Miami Heat nije iskoristio prvu meč loptu za NBA finale
Boston Celticsi ostali su u igri nakon četvrte utakmice finala Istočne konferencije (Foto: EPA)

Tatum odveo Celticse do pobjede

Miami Heat nije iskoristio prvu meč loptu za NBA finale

M. Šljivak

Košarkaši Boston Celticsa savladali su kao gosti Miami Heat rezultatom 116:99 i smanjili su rezultat u finalnoj seriji Istočne konferencije na 3-1. Na parketu je briljirao nevjerovatni Jayson Tatum.

Boston Celticsi nisu dozvolili 'metlu' u finalu Istočne konferencije NBA lige. Tim iz Bostona je slavio kod Miami Heata u četvrtoj utakmici 116:99 i smanjio je u seriji na 3-1.

Prvo poluvrijeme ovog meča nije slutilo da će Celticsi relativno lagano doći do pobjede. Dobro su ušli u utakmicu, ali su potom pali i prepustili su vodstvo Heatu.

Domaći sastav je nakon prve dionice imao šest poena prednosti (29:23), a ista razlika je bila i na poluvremenu (56:50), iako je Boston u jednom trenutku uspio da povede i tokom druge dionice.

Heat na otvaranju drugog poluvremena odlazi na devet poena prednosti (61:52), no zatim je uslijedila velika serija gostujućeg sastava koji su u tim trenucima izgledali nestvarno na parketu, prave 18-0 i potpuno okreću utakmicu na svoju stranu.

Dominirao je Boston u tim trenucima, razlika je u jednom trenutku bila i dvocifrena, a nakon tri dionice gosti su imali prednost od devet poena, 88:79.

Oglasi

Nije se Heat uspio vratiti u meč. Na krilima nevjerovatnog Jaysona Tatuma Celticsi su prelomili ovaj meč i relativno lagano su došli do trijumfa kojom su ostali s kakvim-takvim šansama za plasman u finale NBA lige, iako je naravno Miami trenutno veliki favorit da se pridruži Denver Nuggetsima.

Jayson Tatum je u ovom meču bio nezadrživ za Heat. Sjajni košarkaš Celticsa meč je završio s učinkom od 33 poena, 11 skokova i sedam asistencija uz 14 pogođenih šuteva iz 22 pokušaja.

Kod Celticsa još su se istakli Jaylen Brown sa 17, Derrick White sa 16, Grant Williams s 14 ubačenih poena.

Miami je predvodio Jimmy Butler s 29 poena, devet skokova i pet asistencija, Gabe Vincent je ubacio 17, a Caleb Martin 16 poena.

Peta utakmica finala Istočne konferencije na rasporedu je u četvrtak, a podsjetimo, prvi finalista NBA lige su košarkaši Denver Nuggetsa koji su s 4-0 u seriji 'isprašili' Los Angeles Lakerse.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi