Može li Portland ove godine napraviti korak dalje u play-offu?
Da li je Jusuf Nurkić igrač koji može donijeti prevagu?

Blazersi su prošle godine ispali od New Orleansa

Može li Portland ove godine napraviti korak dalje u play-offu?

S. Pašalić

Portland Trail Blazersi ove sezone igraju sjajno u NBA ligi.

Ekipa za koju nastupa bh. košarkaš Jusuf Nurkić se trenutno nalazi na četvrtom mjestu tabele Zapadne Konferencije, a odlična forma u kojoj se nalaze je ponovo pokrenula diskusiju o tome može li Portland ove godine nakon mnogih razočarenja prethodnih sezona napraviti korak dalje u play-offu.

Portland je ove sezone jedna od najboljih ekipa Zapadne Konferencije, a uz prvu zvijezdu tima Damiana Lillarda, bh. centar Jusuf Nurkić je igrač koji svojim sjajnim partijama daje nadu navijačima Portlanda da njihov tim može napraviti nešto više.

Ipak kada se spominju najveći favoriti za osvajanje naslova nekako se uvijek izostavi ekipa Portlanda, ne zbog toga što ljudi ne prepoznaju koliko su dobri, nego zbog toga što su ovu priču već vidjeli i nikada nije završila dobro po Portland.

Kada je riječ o play-offu uvijek je jedan tim od 16 učesnika koji želi doći do naslova iz sjene pored timova koji su i na papiru favoriti za osvajanje.

Sjetimo se Toronto Raptorsa sa DeMarom DeRozanom ili Atlante Hawks sa Joe Johnsonom, Al Horfordom i Paul Millsapom. Uvijek su igrali dobro do play-offa, ali bi nakon toga u postsezoni razočarali pa ih niko nije shvatao ozbiljno koliko god dobro da su igrali.

Tako je kada su Atlanta Hawksi u sezoni 2014/2015 ostvarili rekord franšize sa 60 pobjeda sve palo u vodu nakon loših igara u play-offu. Ista stvar je i kod Toronta koji je napravio promjene u svom napadu prošle sezone, ali nisu na kraju puno toga postigli.

Nažalost isto se predviđa i za Portland danas. U tri sezone u kojoj su glavnu riječ vodili Damian Lillard i C. J. McCollum Blazersi su samo jednom prošli prvu rundu doigravanja dok su ostala dva puta ispali, a posebno boli ispadanje prošle sezone od New Orleans Pelicansa od 4-0.

Ove sezone Portland igra sjajno i prema sadašnjim pozicijama na tabeli bi trebali igrati protiv Houston Rocketsa u kojima James Harden ove sezone pruža fantastične partije.

New Orleans je prošle sezone imao jednostavan recept, da zaustave Lillarda i McColluma što im je uspjelo, a vjerovatno će i tim koji bude igrao u play-offu protiv Portlanda ove sezone upotrijebiti isti recept.

Ipak postoji i još jedna opasnost za protivnike, a to je Jusuf Nurkić koji je ove sezone u mnogim utakmicama svojim fantastičnim partijama bio odlučujući faktor u igri Portlanda.

Ove sezone bh. centar je na prosjeku od 15.5 poena i 10.1 skokova, a u posljednjih pet utakmica taj prosjek je još i bolji i iznosi 18.2 poena i upravo bi on mogao igrati ključnu ulogu u play-offu ove sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti