za osvajanje prstena. Warriorsi su i u play-offu pružili sjajne partije i pored činjenice da su dugo vremena igrali bez Stepha Curryja. 

U prvoj rundi "Ratnici" su izbacili Houston Rocketse ukupnim rezultatom 4:1, da bi u polufinalu Zapada slavili protiv Portlanda sa takođe 4:1 u seriji.

Steph Curry je svakako zvijezda tima, ali Golden State u svojim redovima ima još nekoliko izvrsnih košarkaša. Klay Thompson sa svojim izvrsnim šutem je svakako velika prijetnja za svaku ekipu, a šta tek reći za Draymonda Greena koji je možda i ključni igrač Warriorsa. Krilni centar "Ratnika" sjajan posao obavlja i u ofanzivi i u defanzivi, a nerijetko utakmice završava sa double-double i triple-double učinkom. Tokom serije sa Portlandom imao je odličnu statistiku, tako da je prosječno bilježio 22.2 poena, 11.2 skoka, 7.4 asistencije i 3.2 bloka.

Ne treba zaboraviti niti sjajnog Shauna Livingstona, ali i MVP-a prošlogodišnjeg velikog finala, Andrea Iguodalu.

Oklahoma City Thunder do finala Zapada stigla je preko ekipa Dallasa Mavericksa (4-1) i San Antonio Spursa (4-2). Posebno su se istakli u polufinalu konferencije gdje su vezali tri uzastopne pobjede. 

Pored standardno dobrog učinka Russella Westbrooka i Kevina Duranta, u timu Oklahome u posljednje vrijeme istakli su se Novozelanđanin Steven Adams i turski internacionalac Enes Kanter. Ova dvojica košarkaša unijeli su dodatnu čvrstinu u reket Thundera i svakako su veliki plus pred nadolazeće okršaje.

Kada su u pitanju međusobni dueli u ovoj sezoni, Golden State je bio dosta uspješniji, pa je tako u tri susreta imao stopostotan učinak.

Prva utakmica finalne serije Zapada na programu je u noći sa ponedjeljka na utorak, tačnije tri sata iza ponoći.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi