Hrabra Latvija u drami umalo šokirala Njemačku, očajni Schroder odigrao najgori meč u karijeri!

Nijemci uz dosta muke do polufinala Mundobasketa

Hrabra Latvija u drami umalo šokirala Njemačku, očajni Schroder odigrao najgori meč u karijeri!

Endin Čaušević

Košarkaši Njemačke danas su u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva uz dosta muke uspjeli da pobijede Latviju (81:79) i plasiraju se u polufinale gdje ih sada očekuje okršaj protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Latvija je danas pružila fantastičan otpor Njemačkoj koja je stigla na Mundobasket kao jedan od favorita za medalju, ali danas su se teškom mukom provukli u polufinale.

Od starta su Latvijci pokazali da se neće tako lako predati i sjajnom igrom su Nijemce dovodili do ludila. Prva dionica bila je poprilično izjednačena, no na kraju je Latvija imala blagu prednost rezultatom 16:13.

Njemačka je u drugoj četvrtini bila znatno bolja i pored toga što je njihova glavna zvijezda potpuno zakazala. U pitanju je Schroder koji je danas bio totalno van ritma, a u prvom poluvremenu je imao šut 0-11 što sve dovoljno govori.

No, i pored toga Njemačka je uspjela da preokrene rezultat, a na poluvrijeme se otišlo kod rezultata 36:34 za ovu selekciju.

Latvija je bolje otvorila i drugi dio meča. Uspjela je da ponovo preokrene, ali Nijemci su na krilima dvojice Wagnera uspjeli da ostanu u igri jer je Schroder i u nastavku meča forsirao šuteve, no statistika je bila zaista poražavajuća.

Oglasi

Latvijci su se držali i u trećoj dionici nakon koje je Njemačka vodila sa 62:59, ali su potom u posljednjih deset minuta totalno pali što je i prelomilo današnji meč.

Njemačka je otvorila četvrtu dionicu sa serijom 10:0 i došla je ubrzo do prednosti od 74:61. Činilo se da je tada sve riješeno, no Latvija se ponovo vraća. S tri vezana koša stižu do 74:69 čime kažnjavaju očajnu igru Schrodera koji je bespotrebno forsirao šut koji ga danas uopšte nije htio.

Latvija se nije predavala do zadnje sekunde, smanjila je na 79:77, te smo u zadnjoj minuti gledali pravu dramu.  Međutim, u samom finišu Nijemci su bili sretniji i spretniji, te su uspjeli da slome hrabru Latviju i na kraju dođu do pobjede rezultatom 81:79.

Schroder je promašio zadnji napad Njemačke, Latvija je imala sedam sekundi da dođe do izjednačenja ili pobjede, no Bertrans je na kraju promašio trojku, te je Njemačka otišla u polufinale kroz iglene uši.

Njemačku je do pobjede vodio F. Wagner sa 16 poena, osam skokova i tri asistencije, dok je Obast dodao 13 poena. U ekipi Latvije odličan je bio Zagars sa 24 poena i osam asistencija, dok je Bertans ubacio 20 poena, ali promašio odlučujući šut.

Koliko je očajan bio Schroder najbolje pokazuje statistika. Ubacio je devet poena, ali mu je šut bio 4-26, na na njegovu sreću to nije koštalo Njemačku koja se na kraju provukla u polufinale.

Što se tiče drugog polufinala tu Srbija čeka protivnika iz posljednjeg četvrtfinalnog okršaja koji se igra od 14:30 sati, a sastaju se Kanada i Slovenija.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Mundobasket, četvrtfinale:

Njemačka - Latvija 81:79 (13:16, 23:18, 26:25, 19:20)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi