Musa oživio Cedevitu, Ukić pogodio za pobjedu!
Sve je izgledalo izgubljeno, a zatim se pojavio Džanan Musa. Čudesna partija mladog bh. košarkaša. (Foto: ABA)

Donio pobjedu svom timu

Musa oživio Cedevitu, Ukić pogodio za pobjedu!

M. Šljivak

Košarkaši Cedevite pobijedili su na domaćem terenu ekipu Zadra 102:101 u 13. kolu ABA lige uz odličnu partiju Džanana Muse koji je fantastičnom igrom u odlučujućim momentima okrenuo rezultat u korist svog tima, a trijumf je zagrebačkom timu donio Roko Leni Ukić sekundu prije kraja.

Cedevita je dobro otvorila meč. Poveli su sa 11:2 i činilo se kako utakmica maksimalno ide po planu za zagrebački tim.

Međutim, Zadar se nije predao. Odigrali su odlično ostatak prvog perioda, čak su i poveli u jednom trenutku, ali je Cedevita ipak imala prednost nakon deset minuta igre, 21:20.

Zadrani su kontrolisali rezultat većim dijelom druge dionice. Dobra igra im se i isplatila i na odmor su otišli sa pet poena prednosti, 42:47.

Igrao je Zadar odlično i u trećoj dionici. Prednost je išla i do 12 poena prednosti u jednom trenutku, ali se Cedevita fantastičnom završnicom trećeg perioda potpuno vratila i preuzela je vodstvo na ulasku u posljednju četvrtinu, 72:71.

Gosti su međutim ponovo preuzeli vodstvo u posljednjoj dionici. Cedevita im nije dozvolila da se previše odvoje, a na minus jedan se vjerovatno desio i ključni trenutak meča. Demetris Nichols je dobio isključujući grešku, loše trenutke koristi Zadar i serijom poena odlazi na plus sedam, 78:85.

Predaje naravno nije bilo. Igru je preuzeo Will Cherry koji je vodio domaće do serije od 7:0 i izjednačenja rezultata na 85:85 na tri minute do kraja.

Potom je uslijedila serija loših poteza na obje strane. Oba tima su bila bez poena pune dvije minute, a krizu prekida Bostic koji pogađa za vodstvo Zadra 85:87.

Cedeviti izjednačenje na 40 sekundi donosi Džanan Musa koji sa linije bacanja hladnokrvno pogađa za 87:87, a zatim strašnu odbranu odigrava Will Cherry. Ipak, Amerikanac je potom promašio šut za tri, pa je Zadar imao šansu za napad i šut za pobjedu. Božić je promašio i ušlo se u produžetak.

U dodatnih pet minuta viđena je također jako neizvjesna utakmica. Zadar je imao prednost većim dijelom igre u produžetku, ali nisu uspijevali da prelome danas nešto lošiju Cedevitu.

Pri rezultatu 93:96 Musa je pogodio bacanja za izjednačenje rezultata na 96:96, a zatim je trojkom donio prednost domaćem timu nakon dugo vremena i uz dodatni bacanje odvodi Cedevitu na plus četiri, 100:96.

Bašić je zatim vratio Zadar u igru trojkom za 100:99, a veliku glupost potom pravi Will Cherry koji gubi loptu u napadu i Zadar je imao šansu za pobjedu. Božić je pogodio dva bacanja za 100:101, a lopta potom dolazi do Ukića koji polaže za pobjedu domaćeg tima, 102:101.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Džanan Musa je ubacio 18 poena kod Cedevite, koliko je imao i Cherry, dok je Andrija Stipanović ubacio 11 poena. Bostic je na drugoj strani ubacio 28 poena.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi