Održan žrijeb za Mundobasket, Srbija i Slovenija prošle odlično
U Manili smo saznali grupe

Turnir počinje krajem ljeta

Održan žrijeb za Mundobasket, Srbija i Slovenija prošle odlično

M. Šljivak

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo u košarci koje se igra ove godine od 25. augusta do 10. septembra u Indoneziji, Japanu i Filipinima održan je danas u Manili. Nakon žrijeba grupa jasno je da nas čeka izuzetno zanimljiv Mundobasket.

Najbolje košarkaške reprezentacije svijeta će krajem ljeta u tri azijske zemlje (Indonezija, Japan i Filipini) igrati utakmice Svjetskog prvenstva. Turnir se igra od 25. augusta do 10. septembra, a žrijeb grupa održan je danas u Manili, gdje će se igrati i završnica turnira.

Dosta je uzbudljivih grupa, a može se slobodno reći da je selekcija Srbije imala izuzetno povoljan žrijeb i u grupi su im Portoriko, Kina i Južni Sudan. Slovenija je također imala odličan žrijeb i igrat će s Venecuelom, Gruzijom i Kape Verde. Crna Gora je u grupi D s Litvanijom, Meksikom i Egiptom.

Grupe za Mundobasket 2023 izgledaju ovako:

A: Filipini, Italija, Dominikanska Republika, Angola.

B: Srbija, Portoriko, Kina, Južni Sudan.

Oglasi

C: SAD, Grčka, Novi Zeland, Jordan.

D: Litvanija, Crna Gora, Meksiko, Egipat.

E: Japan, Australija, Njemačka, Finska,

F: Slovenija, Venecuela, Gruzija, Kape Verde.

G: Španija, Brazil, Iran, Obala Slonovače.

H: Kanada, Francuska, Latvija, Libanon.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Prolaz dalje osigurat će po dvije prvoplasirane grupe. Potom se stvaraju nove grupe od po četiri tima i bodovi iz prve faze se prenose u drugu rundu. U nokaut fazu prolaze dvije najbolje ekipe iz novoformiranih grupa.

Titulu prvaka svijeta branit će reprezentacija Španije koja je 2019. godine u Pekingu u finalu savladala Argentinu 95:75. Interesantno je da Argentine na ovom Mundobasketu neće biti jer su odigrali očajne kvalifikacije i ostali su bez plasmana na SP.

Top Komentari

nakopitam
Kakvi sve tarzani igraju SP. Ovo treba ugasiti! Da se razumijemo, tu ne mislim na nase komsije/susjede.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi