Niko ne dobija toliko batina u NBA ligi kao Jusuf Nurkić

Kralj iznuđenih "flagrantnih" faulova

Niko ne dobija toliko batina u NBA ligi kao Jusuf Nurkić

Jusuf Nurkić, centar Portland Trail Blazersa, je u dosadašnjem dijelu sezone bio na meti "flagrantnih" faulova protivničkih igrača u većem procentu u odnosu na ukupan broj ovakvih prekršaja nego ijedan NBA košarkaš u zadnje dvije decenije.

Bh. centar u NBA ligi gradi reputaciju odličnog igrača u reketu, ali među ljubiteljima najbolje košarkaške lige na svijetu sve više stiče i reputaciju "bokserske vreće".

Naime, Jusuf Nurkić sve češće i češće prima nezgodne udarce protivnika u lice i na taj način "iznuđuje" flagrantne faulove.

Nurkić je prošlog februara trejdovan u Portland, a u 2017. godini je dobio nekoliko zaista jakih udaraca. Izgubio je dva zuba dok je išao na skok, a dok je nosio zaštitnu masku zbog te povrede "popio" je lakat u čelo zbog kojeg je morao na šivanje.

Košarkaš Portlanda je 2017. i završo "krvavo", zaradivši posjekotinu prilikom sudara sa JJ Redickom. Nurkić je tako u dosadašnjem dijelo sezone već iznudio četiri flagrantna faula protivnika, što je dva puta više od bilo kojeg igrača u ligi.

Flagrantni faulovi dosuđeni zbog prekršaja na Nurkiću tako čine više od 9% od ukupnog broja ovakvih sudijskih odluka, što je najveći procenat u posljednjih 21 godinu, od kada ESPN prati ovu statistiku. To međutim nije sve, Nurkić je u 2017. godini uspio iznuditi i pet tehničkih grešaka protivnika.

Pitanje koje se postavlja jeste zašto Nurkić prima veliki broj udaraca? Međutim, odgovor na ovo pitanje je teško dati, a Nurkić smatra da se to dešava jer protivnici nemaju drugi način da ga zaustave.

"Ljudi znaju šta ja mogu i pokušavaju me usporiti. Ne kažem da se to uvijek dešava namjerno, ali bilo je i takvih situacija. Međutim, primati udarce u lice nije nešto čime se treba ponositi. To boli i pomalo sam umoran od svega. Mislim da bi me Liga trebala malo više zaštiti, ali šta je tu je", istakao je Nurkić za Fivethirtyeight.com.

Ipak, Nurkić većinu flagrantnih faulova iznudi igrajući odbranu, za razliku od Blakea Griffina koji se često nađe "na meti" protivnika pokušavajući izvesti silovito zakucavanje ili prodor na koš.

Čini se da će "vapaji" centra Portlanda da NBA liga obrati pažnju na faulove nad njih ipak biti uzaludni, jer je teško promijeniti način suđenja s obzirom da Nurkić većinu udaraca pretrpi u "zabranjenoj zoni" igrajući odbranu ili pokušavajući doći do skoka pod košem, gdje se rijetko dosuđuju ofanzivni faulovi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi