Nikolina Mustapić Pandža: Uvjeti su jako loši, ali mi nikada nećemo odustati od ovog kluba

Trenerica mostarskog ŽKK Zrinjski 2010

Nikolina Mustapić Pandža: Uvjeti su jako loši, ali mi nikada nećemo odustati od ovog kluba · Intervju

Pauza izazvana koronavirusom napokon je iza nas. Sportaši su dobili svjetlo za povratak na teren, no u BiH nažalost, to zasad još uvijek samo znači povratak treninzima, ne i natjecanjima.

S radom su nakon više od dva mjeseca pauze nastavile i cure iz ŽKK Zrinjski 2010. Alfa i omega kluba, neumorna Nikolina Mustapić Pandža sa svojim pomoćnicama zasukala je rukave i tako svaki dan na terenima legendarnog mostarskog betonskog igrališta, popularnog "Vojničkog" možete vidjeti ove djevojke kako vrijedno rade sa svim uzrastima kojima raspolaže ŽKK Zrinjski 2010.
Nikolina je za SportSport.ba govorila o radu kluba, problemima te naposljetku, perspektivi ovog sjajnog kolektiva.

"Nakon pauze nešto duže od dva mjeseca napokon smo krenule s radom" - govori trenerica ŽKK Zrinjski 2010 i dodaje:
"Drago mi je da smo imali podršku roditelja većine naših igračica koji su često zvali i raspitivali se kada i kako ćemo nastaviti s radom. Kad je došla zapovjed stožera automatski smo krenuli s vanjskim treninzima. Napravili smo oko 5 grupa s oko 10-12 košarkašica i treniramo na terenima mostarskog Sveučilišta. Dobile smo i koji termin na Kantarevcu, dogovorile i suradnju s ravnateljem Stare gimnazije u smislu da možemo koristiti njihov vanjski teren. S treninzima u dvorani ćemo pričekati još malo jer natjecanja u bližoj perspektivi neće biti. Imat ćemo jednu formalnu utakmicu da preuzmemo trofej A1 lige koju smo osvojile i to je zasada to".

ŽKK Zrinjski je na terenu opet izborio sudjelovanje u Premijer Ligi, ali opet neće nastupati u najjačem rangu bh. košarke?

"Već nekoliko sezona je to tako, pošto to pravo izborimo preko lige Herceg Bosne koju osvojimo. Prije neki dan je bio sastanak KSHB saveza, mi smo jedine okupile seniorski tim, mogle smo bez ikakvih problema zatražiti učešće u Premijer Ligi. No nažalost, mi ni smo u mogućnosti, a razlog je jednostavan. Nemamo ni budžet a ni bogzna kakve uvjete. Evo, prije dvije sezone HKK Zrinjski je bio državni prvak u gradu bez dvorane, mislili smo da će tu košarku netko ozbiljnije shvatiti, no do promjene nije došlo. Dapače. Dvorane nemamo, a i ovo malo školskih dvoranica moramo iznajmljivati, plaćati, nažalost, ne vidim smisao da krenemo u to natjecanje. Igramo A1 ligu, svake godine malo podmlađujemo tim i to je način na koji funkcioniramo. Tu imamo i ove tri malo iskusnije cure koje su ujedno i trenerice u klubu. Katarina Pavlović, Leonarda Bošnjak i Mihaela Knezović osim što igraju i rade s mlađim kategorijama".

Upravo u mlađim selekcijama ŽKK bilježi lijepe rezultate?

"Činjenica je da smo mi jedini klub koji ima sve selekcije. Što se tiče seniora tu nastupamo u A1 ligi, s mlađim u Ligi Herceg Bosne, prošle godine smo bile juniorske prvakinje a bile bi i ove da se nastavilo prvenstvo. Kadetniknje su treće, igramo i ŽO ligu, možemo biti prezadovoljne, ali vjerujte, sve ovo košta i to ne malo. Sportski Savez grada nam za prvi tim plati kotizacije za natjecanje i ljekarski pregled i dobijemo koji termin u školskoj dvorani na Bijelom Brijegu, no problem je što prave dvorane nema, to ne treba ponavljati. Dvorana BB je funkcionalna ali prebukirana je pošto osim nas u gradu ima još mnogo klubova koji je koriste i dobiti termin je prava lutrija". - kazala je Mustapić dotakavši se višegodišnjeg problema grada Mostara.

Koliko polaznica imate u Školi košarke?

"Sama škola košarke ima oko 35 djevojčica, znači tu ne ubrajamo ove naše natjecateljske kategorije. Sada skupljamo jednu grupu s djevojčicama od 7-8 godina, interesa ima što je najvažnije i unaprijed mogu reći da će to biti i više nego zanimljivo iskustvo. Trebat će tu dosta rada i strpljenja, no to što djeca dolaze i pokazuju interes je motiv sam od sebe".

Kakvi su planovi ŽKK Zrinjski 2010 za iduću sezonu?

Na to pitanje nam je odgovorila Katarina Pavlović, igračica prvog tima i trenerica u mlađim kategorijama kluba.

"Što se nas tiče, naši planovi su slični. Premijer Ligu nećemo igrati nego A1 za koju imamo mogućnosti. Ne znamo kad ćemo dobiti podršku od Grada, dvorana nema na vidiku, vidjet ćemo. Spomenuli bi ovom prilikom iskustvo iz Beča gdje smo učestvovale na FIBA turniru na kom su učestvovale čak 404 ekipe iz cijelog svijeta. Mi smo ostvarile sjajan rezultat osvojivši peto mjestu u U-22 konkurenciji mada je u timu bilo djevojaka i 2005. godište. Žalosno je da mi njima moramo govoriti da ne ostanu bez teksta kada vide svlačionicu i tuševe. Koliko god je sjajno iskustvo biti dijelom toga, toliko to i demotivira kad se vratiš i kad se podsjetiš u kakvim uvjetima mi radimo, po kakvim dvoranama treniramo. HKK je nedavno obnovio dvoranu Đačkog doma i ona stvarno sad liči na nešto, no tu i dalje nema WC-a. Tko mora na toalet, mora izaći ići u obližnje kafiće i to sve govori o uvjetima u kojim radimo. Na momente se moramo podsjećati u kojem stoljeću živimo. Iako, dvorana je napokon klimatizirana, može se raditi ljeti i zahvalila bih se HKK Zrinjski što nam je dozvolio da koristimo Đački dom". - kazala je Pavlović.

Djevojke su još dodale kako od 28.-30.08. ove godine organiziraju 9-ti Međunarodni turnir Ladies Cup. Turnir će se održavati u dvoranama na Bijelom Brijegu i Đačkom domu a na turniru će učestvovati 12 ekipa. Šest ekipa činit će djevojke rođene 2004 godine, a šest one iz 2006. godišta. Na turniru će biti odigrane 22 službene utakmice, te jedna revijalna za školu košarke. Prijave za turnir otvorene su do 1.07. a učešće je već potvrdilo oko 60% timova.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (Ž):

Inače, škola košarke ŽKK Zrinjski 2010 vrši upis članica od 7 do 11 godina starosti. Treninzi se odvijaju na kapmusu sveučilišta a svi zainteresirani mogu se javiti klubu preko društvenih mreža ili na mail [email protected].

ŽKK Zrinjski je zasigurno jedan zdrav kolektiv, klub koji obzirom na uvjete koji su mu na raspolaganju ostvaruje i daleko više od realnih mogućnosti i klub na koji bi gradski oci Mostara trebali pogledati i omogućiti im da u budućnosti zaigraju i Premijer Ligu koju su već nekoliko puta izborile ali zbog nedostatka valjanih uvjeta, Mostarke još nisu zaigrale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi