Bh. trener preživio infarkt i vratio se pobjedom: "Sportske srce je izdržalo, morao sam biti uz tim"
Kovačević sa Džananom Musom

Bez košarke ne može, na svoju ruku je odlučio voditi meč

Bh. trener preživio infarkt i vratio se pobjedom: "Sportske srce je izdržalo, morao sam biti uz tim" · Intervju

S. Mlaćo
Da ljubav prema sportu ne poznaje granice i nije novost. Sve što nosi sport sa sobom često uđe u krv i 'spasa' nema. A ni želje sa druge strane da se nešto promijeni po tom pitanju.

Očit primjer toga je i trener košarkaškog kluba Iskra Bugojno Mujo Kovačević. Kovačević je dugi niz godina trener u bugojanskom klubu, danas članu A-2 lige, a prošao je mnogo toga. Bio je uz svoj kluba kada se isti imao čime pohvaliti, ali i kada je bio na izdisaju.

Svoj život je posvetio košarci, sportu, nedavno je bodrio i reprezentaciju BiH na Eurobasketu u Njemačkoj. Zaposlen je u Gornjem Vakufu Uskoplju kao medicinski tehničar, a jedan od nedavnih treninga mogao je biti koban po njega.

Doživio je infarkt, a zatim vrlo brzo vratio se na trenersku klupu. Vodio je ekipu u pobjedi protiv KK Novi Travnik, te nije krio emocije. Pobjeda za pobjedom, u svakom smislu.

“Hvala Bogu,  dobro sam. 29. 11. sam doživio infarkt. Prognoze nisu bile dobre, ali sportsko srce je izdržalo. To je bila samo još jedna utakmica i hvala Bogu pobijedio sam je“, priča Kovačević za SportSport.ba te se prisjeća tog dana.

Sve se dešavalo u dvorani KSC-a u Bugojnu.

Oglasi

“Došao sam na trening, iznosio sam rekvizite i osjetio sam bolove. Upućen sam u Dom zdravlja u Bugojnu, te su me odmah prebacili u Sarajevo. Rekli su mi davno da ću umrijeti u dvorani KSC-a, eto bilo je blizu, ali nedam se još“, uz osmijeh kaže naš sagovornik.

Opis nije dostupan.

Nije dugo izdržao bez košarke, svoje Iskre i momaka koje mnogo cijene i poštuju i koji u svom gradu zaslužuju mnogo veću pažnju i podršku.

“Ovo je moja 23 sezona u Iskri. Želimo se vratiti u viši rang, posložili smo mnoge stvari. Bilo je teško bez utakmica, bez treninga... Otišao sam na kontrolu, dozvoljeno mi je da idem na posao, da idem na treninge, ali ne i da vodim utakmice. To sam uradio na svoju ruku. Prevelika je moja ljubav prema klubu i košarci općenito. Ne može to tek tako prestati“.

Bio je veoma emotivan na utakmici. Samo lud čovjek bi mogao pomisliti da se na klupi Iskre radi o čovjeku koji je ne tako davno preživio infarkt.

Oglasi

“Emocije su proradile još na ulasku u svlačionicu. Ove momke gledam kao svoju djecu. Teško je bilo i održati motivacioni govor pred utakmicu, bilo je i suza. Momci su izašli, dali maksimum i sve zadatke ispunili. Hvala im na tome, cijene ono što sam ja uradio za njih“.

Kada je bio u bolnici dobio je brojne poruke podrške. Najveća je to vrijednost, dokaz da je čovjek 'nešto' napravio u svom životu, kroz sportsku karijeru...

“Moji momci su mi posvetili pobjedu u Bihaću, ali ne samo oni. Bio sam pozitivno iznenađem rivalskim klubom KK Promo iz Donjeg Vakufa koji su mi također posvetili jednu pobjedu. Isto je učinio i MRK Sloga Gornji Vakuf Uskoplje, hvala im svima... Prepoznali su moj rad u sportu, društvu i zajednici i ako Bog da puno puta ću to vratiti“.

Govorio je i o stanju u KK Iskra Bugojno.

“Nova Uprava je donijela novu energiju, novi novac... Mlada smo ekipa, stvaramo nešto dobro i nadam se da idemo u pravom smjeru. U početnoj petorci imamo dva igrača od 17 godine. Prošle godine nam je nedostajala jedna pobjeda za A-1 ligu, mislim da ove godine uz malo sreće to možemo ostvariti. Imamo i dobar raspored, upisali smo pet pobjeda i dva poraza. U drugom dijelu nam svi konkurenti dolaze u naše Bugojno“.

Košarkaši Iskre uz stručni štab i ambiciozno rukovodstvo svakako zaslužuju mnogo veću podršku. Česta publika zna biti 'ključni igrač', a toga je svjestan i Kovačević. Pohvalio je atmosferu protiv Novotravničana protekle nedjelje.

Potražite više informacija na temu A2 liga sjever:

“U toj utakmici sam prijatno iznenađen posjetom, te povratkom navijačke skupine Vandali. Mogu reći da smo se svi iznenadili i zaista nam je njihovo navijanje dalo novu snagu i energiju. Otišli smo na 25 razlike i uspješno priveli utakmicu kraju“, dodao je trener KK Iskra Mujo Kovačević na kraju razgovora za SportSport.ba.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi